Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η επίτευξη των «ενδιάμεσων στόχων» και η συνέχεια

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η υπέρβαση των 635 μονάδων θέτει νέα διλήμματα για την αγορά, που καλείται να σταθμίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό. Κρίσιμη παράμετρος και η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια. Κίνδυνος η αποκόμιση κερδών.

ΧΑ: Η επίτευξη των «ενδιάμεσων στόχων» και η συνέχεια

Τέταρτη σερί ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street, δεύτερη για τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πέμπτη ανοδική στις πρώτες έξι συνεδριάσεις για το 2019 στο ΧΑ. Υψηλότερα σημαντικών αντιστάσεων τόσο ο «δείκτης των δεικτών» S&P 500 στις 2.585 μονάδες, όσο ο δείκτης benchmark των ευρωπαϊκών, DAX, στις 18.893 μονάδες.

Δεδομένου ότι κύριος λόγος και αφορμή της αναστροφής του κλίματος διεθνώς ήταν οι προσδοκίες για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και το παιχνίδι προεξόφλησης που εξελίχθηκε, το πιθανότερο είναι πως ανάλογος θα είναι ο λόγος και η αφορμή για κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και διαμόρφωση εκ νέου χαμηλότερων τιμών.

Σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο πως το year-end-rally που δεν ήρθε στο τέλος το 2018 συνέβαλε στη διαμόρφωση σημαντικά χαμηλότερων τιμών, ώστε να έρθει ένα πρώιμο... January Effect.

Ηδη μετά τις πρώτες έξι συνεδριάσεις, οι αγορές μετρούν: ο S&P 500 απόδοση 5,60% (σε εβδομαδιαίο), ο DAX 4,58% και στα καθ' ημάς, ο ΓΔ απόδοση 5,13%, με τον ΔΤΡ σχεδόν 11%. Δεν θα τις έλεγα και άσχημες αυτές τις αποδόσεις, όταν μάλιστα ειδικότερα στο ΧΑ για πλειάδα μετοχών διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, λ.χ. Alpha Bank με 10,82%, μέχρι τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, με τη Μοτοδυναμική να φθάνει στο 22%.

Ηδη η αγορά στις πρώτες πέντε από τις έξι συνεδριάσεις έχει δώσει υπεραξίες που για έναν συντηρητικό επενδυτή ή μεριδιούχο αμοιβαίου σταθερού εισοδήματος θα ήταν υπεραρκετές. Ωστόσο, εκ προοιμίου οι traders και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι το 2019 θα είναι χρονιά αυξημένης μεταβλητότητας και ρίσκου, πως ευκαιρίες θα δοθούν τόσο στους long όσο στους short, γι' αυτό και η προσέγγισή μας είναι πιο βραχυπρόθεσμη (ημερήσια-εβδομαδιαία).

Με τη χθεσινή κίνηση της αγοράς, απρόσμενη ως προς την έκτασή της, καλύφθηκε και ο ενδιάμεσος στόχος των 635 μονάδων για τον ΓΔ, που πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα-αύριο αρκετοί θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν προς τις 650, αλλά και αρκετοί να κατοχυρώσουν κέρδη με ενδεχόμενη μία υποχώρηση προς τις 623 μονάδες.

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, βασικός καταλύτης αυτών των ημερών είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Ραγδαίες, μεστές και λίγο απροσδόκητες, μετά τη χθεσινοβραδυνή έξυπνη... ντρίπλα Τσίπρα.

Στα 53,4 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος, σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου των προηγούμενων 5 ημερών, με το 34% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, που σημαίνει πως σημαντικό μέρος «βραχυπρόθεσμου χρήματος» κινείται με τη λογική της προεξόφλησης. Αλλωστε από χθες κάναμε λόγο για ένα... σύντομο πρώτο πέρασμα από το ταμείο, κάτι ανάλογο αναμένεται σήμερα-αύριο από παίκτες που μετρούν πλέον ικανοποιητικές αποδόσεις. Δεδομένου ότι εξαρχής (από τα χαμηλά των 600 μονάδων, Τετάρτη 2-Πέμπτη 3 Ιανουαρίου) πρώτος συντηρητικός στόχος ήταν η προσέγγιση των 620-623 και φιλόδοξος των 650 μονάδων, ο καθείς κάνει τους υπολογισμούς του.

Εκτός εάν οι πολιτικές εξελίξεις (αλλά αυτές ενδεχομένως να πυροδοτηθούν την Παρασκευή, αφού θα έχει κλείσει το χρηματιστήριο) δικαιολογούν αναθεώρηση και του φιλόδοξου στόχου ή ενδεχομένως ανασύνταξη χαμηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, το ξεκίνημα του 2019 μόνο αδιάφορους δεν μας αφήνει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v