Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινο» ξεκίνημα για το χρηματιστήριο

Με πτώση και τζίρο μόλις 18,4 εκατ. η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς στη σκιά των διεθνών πιέσεων. ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Eurobank, Μότορ Οιλ δέχτηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις. Αντίσταση από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, και Alpha Bank.

«Κόκκινο» ξεκίνημα για το χρηματιστήριο

Απολύτως βραχύβια αποδείχθηκε η ανοδική αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς επέστρεψαν δριμύτερες οι ανησυχίες για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας και το επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών δεικτών, έσπευσε να ακολουθήσει και το Χ.Α., με σαφείς διαθέσεις υπεραπόδοσης στην πτώση.

Το αποτέλεσμα ήταν οι λίγοι ενεργοί αγοραστές να αναλωθούν με μοναδικό στόχο την μη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Εκτός από την χαμηλή αξία συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/11 - 15,7 εκατ.), στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η επιστροφή των πιέσεων στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κύριους εκφραστές τους τίτλους που είχαν, τεχνικά, υπεραποδώσει στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, δηλαδή τις Τραπεζικές μετοχές και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με, τελικό, θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΔΕΗ (+1,85%), ΕΕΕ (+0,48%), Μυτιληναίος (+0,14%), ΟΠΑΠ (+0,99%), ΟΤΕ (+1,05%), Fourlis (+0,24%), Lamda Development (+0,88%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε το σύνολο των βασικών δεικτών του Χ.Α., έστω και αν απέφυγε το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας.

Στα υπ΄ όψιν και η επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 4,35% (+6 μονάδες βάσης).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών   

"Η πρώτη συνεδρίαση του έτους είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της μετάδοσης του μηνύματος, σε σχέση με την υλοποίηση της προσδοκίας για θετικό 'January effect'. Ωστόσο, η διατήρηση των αναλλοίωτων δεδομένων υψηλού βαθμού αβεβαιοτήτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν διαμορφώνουν ισχυρές προσδοκίες για μια 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για οποιοδήποτε πρόσημο για το Γενικό Δείκτη" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Τα 'κόκκινα' δάνεια των Τραπεζών, οι Ιδιωτικοποιήσεις και οι εκλογές είναι οι βασικές προκλήσεις για την Οικονομία και το Χ.Α., το 2019. Σύμφωνα με τα προηγούμενα δεδομένα, τα χρόνια των εκλογών τείνουν να είναι πιο ασταθή, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προεξοφλήσουν επιθετικά, το αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών" σημείωνε η Beta Sec.

"Συνεδρίαση που κράτησε τα προσχήματα, η τελευταία του χρόνου, αφού τελικά έκλεισε με άνοδο 1,57% παρά το αδύναμο άνοιγμα. Εντυπωσιακή η άνοδος του Τραπεζικού δείκτη με 5,63%, αλλά και αναιμικό τζίρο 21 εκατ. Ο ΓΔ με στήριξη στις 593 και αντίσταση στις 629 μονάδες. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1565 και αντίσταση στις 1619. Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 398 μονάδες και αντίσταση στις 451. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ μέτρησε απώλειες σχεδόν 24% και ο Τραπεζικός σχεδόν 50% σε ετήσια βάση. Εδώ δείχνει να έχει σχηματίσει κάποια βάση και να κινείται προς τις 638 μονάδες, όπου συναντά την πτωτική τάση. Σε περίπτωση που δεν συνεχίσει την ανοδική αντίδραση, μια πτώση κάτω από τις 597 θα μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά. Σε αναμονή για τις αντιδράσεις των Ξένων Αγορών, που μάλλον θα μας δώσουν την τάση για την νέα χρονιά" τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

"Το 2019 αναμένεται πολυτάραχο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μιας και τα νέα οικονομικά δεδομένα (π.χ. εκτιμώμενη επιβράδυνση ανάπτυξης, χαμηλότερα επίπεδα πρόδρομων δεικτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σταδιακή αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ) θα επηρεαστούν αρκετά και από τις πολιτικές εξελίξεις. Για τον ΓΔ του Χ.Α., η προεκλογική περίοδος που διανύουμε δεν ευνοεί, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα των εκλογών και η ποιότητα αυτού στο εσωτερικό, αλλά και το πόρισμα των Ευρωεκλογών. Για τον μήνα που ξεκινά, το εύρος διακύμανσης για τον ΓΔ τοποθετείται μεταξύ των 580 και 680 μονάδων. Οι προβλέψεις για το 2019 είναι μάλλον επισφαλείς, αλλά θα τοποθετούσαμε το κάτω όριο στην περιοχή των 520 - 500 μονάδων, εκτός απροόπτου και το άνω όριο στην ζώνη των 800 - 850 μονάδων. Επιπλέον, αυξημένη βαρύτητα δίνουμε στην πορεία των Τραπεζών σχετικά με την επίτευξη των στόχων μείωσης των ΜΕΑ και ΜΕΔ και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η ακολουθούμενη επενδυτική στρατηγική συνοψίζεται στην φράση ‘stock picking’’ βασιζόμενο στα θεμελιώδη μεγέθη, ενώ επισημαίνουμε ότι το διεθνές περιβάλλον ενδέχεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό, για τις πιο εξωστρεφείς εταιρείες. Τέλος, η ρευστότητα πρέπει να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ανάλογα πάντα με το επιθυμητό προφίλ ρίσκου", σημειώνει η Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, επέστρεψαν στα γνωστά πτωτικά "μονοπάτια" και κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. επιβεβαιώνοντας το πόσο "fake" ήταν η ανοδική αντίδραση των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

Στα θετικά το γεγονός ότι ΔΤΡ και επιμέρους μετοχές, απέφυγαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, μάλιστα η Alpha Bank, μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και αυτό αφήνει ένα "παράθυρο" συγκρατημένης αισιοδοξίας, αν γυρίσει το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Ο ΔΤΡ έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 419,46 μονάδες (-4,59%), στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 424,15 (-3,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 427,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,77%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και μετά τις δύο ανοδικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, έχουν αλλάξει, μερικώς, τα τεχνικά δεδομένα. Ετσι, ο Τραπεζικός δείκτης έχει γυρίσει "long" με "stop" στις 398 μονάδες, η μετοχή της Alpha Bank (-0,55%) παραμένει "short" με "stop" στα 1,10 ευρώ, όπως και της Eurobank (-5,56%) με "stop" τα 0,549 ευρώ.

Αντίθετα σε ημερήσιο "long" έχουν γυρίσει η Εθνική (-2,73%) με "stop" στα 0,995 ευρώ και η Πειραιώς (-5,95%) με "stop" στα 0,723 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και μια δεκαετή σύμβαση bancassurance υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εθνική Τράπεζα, στα τέλη Νοεμβρίου, Κοινοπραξία Γερμανικού Αντασφαλιστικού ομίλου και Ιαπωνικής Ασφαλιστικής, με την Τράπεζα να τηρεί, προς το παρόν, στάση αναμονής".

Eρχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου οι περισσότεροι των τίτλων προβλημάτισαν μα την σημερινή τους εικόνα, ασφαλώς και ξεχώρισε το -8,33% για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο -11,67%), που ήλθε σαν "απάντηση" της Αγοράς στο +17,07% της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο εν λόγω τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Το ημερήσιο "stop short" στα 4,71 ευρώ. Ισχυρή η στήριξη στα 3,98 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 4,50 ευρώ.

Προσπάθησε και πέτυχε την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η ΔΕΗ (+1,85%) αναρριχώμενη μέχρι τα 1,329 ευρώ (+2,70%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "short", με το "stop" να εντοπίζεται στα 1,385 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 1,26 και 1,20 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Foodlink (-4,08%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Άνεμο (+0,66%) και Creta Farm (+3,03%), ενώ ίσως ξεκίνησε η "παραδοσιακή" ανοδική κίνηση στην Τρ. Ελλάδος (+1,65%).

Επιμένουν πλαγιοκαθοδικά Mermeren (-1,95%) και Ικτίνος (-6,33%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιασώ (+3,32%) και όγδοη συνεχόμενη ανοδική για την Audiovisual (+10%). Από την άλλη, έντεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντρακάτ (-0,84%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα ημερήσια διαγράμματα των βασικών δεικτών. Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο "stop short" στις 650 μονάδες, πρώτη αντίσταση στις 611 και επόμενη στήριξη στις 597 μονάδες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,80%), το ημερήσιο "stop short" στις 1708, πρώτη αντίσταση στις 1635 και επόμενη στήριξη στις 1569 μονάδες.

H εικόνα στις ξένες αγορές

Σαφέστατη υπεροπλία των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Αγορών σε Ασία και Ειρηνικό.

Οι Αγορές της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας παρέμειναν κλειστές. Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, ελεγχόμενες, μέχρι στιγμής, οι απώλειες στην Wall Street. Κέρδη για τον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο, υπό σχετική πίεση το Ευρώ.

"Εάν ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) δεν παραμείνει στην απόφαση του για περικοπές στην παραγωγή όλη τη χρονιά φέτος, θα δούμε τιμές του brent να κυμαίνονται στα, περίπου, $55 το 2019", σύμφωνα με την JP Morgan.

Κατέβασαν ταχύτητα τα εργοστάσια στην Ασία τον Δεκέμβριο καθώς η Σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη και η επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα, έδωσαν πλήγμα στην παραγωγή των περισσότερων Οικονομιών. Στην Κίνα, ο ΡΜΙ υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στους τελευταίους 19 μήνες. Έφθασε στις 49,7 μονάδες, από 50,2 τον Νοέμβριο και ενώ ανέμεναν 50,1.

Στη Μαλαισία αναπτύχθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό από το 2012, ενώ στην Ταϊβάν βρέθηκε στο πιο χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2015. Στη Σιγκαπούρη τα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε με πιο αργό ρυθμό από ότι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο, καθώς ο Μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει τοποθετήσει τρεις προσωρινούς διαχειριστές (administrators) στην Ιταλική "Banca Carige", σε μια προσπάθεια να σωθεί η Τράπεζα, μετά την αποτυχία της αύξησης κεφαλαίου στα τέλη του περασμένου έτους.

Επιβραδύνθηκε ξανά η ανάπτυξη του Μεταποιητικού τομέα της Γερμανίας τον Δεκέμβριο. Ο ΡΜΙ της Markit για τη Μεταποίηση, υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών, στις 51,5 μονάδες, από 51,8 τον Νοέμβριο. Ήταν η ενδέκατη φορά μέσα στο 2018 που κινήθηκε αρνητικά ο εν λόγω δείκτης.

Τα Βρετανικά εργοστάσια ενίσχυσαν τα αποθέματά τους τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο ΡΜΙ αυξήθηκε, φτάνοντας στις 54,2 μονάδες, από την αναθεωρημένη ανάγνωση των 53,6 του Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πιο υψηλή μέτρηση των τελευταίων έξι μηνών, ενώ ήταν πιο ισχυρή από τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters.

Ο ΡΜΙ μεταποίησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πέμπτο μήνα και διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, από τις 51,8 μονάδες το Νοέμβριο.

Με χαμηλότερο ρυθμό αναπτύχθηκε η Αμερικανική Μεταποίηση το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης IHS της Markit διολίσθησε στις 53,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι αρχικής μέτρησης 53,9 μονάδων. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

"H ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2019, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η πιο αδύναμη αύξηση των εταιρικών κερδών θα ασκήσουν πιέσεις στις μεγάλες Οικονομίες του Κόσμου", σύμφωνα με την UBS.

Τι εκτιμούν αναλυτές της αγοράς

"Με το… αριστερό μπήκε η νέα χρονιά για τα Διεθνή Χρηματιστήρια, μετά το 'Santa Claus rally' των τελευταίων ημερών του 2018" αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Η είδηση που "οδηγεί" τις Αγορές χαμηλότερα έρχεται από την Κίνα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες συρρίκνωσε, για πρώτη φορά, μετά από 19 μήνες, τον δείκτη PMI τον Δεκέμβρη.

Στα ενδότερα, η πρώτη συνεδρίαση του έτους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμενόμενη,  με το διεθνές επενδυτικό κλίμα να συνεχίζει να φαίνεται δυσοίωνο.

Οι απώλειες του έτους, σχεδόν, άγγιξαν το 25% με τον Γενικό Δείκτη να χάνει το 61,8% της ανοδικής κίνησης 420,82 - 895,64 που διήρκησε ακριβώς 2 χρόνια (2/2016 - 2/2018). Η διακράτηση των 600 μονάδων όπως και είχε αναφερθεί στο παρελθόν είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις 592,7 μονάδες να αποτελούν το τελευταίο "οχυρό" της Αγοράς πριν την επόμενη σημαντική στήριξη των 520 μονάδων.

Η πτώση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών  προβληματίζει ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τον  δείκτη Stoxx 600 Banks όπου εμφάνισε απώλειες της τάξεως του 30% το περασμένο έτος.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών (ΔΤΡ), οι απώλειες ήταν εμφανώς αυξημένες, τηρουμένων των αναλογιών, και έφθασαν το 50%. Με τις μετοχές της Πειραιώς και της Εθνικής να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά και τον δείκτη Τραπεζών να βρίσκεται μία “ανάσα” από τα ιστορικά χαμηλά των 358,6 μονάδων, τα περιθώρια για αρνητική απόδοση και φέτος εμφανίζονται αρκετά στενά.

Σε κάθε περίπτωση, μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά προμηνύεται για φέτος, με τα ανοιχτά μέτωπα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο να είναι πολλαπλά.

"Όσον αφορά την Εγχώρια Αγορά, η μείωση 'κόκκινων' δανείων θα αποτελέσει και την σημαντικότερη πρόκληση για τις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ ο χρόνος των εκλογών, όντας σε προεκλογική περίοδο, μπορεί να αλλάξει άρδην τις εξελίξεις και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Eπιστροφή στο Χρηματιστήριο

Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στο 0,9%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 602,13 μονάδες (-1,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 604,33 (-1,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 605,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,30%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 18,3 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, LamdaDevelopment και Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

To XΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρονιά και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο όγκος συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.481 συμβόλαια). Στα 4.502 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.510  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 561, 532 για τον Ιανουάριο και 29 για τον Φεβρουάριο,τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.589) κινήθηκε μεταξύ 1.579 και 1.599 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.823), Alpha Bank (1.344), Πειραιώς (1.073), ΔΕΗ (222), Εθνική (935), ΟΤΕ (109), ΟΠΑΠ (136), MIG(200), Ελλάκτωρα (559), ΑΔΜΗΕ (209), ΓΕΚ (233), ΟΛΠ (324).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 59.365, Alpha Bank 20.604, Εθνική 29.948, Πειραιώς 16.842,MIG 48.742.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder                            Name of Issuer                                 NSP       Date

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.916.408 τεμ., (από 28.916.408 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.560.020 τεμ. (22.524.127), ΔΕΗ 6.589.106 τεμ. (6.589.106), Eurobank23.158.943 τεμ. (23.158.943), Εθνική 8.016.551 τεμ. (8.016.551), ΟΠΑΠ 1.217.199 τεμ. (1.217.199), Folli Follie Group1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v