ΧΑ: «Τρέχουν» Eurobank και Grivalia

Πάνω από τις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των Eurobank (+20%) και Grivalia (+10%) να δίνουν τον τόνο μετά το deal. Ανοδικά οι τράπεζες. Το βλέμμα στις διεθνείς αγορές και στα μέτωπα Λονδίνου-Ρώμης.

ΧΑ: «Τρέχουν» Eurobank και Grivalia

Ισχυρή ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να γράφει κέρδη άνω του 2% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. 

Η μετοχή της Eurobank καταγράφει άνοδο άνω του 20% στα 0,57 ευρώ ενώ ο τίτλος της Grivalia ενισχύεται 10% στα 7,86 ευρώ στο ταμπλό μετά την ανακοίνωση του deal απορρόφησης. Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:  

Εβδομάδα «ειδικού σκοπού» αυτή που ξεκινά σήμερα για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις χθεσινές εξελίξεις για το Brexit και το μέτωπο Ρώμης-Βρυξελλών σε συγκριτικά λίγο πιο χαμηλούς τόνους, μετά τη συνάντηση Γιούνκερ - Κόντε το βράδυ του Σαββάτου.

Εύλογα η προσοχή στρέφεται σήμερα σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, ενώ παραμένει στο προσκήνιο και το Μιλάνο, θυμίζοντας πως το επενδυτικό ρίσκο για την Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί αρκετά σε σχέση με την αρχή του έτους. Πλέον, bearish εικόνα εμφανίζουν και οι ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC στο Παρίσι, για να αναφερθούμε στα χρηματιστήρια των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης. Για το τρίτο (Ιταλία), η κατάσταση είναι λίγο ως πολύ γνωστή, με όσα όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν για τη συνέχεια.

Τέσσερις και η σημερινή συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί ο Νοέμβριος, να κλείσει «βιβλία» η πλειονότητα των ξένων διαχειριστών funds στις ίδιες πέντε συνεδριάσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κινήσεις (κυρίως εκροές) λόγω MSCI. Στα 183 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 179 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο, οι συνολικές εκροές που υπολογίζονταν ότι θα «φύγουν» από μετοχές του δείκτη, με την αργία-ημιαργία της Πέμπτης-Παρασκευής να έχει μετριάσει σημαντικά τις συναλλαγές/πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα δόθηκε ευκαιρία, ειδικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για μία ανοδική διόρθωση των τραπεζικών, με τον ΔΤΡ κατά 4,05% στις 431,03 μονάδες.

Μένει να φανεί σε αυτές τις 4+1 συνεδριάσεις τι συναλλαγές έχουν να κάνουν τα funds, να διαμορφωθεί το ισοζύγιο πωλήσεων-αγορών, να γείρει προς τη μία ή την άλλη πλευρά η πλάστιγγα. Προσώρας δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές εισροές ούτε στην Alpha Bank ούτε, δευτερευόντως, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και λιγότερο σε Motor Oil, Jumbo και ΤΙΤΑΝα. Μάλιστα το κλείσιμο για τη μετοχή του ΟΤΕ, την Παρασκευή, στα 9,91 ευρώ -χαμηλό ημέρας- με αυξημένες συναλλαγές αξίας 2,302 εκατ. ευρώ προβλημάτισαν την αγορά.

Συνεδρίαση ενδιαφέροντος η σημερινή και λόγω των εξελίξεων στην πλευρά Eurobank- Grivalia Properties, με τη δεύτερη να ανακοινώνει και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου/εννεαμήνου (όπως και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, αρκετά θα κριθούν αυτή την εβδομάδα και με γνώμονα την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων (Αlpha Βank, Εθνική την Πέμπτη και Πειραιώς την Παρασκευή), σε συνδυασμό με τις πρώτες εκτιμήσεις από Φρανκφούρτη για το σχέδιο της ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ενδιαφέρον και για μετοχές του δείκτη αλλά και των χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η βελτίωση της αρνητικής εικόνας που είχε δημιουργηθεί τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Νοεμβρίου.

Τεχνικά για τον ΓΔ, με απώλειες 2,36% σε εβδομαδιαίο, κοντινές στηρίξεις είναι στις 594 και χαμηλότερα στις 581 μονάδες. Κοντινή αντίσταση οι 616, υπέρβαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει και στις 626 μονάδες.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση και για τον S&P 500, με τις 2.670-2.677 από στήριξη να έχει γίνει, πλέον, αντίσταση. Θα πρέπει να διασωθούν τα τελευταία χαμηλά των 2.603, γιατί ειδάλλως ο δείκτης «βλέπει» προς τις 2.580 και 2.553 μονάδες. Σημαντικές οι 2.677 και αντιστάσεις στις 2.722 και 2.750 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v