Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πορεία σε θολό τοπίο για τον Γενικό Δείκτη

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ιταλίας και ο κίνδυνος «εισαγόμενης» διόρθωσης από την αγορά των ΗΠΑ. Πονοκέφαλος ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και προσπάθειες επενδυτών να επιλέξουν σωστά στο stock picking. Πτωτικό το ξεκίνημα.

ΧΑ: Πορεία σε θολό τοπίο για τον Γενικό Δείκτη

Τέταρτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τον S&P στη Νέα Υόρκη και το κλίμα αρχίζει να βαραίνει ευρύτερα.

Στις 2.755,88 μονάδες ο «δείκτης των δεικτών», αδυνατώντας να υπερβεί εκ νέου επίπεδα τιμών που θα έδιναν μία αφορμή στους long για να επανέλθουν δυνατά και πάλι στο παιχνίδι. 

Στην Ευρώπη, η μικρότερη από την αναμενόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τον οίκο Moody's σε συνδυασμό με την πρόθεση της Ρώμης να απαντήσει στις Βρυξέλλες και η δήλωση Μοσκοβισί πως «δεν θέλουν κρίση» αναζωπύρωσε τις προσδοκίες των long και προς στιγμήν οδήγησε υψηλότερα τους δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.  Ωστόσο (αν αναμονή των σημερινών κινήσεων της Κομισιόν) το κλίμα αναστράφηκε αργά το μεσημέρι, το ξεκίνημα στη Wall, η υποχώρηση των δεικτών έφεραν και πάλι τους short σε πλεονεκτική θέση, με συνέπεια ο DAX να κλείσει με απώλειες 0,26% στις 11.524 μονάδες.

Θυμίζω ότι την Κυριακή είναι οι εκλογές στην Εσση, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προβλέπεται και δεύτερο... χαστούκι σε Μέρκελ/Βερολίνο. 

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, που δίνει πλεονέκτημα στους short, το ΧΑ με το... ζόρι, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ανέκτησε ένα 0,29% στις 626,11, με υψηλό ημέρας 6 μονάδες υψηλότερα. Ο δε τραπεζικός κλάδος από τις 480,76 διαμορφώθηκε σχεδόν 5 μονάδες χαμηλότερα, ενώ και για τον FTSE25 οι αρχικές 1.671 μετριάσθηκαν στις 1.656 μονάδες. 

 Συναλλαγές 35,694 εκατ. μετοχών, τζίρος 57,828 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος του τζίρου από τις 14:00-14:30, όταν ενεργοποιήθηκαν οι πωλήσεις από το εξωτερικό και κυρίως προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν είχε «γυρίσει» αρνητικά ο DAX. 

Συνεπώς βραχυπρόθεσμα για τον ΓΔ προέχει η επιβεβαίωση των 610 παρά η προσπάθεια για κίνηση προς την πλησιέστερη αντίσταση των 643 μονάδων, όπως τη «μετρά» έμπειρος αναλυτής. Προέχει η διασφάλιση των μετόπισθεν και όχι οι δοκιμές για υψηλότερα. 

Στα blue chips βγήκαν και χθες ρευστοποιήσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ κ.α., ένδειξη πως ορισμένα funds σε κάθε ανοδική... αναλαμπή μειώνουν θέσεις τους. Το πιθανότερο γιατί μεσομακροπρόθεσμα γράφουν υψηλότατες υπεραξίες και επειδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο υποχώρησης των αγορών διεθνώς σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά η εκτίμηση της στήλης εδώ και καιρό είναι με τους πωλητές τόσο για τα ξένα χρηματιστήρια όσο και για το ΧΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Ενδεχόμενη σημαντικότερη διόρθωση στη Νέα Υόρκη θα... σπρώξει σε επικίνδυνη κατηφόρα τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και σχεδόν με βεβαιότητα θα παρασύρει χαμηλότερα και την Αθήνα. 

Για τον FTSE25, η αδυναμία υπέρβασης των 1.675 μον. είναι αρνητική ένδειξη για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά της χθεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή, η αντίδραση του τραπεζικού δείκτη από την εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη των 457 μον., χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των αγοραστών σε Alpha Bank και Eurobank.

Αρκεί όμως; Μακάρι...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v