Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με το… ζόρι στο Χρηματιστήριο

Οριακά τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη με τον καθαρό τζίρο κάτω από τα 25 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης Eurobank, Motor Oil και Αεροπορία Αιγαίου, πιέσεις για ΔΕΗ, Τιταν, Εθνική Τράπεζα. Οριακή βελτίωση στο 10ετες.

Ανοδος με το… ζόρι στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και από χαμηλά 20 μηνών, με αθροιστικές απώλειες 3,08% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τρεις συνεχόμενες πτωτικές και χαμηλά 32 μηνών, με αθροιστικές απώλειες 6,87% και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.

Οι ελάχιστοι, σύμφωνα και με τον καθαρό τζίρο, αγοραστές, "πάτησαν" στα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, τουλάχιστον μέχρι το επιφυλακτικό ξεκίνημα της Wall Street και στις, κατ΄ αρχήν, διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα Ιταλικά ομόλογα, κίνηση που έφερε σχετική αποσυμπίεση και στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους (στο 4,28% η απόδοση, - 2 μονάδες βάσης).

Όμως στην πορεία οι πωλητές έδειξαν να επιστρέφουν στους Ιταλικούς τίτλους, με την απόδοση του Ιταλικού 10ετους να φθάνει στο 3,49% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (+2 μονάδες βάσης) και όλα δείχνουν ότι το volatility θα συνεχιστεί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το Χ.Α.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, "Το γεγονός ότι η Moody΄s υποβάθμισε την Ιταλική Οικονομία κατά μία βαθμίδα μόνο και γύρισε το outlook σε θετικό, που σημαίνει ότι ακόμα τα Ιταλικά assets διατηρούν την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας και δεν έχουν υποβαθμιστεί σε "junk", σε συνδυασμό με κάποια πιο "ήπια" σχόλια από τις Βρυξέλλες, σταμάτησαν την πτωτική πορεία σε Χρηματιστήριο του Μιλάνου και Ιταλικά ομόλογα, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω επιδείνωση, ακόμα και για να ασκηθεί έμμεση πίεση προς την Ιταλική Κυβέρνηση, για αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής".

Μένοντας στην Ιταλία και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε "Βaa3" από "Βaa2" υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας η Moody's, ενώ άλλαξε το outlook σε θετικό, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 25 Μαϊου.

"Η Ιταλική Κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποσαφηνίσει τους λόγους για τους οποίους ο στόχος για το έλλειμμα του 2019 τέθηκε στο 2,4%", δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο, τονίζοντας πως "η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει την Ιταλία από την Ευρωζώνη".

Σε ερώτηση για την Τράπεζα "Monte dei Paschi", απάντησε ότι "η Κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση των Τραπεζών, μετά την πτώση στις τιμές των ομολόγων".

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δηλώνει ότι "είναι δεσμευμένο να μειώσει το δομικό έλλειμμα, αλλά η απόφαση να σπάσει τους κανόνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό του 2019 είναι απαραίτητη. Δεν προτίθεται να επεκτείνει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020 και το 2021".

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει σήμερα τις επιπτώσεις της θετικής ψήφου της Βουλής των Σκοπίων, για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλικής Οικονομίας από τη Moody’s. Παρά τη βεβαρημένη τεχνική εικόνα, που προϊδεάζει για υποχώρηση προς τις 600 μονάδες, η ενδεχόμενη επάνοδος του σεναρίου πρόωρων εκλογών, δημιουργεί προϋποθέσεις για μια συνεδρίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υψηλή μεταβλητότητα" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η εβδομάδα ξεκινά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, όπου η υποβάθμιση της Ιταλίας στην τελευταία επενδυτική βαθμίδα, θα 'μπει στο ζύγι' με τις ανακοινώσεις μείωσης της φορολογίας στην Κίνα, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο τον Ηang Seng και Shenzen CSI 300. Επιπλέον, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αναμένεται να γίνει πιο 'τοξικό' μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια. Ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να ακολουθήσει ως ένα σημείο τις Ευρωπαϊκές Αγορές, τα futures των οποίων σήμερα το πρωί κινούνται ανοδικά" τόνιζε στις δικές εκτιμήσεις η Merit Sec.

Χαμηλός Τζίρος στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, στα κυριότερα χαρακτηριστικά καταχωρούνται ο ιδιαίτερα χαμηλός καθαρός τζίρος (κάτι περισσότερο από 23 εκατ.), που δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά και η ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με το "κουδούνι" της λήξης να βρίσκει ΓΔ και FTSE25, πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των "πακέτων" που ενίσχυσε την μικτή αξία συναλλαγών, άλλαξαν χέρια μετά τις 17.00.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκαν και οι τίτλοι των Alpha Bank (+1,87%) και Eurobank (+5,99%).

Αντίθετα και τα δύο πρόσημα "είδαν" οι μετοχές των Εθνικής (-2,03%) και Πειραιώς (-0,63%).

Ο Τραπεζικός δείκτης έφθασε να αναρριχάται μέχρι τις 480,76 μονάδες (+2,82%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 475,68 (+1,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 475,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,79%.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για τον εν λόγω δείκτη το ημερήσιο "stop short" είναι σχετικά κοντά και πιο συγκεκριμένα στις 516 μονάδες, ενώ για τους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, για την Alpha Bank στα 1,228 ευρώ, για την Εθνική στα 1,579 ευρώ, για την Eurobank στα 0,554 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,256 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στην ολοκλήρωση της πώλησης δύο χαρτοφυλακίων με 'κόκκινα' δάνεια, αθροιστικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ (σ.σ. εντός ισολογισμού απαίτηση), στοχεύει η Alpha Bank ως το τέλος του έτους, προκειμένου να πιάσει τον φετινό στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs) και αν γίνεται να διευρύνει το 'μαξιλάρι' υπεραπόδοσης. Η Τράπεζα έχει ήδη λάβει τουλάχιστον τέσσερις δεσμευτικές προσφορές, για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων, ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ (σ.σ. εντός ισολογισμού απαίτηση)".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οριακή μείωση στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι 4%, δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης του 2017. Πρόκειται για τη δεύτερη κοινοποίηση στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος 2018, με τα στοιχεία να επικυρώνονται χωρίς κανέναν αστερίσκο από τη Eurostat".

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών εκτιμούσαν ότι το ξεκίνημα της τρέχουσας χρηματιστηριακής εβδομάδας θα ήταν "κόκκινο" λόγω των ανησυχιών για την Ιταλία αλλά και λόγω της απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική του, μικτή, εικόνα, ασφαλώς και ήταν σημαντικά υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής (αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν "καταπράσινο"), περισσότερο από "ευδιάκριτη" ήταν η επιστροφή των πωλητών στον τίτλο της ΔΕΗ (-4,28%).

Μπορεί το ημερήσιο "stop short" να έχει κατέβει στα 1,277 ευρώ, όμως αν υπάρξει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1,16 ευρώ (τελευταίο "οχυρό" των "buyers"), η "νηοπομπή" πωλήσεων που θα προκύψει από τις κινήσεις "stop loss", μπορεί να φέρει ασφυκτικές πιέσεις στον τίτλο.

Καθημερινά αλλάζει πρόσημο, κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, ο τίτλος του Σαράντη (+3,31%), που συμπλήρωσε 10 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,54 ευρώ, ενώ αν δώσει κλείσιμο με υπέρβαση των 7,02 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 7,38 και 7,96 ευρώ.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον τίτλο του ΟΤΕ (+0,52%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 10,00 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 10,19 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 10,35, 10,66 και 10,88 ευρώ. Ισχυροποιημένη η στήριξη στα 9,39 ευρώ. Ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 9,82 ευρώ (+2,29%).

Κατεβαίνοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα βγήκε "bid" υψηλότερα των 1,60 ευρώ για την μετοχή της Nexans (+3,12%) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια, αν αντέξει "το πορτοφόλι" των σημερινών αγοραστών.

Επιστροφή αγοραστών σε Νηρέα (+3,12%) και ΕΛΧΑ (+1,26%), δεύτερη μέρα αντίδρασης από τον "βυθό" για την ΓΕΔ (+16,67%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδωσε ανοδική αντίδραση η Αλουμύλ (+8,07%) που ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας αναστολής με τις Πιστώτριες Τράπεζες.

Με "τσιμπημένες συναλλαγές" το σημερινό +9,62% για την Space, ενώ δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσαν Audiovisual (-5,41%), Intralot (-2,38%), ΕΥΑΘ (-1,42%) και Άνεμος (-2,02%).

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Attica Group (-1,63%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Τεχν. Ολυμπιακή (-3,28%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για Ιντρακόμ (-4,85%), Ιντρακάτ (-0,97%) και Ικτίνο (-0,37%) και πέντε για τα Πλ. Θράκης (-1,01%).

Τεχνικά, μπορεί το σημερινό κλείσιμο να μην άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" κατέβηκε στις 650 μονάδες. Η ζώνη του 610 - 600 είναι σημαντική στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 580 μονάδες, ενώ μία κατοχύρωση του 650 μπορεί να μας δώσει κίνηση προς στις 675 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,33%) το "stop short" έχει κατέβει στις 1706 μονάδες. Η ζώνη των 1610 - 1586 μονάδων είναι σημαντική στήριξη. Μια κατοχύρωση του 1706 μπορεί να δώσει μία ανοδική ανάπαυλα και σε τιμές και σε χρόνο, με επόμενο επίπεδο τις 1775 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Θέλει χρόνο για να μπορέσει η Αγορά να δώσει μία αντίδραση, στην έντονα πτωτική τάση του τελευταίου διαστήματος" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός κλάδος δοκιμάζει τα χαμηλά του για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα, περιμένοντας ως "μάνα εξ ουρανού" ένα θετικό νέο. Μία πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα της Πειραιώς θα μπορούσε να δώσει ένα θετικό μήνυμα.

Από την άλλη βλέπουμε μετά από χρόνια ότι οι Τράπεζες αποφάσισαν να κάνουν κινήσεις που θα μειώσουν τα "κόκκινά" τους, με προτάσεις "κουρέματος" σε Δανειολήπτες που έχουν παρατήσει την αποπληρωμή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και πλέον μπήκαν στην διαδικασία να το κάνουν σε μεγάλο βαθμό, λίγο πριν τα εν λόγω δάνεια πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές σε Ξένα funds.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα τα "κόκκινα" δάνεια θα μειωθούν με τον ένα, ή με τον άλλον τρόπο και το πόσα χρήματα θα καταφέρουν να αποκομίσουν από αυτά οι Τράπεζες, είναι πολύ σημαντικό για την συνέχεια.

Καλώς, ή κακώς το Χρηματιστήριο είναι Τραπεζοκεντρικό και τα τελευταία αρκετά χρόνια προβληματίζεται στο σύνολό του από τις Τράπεζες.

Η κίνηση του Τιτάνα να αλλάξει φορολογική έδρα και να διαπραγματευτεί παράλληλα σε Παρίσι και Βρυξέλες, έχει να κάνει με την αδυναμία των Τραπεζών να του δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο αλλά και την αδυναμία των Ξένων να δανείσουν σε μία Ελληνική εταιρεία με χαμηλά κόστος, λόγω ρίσκου Χώρας.

Στο πολιτικό σκηνικό έχουμε της ψήφιση στην FYROM και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που φέρνει πιο κοντά τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα. Από την άλλη το τι θα γίνει σε σχέση με τον Ιταλικό προϋπολογισμό έχει την σημασία του, με την Κομισιόν να περιμένει απαντήσεις, ενώ συνάμα περιμένουμε και απαντήσεις στο τι θα γίνει με τον Ελληνικό προϋπολογισμό, σε σχέση με τις συντάξεις.

Μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό σκηνικό το Ελληνικό δεκαετές συνεχίζει να ίπταται, γεγονός που καθιστά αδύνατη μία έξοδο στις Αγορές.

Το Χ.Α. παραμένει πτωτικό, τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα, με την Αγορά να κάνει προσπάθεια τις τελευταίες μέρες να ανατρέψει το σκηνικό.

Τα "stop" σε ΓΔ, FTSE25 αλλά και Τράπεζες έχουν κατέβει σε πολύ κοντινά επίπεδα, κάτι που βοηθάει στην λήψη αποφάσεων. Το πρόβλημα που έχει το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι τι θα γίνει αν οι Ξένες Αγορές γυρίσουν σε μία πτωτική μεσοπρόθεσμη φάση, έχοντας χάσει το "bull market" των τελευταίων 10 ετών.

"Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν θα πλήξουμε, μιας και το volatility θα έχει τον πρώτο λόγο, με μία Αγορά να διψάει για θετικά νέα και προσδοκίες για το μέλλον" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +4,09% του Shanghai Composite.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρούν χαμηλότερα Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσός.

Σε αναβάθμιση της Κυπριακής Οικονομίας σε επενδυτική κατηγορία προχώρησε ο Οίκος αξιολόγησης Fitch. Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε Ξένο Νόμισμα αναβαθμίστηκε σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒ+". Οι προοπτικές είναι σε σταθερό ορίζοντα.

Η αναβάθμιση προέκυψε λόγω της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών. Είναι ο δεύτερος Οίκος μετά την S&P που βγάζει την Κύπρο από τα "σκουπίδια".

Γερμανική Οικονομία αντιμετώπισε δυσκολίες το τρίτο τρίμηνο, λόγω της επιβράδυνσης στον κλάδο Μεταποίησης Αυτοκινήτων, ωστόσο διατηρούνται οι κινητήριοι μοχλοί της πρόσφατης ανάπτυξής της, άρα αναμένεται ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο του έτους", όπως ανακοίνωσε σήμερα η Bundesbank.

"Η Αγορά μετοχών αναμένεται να μετατραπεί από σημαντικό παράγοντα στήριξης της ισχυρής ανάπτυξης της Αμερικανικής Οικονομίας στην αρχή του έτους, σε ένα ήπιο αντίθετο άνεμο την επόμενη χρονιά", εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι ίδιοι προβλέπουν ότι ο αντίκτυπος των μετοχών στην ανάπτυξη θα γίνει αρνητικός την επόμενη χρονιά, στο -0,25%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 632,13 μονάδες (+1,17%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 627,73 (+0,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 626,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Ο τζίρος στα 57,8 εκατ., όμως από αυτά τα 34,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Performance Technologies ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2017, €0,0353 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0300 ανά μετοχή).

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.468 συμβόλαια).

Στα 5.585 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.391  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.164, 1.058 για τον Νοέμβριο και 106 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.659,75) κινήθηκε μεταξύ 1.652 και 1.672,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (200.000 MIG, 12.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.521), Alpha Bank (2.401), Πειραιώς (1.631), ΔΕΗ (1.228), ΟΠΑΠ (333), Εθνική (9.833), Viohalco (106), Ιντρακόμ (192), ΓΕΚ (267), Μυτιληναίος (101), Ελλάκτωρα (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.360, Eurobank 36.623, Alpha Bank 24.941, Εθνική 205.976, Πειραιώς 12.747.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                      Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,54%

 

2018-10-12

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 26.780.981 τεμ., (από 26.781.656 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.129.892 τεμ. (25.257.892), ΔΕΗ 6.133.669 τεμ. (6.133.669), Eurobank52.685.799 τεμ. (52.266.731), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365) FolliFollie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v