Χρηματιστήριο: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. Χαραμάδες αισιοδοξίας για την τάση, παρά τη διακοπή του ανοδικού σερί και την υποχώρηση κάτω από τις 640 μονάδες. Το πολιτικό σκηνικό, οι τράπεζες και το αρνητικό της χθεσινής συνεδρίασης.

Χρηματιστήριο: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street, με την προσοχή στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και προφανώς στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου. «Βουτιά» 7,9% για τη μετοχή της ΙΒΜ και «άλμα» 5,4% για Netflix. Στις 2.809,21 μονάδες ο S&P 500 και χαμηλότερα των 70$ το πετρέλαιο. 

Στην Ευρώπη, πτώση στα κύρια χρηματιστήρια, ο DAX κατά 0,52% χαμηλότερα στις 11.715 μονάδες και η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών με νέα επεισόδια σταθερά στο προσκήνιο. Το ιταλικό 10ετές στο 3,575%, παίρνοντας τα τελευταία δύο 24ωρα και πάλι την ανιούσα.

Στο ΧΑ, το μίνι ανοδικό σερί διακόπηκε αρχικά λόγω κινήσεων profit taking και από τα μέσα και μετά διόρθωσε λόγω της παραίτησης Κοτζιά και της προσπάθειας προεξόφλησης των άμεσων εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο. Πάντως τα πρώτα δείγματα γραφής του πρωθυπουργού από τη θέση πλέον και του ΥπΕξ ήταν, με αφορμή την προκλητικότητα της Αγκυρας, διάβημα προς την τουρκική πλευρά και αποστολή της Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς δίπλα στο Barbaros. 

 Σε αυτό το περιβάλλον, βαρύ εντός συνόρων, καλούνται οι traders να διαχειριστούν τη χθεσινή διόρθωση έως τα επίπεδα των 630 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να «γυρίζει» και πάλι πτωτικά προς τις 493,28 και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προς τις 1.677,20 μονάδες. Συναλλαγές στα 14,802 εκατ. μετοχές, τζίρος στα 32,720 εκατ., μεγέθη αρκετά χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (50-55 εκατ.), οπότε και σημειώθηκε την Πέμπτη το χαμηλό των 610 μονάδων για τον ΓΔ. Το 28% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά αυξημένος σε μετοχές-σηματωρούς όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ αλλά και των Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου, Coca Cola και ΤΙΤΑΝ.

Το αρνητικό της χθεσινής συνεδρίασης, η με συγκριτικά αυξημένη αξία συναλλαγών σημαντική υποχώρηση των μετοχών των ΟΤΕ, Jumbo και ΤΙΤΑΝ, κυρίως όμως η νέα πίεση στη μετοχή του Οργανισμού έως τα 9,78, για να κλείσει στα 9,85 ευρώ. Χαμηλότερα και πάλι του ορίου των 10 ευρώ και πολύ κοντά στο χαμηλό 52 εβδομάδων των 9,39 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 11ης Οκτωβρίου), η βαρύτερη μετοχή της αγοράς είναι ένα από τα «κλειδιά» της τάσης καθώς αποτυπώνει τις προθέσεις και τη στάση των ισχυρών χεριών. 

Τεχνικά ο ΓΔ παραμένει οριακά σε long τάση, σε εβδομαδιαίο, όπως και ο τραπεζικός, αλλά έχει γυρίσει σε short ο FTSE25, με το Συμβόλαιο μηνός Οκτωβρίου να λήγει αύριο. Και αυτό είναι ένα ερώτημα, πού θα «κουμπώσει» το ΣΜΕ και με τι απόκλιση θα γίνει η μετακύλιση στην επόμενη σειρά. Για τη βραχυπρόθεσμη τάση, αρκετά θα ξεκαθαρίσουν αύριο. 

Οπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, «το δυσμενές διεθνές κλίμα και κυρίως η παραίτηση Κοτζιά συνέβαλαν ώστε μετοχές και δείκτες να κλείσουν σε βαθύ κόκκινο. Το γεγονός ότι ο ΓΔ δεν διαμορφώθηκε τελικά χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων αφήνει κάποιες... χαραμάδες αισιοδοξίας ότι ακόμη δεν τερματίστηκε η ανοδική διόρθωση». 

Για τον ΓΔ, ενθαρρυντικό το ότι κρατά ως στήριξη η ευρύτερη περιοχή των 600-610 μονάδων και για τον FTSE25, των 1.675 μονάδων.     

Για να δούμε, σήμερα-αύριο...  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v