Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 640 μονάδες χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Διατηρεί τα μικρά κέρδη ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος σε στενό εύρος διακύμανσης. Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Πειραιώς. Κίνηση χαμηλότερα για ΟΠΑΠ, Motor Oil. Αποκαρδιωτικός ο «καθαρός» όγκος συναλλαγών.

Στις 640 μονάδες χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Παρά τα θετικά πρόσημα και τα αξιοσημείωτα κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α. δείχνουν να «μένουν από καύσιμα» και αν συνεχιστεί η σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών, το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης φαίνεται ότι θα «παιχτεί» μέχρι τέλους.

Ακόμα μία συνεδρίαση με απόλυτα αποκαρδιωτική εικόνα, με την Αγορά να επιδεικνύει μηδενικές διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, κάτι που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αν συνυπολογιστεί ότι το Χ.Α. ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, αυξάνουν τις ανησυχίες των επαγγελματιών του χώρου, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση και το πιθανολογούμενο "year end rally", ενώ από την άλλη, οι χαμηλοί τζίροι απλά επιβεβαιώνουν ότι το Χ.Α. δεν συμπεριλαμβάνεται στον επενδυτικό χάρτη των Ξένων χαρτοφυλακίων.

Ενδεικτικό της στασιμότητας που επικρατεί και το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, με υψηλό τις 642,37 (+0,65%) και χαμηλό τις 637,07 μονάδες (-0,18%), ενώ λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο τζίρος φθάνει στα 30 εκατ., όμως από αυτά, τα 20,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ).

Ευνόητο είναι ότι αρκετοί τίτλοι έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,59%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,11%), ΕΥΔΑΠ (-0,20%), ΟΠΑΠ (-1,41%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,50%) και Motor Oil (-2,42%).

Από τις μετοχές που επιτυγχάνουν κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Πειραιώς (+2,72%) και την Εθνική (+2,32%), ενώ ακολουθούν οι Eurobank (+1,26%), ΑΔΜΗΕ (+1,64%), Viohalco (+1,32%), ΕΕΕ (+1,33%), ΟΛΠ (+1,69%) και Jumbo (+1,77%).

Ενδεικτικό του πόσο αποκαρδιωτικές είναι οι συναλλαγές, το γεγονός ότι στο πρώτο μισό της συνεδρίασης ο τίτλος του ΟΛΠ έχει διακινήσει 295 τεμ., της EYΔAΠ 2.142 τεμ. και λιγότερο από 10.000 τεμ. οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Fourlis.

Οποιοδήποτε κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 644 μονάδων «απαγορεύει» την ενασχόληση με τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., τουλάχιστον για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v