Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το θετικό κλίμα στις αγορές καλείται να αξιοποιήσει το Χρηματιστήριο. Πρώτος στόχος οι 623 μονάδες. Στο «τραπέζι» και η ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Τα κρίσιμα επίπεδα για ΓΔ, FT 25 και τράπεζες.

ΧΑ: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Στην... κατάψυξη η χώρα, ανοικτή ωστόσο προς την άνοδο η Λεωφόρος Αθηνών.

Συνεχίστηκε και χθες Δευτέρα η πορεία αντίδρασης βασικών δεικτών, κύριων μετοχών, με ενθαρρυντική την επίτευξη του πρώτου -συντηρητικού- στόχου, που ήταν η επαναπροσέγγιση των 620 μονάδων.

Σε μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών, με 11,7 εκατ. μετοχές και τζίρο 23,7 εκατ. ευρώ, με ισομερή κατανομή σε τράπεζες, ταξίδια-αναψυχή, τηλεπικοινωνίες, πετρέλαιο-φυσικό αέριο, οικιακά αγαθά, κατασκευές-υλικά, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 620,60 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 429,42 και με τον FTSE25 στις 1.637,25 μονάδες, με το ελληνικό χρηματιστήριο να επιχειρεί κόντρα στα ευρωπαϊκά και να... προλαβαίνει τη Νέα Υόρκη. Με άνοδο αργά χθες βράδυ στη Wall Street, με ενδεικτική την κίνηση του S&P500 με άνοδο 0,71% στις 2.549 μονάδες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρου αναλυτή, ο ΓΔ υπερέβη την πρώτη αξιόλογη αντίσταση (του καθοδικού χάσματος) και όπως όλα δείχνουν, σήμερα θα κριθεί εάν η βραχυπρόθεσμη αντίδραση (από τα χαμηλά της Πέμπτης, των 600,12 μον.) θα υπερβεί την επίσης σημαντική αντίσταση των 623 μονάδων (ΚΜΟ30 ημερών).

Οι πιθανότητες υπέρβασης (και σε κλείσιμο) της συγκεκριμένης περιοχής συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες από το ενδεχόμενο ρευστοποίησης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων και οπισθοχώρησης λίγο χαμηλότερα. Σε αυτό το σενάριο, για τους long προέχει η επιβεβαίωση των (βραχυπρόθεσμων) στηρίξεων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η τεχνική ανοδική διόρθωση.

Στις 1.637 μονάδες ο FTSE25, ακριβώς πάνω στον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, με κρίσιμο σημείο αναφοράς την περιοχή των 1.652 μονάδων. Η αμέσως επόμενη αντίσταση είναι στις 1.660 ενώ κρίσιμη στήριξη για τον δείκτη διαμορφώνεται στις 1.612 μονάδες.

Σύμφωνα με τους long, στην περίπτωση που παραμείνει σε ισχύ το ενδεχόμενο της ανοδικής διόρθωσης, η... στόχευση εκτείνεται προς τις 635 και φιλόδοξα στις 650 μονάδες.

Το ενθαρρυντικό της χθεσινής συνεδρίασης, η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 65 μετοχές σε θετικό πρόσημο έναντι 27 με απώλειες.

Επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός πως παρέμεινε ενεργό το ενδιαφέρον εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, με αποτέλεσμα την υπεραπόδοση μετοχών όπως Μοτοδυναμική, Foodlink, Intralot, Καμπάς/Reds, EΛΤΕΧ- Ανεμος, Σελόντα, Ικτίνος, ΚΡΙ ΚΡΙ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v