Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η αντίδραση στο ΧΑ

Κίνηση πάνω από τις 625 μονάδεςε για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της ανοδικής προσπάθειας. Κέρδη άνω του 5% για την Πειραιώς, βοήθειες από ΔΕΗ και Coca Cola.

Με τράπεζες η αντίδραση στο ΧΑ

Ανοδικά οι ευρωαγορές, με το ενδιαφέρον στο εμπόριο, στο συν τα futures στη Wall Street.

Αφορμής δοθείσης, στο ΧΑ, οι long συνεχίζουν την προσπάθειά τους οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 625 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει τη μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX κατά 0,61% υψηλότερα στις 10.819 μονάδες, στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 με 0,61% στις 2.566 μονάδες, με μέτριες συναλλαγές/τζίρο.

Στο ΧΑ, από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκε πως οι traders θα ακολουθούσαν τους... ομολόγους τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δοκιμάζοντας αρχικά τις δυνάμεις τους, στις 623, για να συνεχίσουν σταδιακά λίγο υψηλότερα.

Συναλλαγές/τζίρος σε μέτρια επίπεδα αλλά μεγαλύτερα απ' ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα, στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Στο επίκεντρο των κινήσεων των traders ο τραπεζικός κλάδος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ενεργοί σε μετοχές εταιρειών-σηματωρών και blue chips.

Σχεδόν 3% το ποσοστό αντίδρασης για τον Δείκτη Τραπεζών, με την Πειραιώς να καταγράφει την υψηλότερη απόδοση. Πάνω από τις 440 μονάδες ο ΔΤΡ, με 5,27% στο 0,779 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, απόρροια και των εξελίξεων στον όμιλο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, η διοίκηση της Πειραιώς έχει στα σκαριά mega deal για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, επιδιώκοντας μέσω της σχετικής διαδικασίας να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να μειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά της κόστη.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε θέση οδηγού και τους traders να επικεντρώνονται -πάντα βραχυπρόθεσμα- στην προεξόφληση της ανοδικής διόρθωσης, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση εύλογα ακολουθεί. Ούτως ή άλλως στις πρώτες συνεδριάσεις του 2019 (Τετάρτη 2 - Δευτέρα 7 Ιανουαρίου) στα blue chips ήταν εμφανής η μόχλευση λίγων μεν, ισχυρών όμως «χεριών», που ώθησαν υψηλότερα αρχικά την Coca Cola, στη συνέχεια ΟΤΕ και σταδιακά την πλειονότητα των τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Στις 1.648 μονάδες ο δείκτης, και όπως φαίνεται στο διάγραμμα, στις 1.659 μονάδες είναι η πλησιέστερη αντίσταση αλλά και με τη χαμηλότερη τιμή στις 1.612 να λειτουργεί ως στήριξη, που σε αυτή ή στην επόμενη φάση της αγοράς θα δοκιμασθεί (και θα επιβεβαιωθεί ή όχι ως στήριξη).

Η εικόνα του FT 25

 

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, στην πλειονότητα των μετοχών υπερίσχυαν οι αγοραστές, καθώς στο μείον ήταν οι Aegean, Viohalco, Motor Oil, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, αλλά με συναλλαγές μέτριες και απώλειες όχι μεγαλύτερες του 0,36% (για την Τέρνα Ενεργειακή).

Οπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, ικανοποιητική η σχέση για τους long, με 48 μετοχές σε θετικό πρόσημο και 17 σε αρνητικό.

Ιντρακάτ, MIG, ΚΕΚΡΟΨ, ΕλβάλΧαλκόρ, Intralot, Ικτίνος ξεχωρίζουν από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 11:40 ο ΓΔ συνέχιζε την αντίδρασή του (από τα χαμηλά της Πέμπτης, των 600,12 μον.) με 1,05% στις 627 μονάδες, με τον ΔΤΡ με 2,79% στις 441 και με τον FTSE25 με 1,02% στις 1.654 μονάδες.

Στα 5,1 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v