Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελπίζει σε ανάσες λόγω Wall Street

Η αντίδραση στην αγορά των ΗΠΑ βασικό όπλο για τη διάσωση των 600 μονάδων. Πονοκέφαλος για το εγχώριο χρηματιστήριο ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. «Κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση η πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

ΧΑ: Ελπίζει σε ανάσες λόγω Wall Street

Θεαματικό το χθεσινό «γύρισμα» στη Wall Street, με ενδεικτικό το «κλείσιμο» του S&P 500 στις 2.510,03 με θετικό πρόσημο 0,13% , όταν νωρίς χθες το μεσημέρι, τα futures παρέπεμπαν σε διόρθωση κοντά στο 2%. Η αλλαγή τάσης συνέβαλε στο να μετριασθούν οι απώλειες σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου διαμορφώθηκαν μεικτές τάσεις.

Στα καθ' ημάς, το ΧΑ ανεπηρέαστο από αυτή την αλλαγή φοράς στη Νέα Υόρκη, ούτε καν βραχυπρόθεσμα, όπως συνέβη λ.χ. στη Φρανκφούρτη, με την Αθήνα να ακολουθεί μεν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά να βελτιώνεται ελάχιστα στη συνέχεια, όταν στη Φρανκφούρτη διαφάνηκε τάση αναστροφής.

Ετσι είχαμε το πρώτο αρνητικό μας πρόσημο για το 2019, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν σε μία συνεδρίαση όπου η συνολική αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε καν τα 19 εκατ., με το 33% της να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες κλαδικές απώλειες. Κατά 2,77% χαμηλότερα ο ΔΤΡ, δείχνοντας με το... καλημέρα το πόσο δύσκολη θα είναι και η φετινή χρονιά για τον κλάδο και πόσο αναγκαία είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη λειτουργία ενός μηχανισμού ουσιαστικής κάλυψης/μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Μέχρι τότε, τουλάχιστον μέχρι τότε, ο κλάδος θα παραμείνει -κατά την εκτίμησή μου- μη επενδύσιμος, ει μη μόνον ένας χρήσιμος σηματωρός βραχυπρόθεσμης τάσης και εργαλείο αποκόμισης βραχυπρόθεσμων αποδόσεων με αυξημένο ρίσκο σε βραχύβιες ανοδικές διορθώσεις τους. Προσώρας, στις 427 μονάδες ο ΔΤΡ απέχει πολύ από το να θεωρηθεί πως δίνει σήμα long σε αυτή τη φάση, και αναφέρομαι σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Στα blue chips, μεικτές τάσεις και με τους πωλητές μάλλον να υπερισχύουν σε συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη, με άλλες να λειτουργούν ως αντιστάθμιση στη χθεσινή υποχώρηση χαμηλότερα, και πάλι, των 1.600 μονάδων.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola ενεργοποιήθηκαν αγοραστές, έκλεισαν με θετικό πρόσημο, αμβλύνοντας τις πιέσεις λόγω τραπεζικών αλλά και blue chips που υποχώρησαν. Μαζί και Μυτιληναίος, Lamda Development, Fourlis, δείχνοντας από την αρχή τις προθέσεις τους.

Για σήμερα, δεύτερη συνεδρίαση του έτους, προέχει η επιβεβαίωση τιμών χαμηλότερων των 600 έως τις 597-592 μονάδες, προκειμένου να μην ακυρωθεί η εβδομαδιαία τάση και να παραμείνει ενεργό το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης, με στόχο την περιοχή των 620 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v