Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διατηρούν το προβάδισμα οι πωλητές

Κάτω από τις 625 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, παρά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα. Πιέζονται χαμηλότερα οι τραπεζικές μετοχές, σε θετικό έδαφος η Πειραιώς. Πιέσεις και για Coca Cola, OTE, Σαράντη. Κέρδη για Μυτιληναίο.

ΧΑ: Διατηρούν το προβάδισμα οι πωλητές

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της ψηφοφορίας για το Brexit. Οριακά υψηλότερα τα futures, με τη Wall Street στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων. Και στο ΧΑ, traders και επενδυτές, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις, με τους πωλητές να έχουν μικρό προβάδισμα από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης.

Από τις 632,22 μονάδες, από θετικό έδαφος, ο Γενικός Δείκτης, αλλά μέσα σε 15' να «γυρνά» σε αρνητικό, υποχωρώντας προς τις 624 μονάδες. Στις 623 το άνω όριο του εύρους -σημαντικής- στήριξης για τον ΓΔ, που εκτείνεται έως τις 620 μονάδες. Με μέτριες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο αρχικά, αλλά σταδιακά επιθετικότερες εντολές στη συνέχεια, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε πολύ γρήγορα σε θέση πώλησης, κάτι που είχε σημειωθεί και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Κοινή η εκτίμηση πως οι συνέπειες της πολιτικής κρίσης είναι αρνητικές για τον δοκιμαζόμενο κλάδο, με τους πωλητές και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου να συνεχίζουν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα να μειώνουν προσεκτικά μέρος των θέσεών τους. Στις 420 μονάδες ο ΔΤΡ, στις 11:20, με απώλειες περίπου 3%, πλέον συνολικά 5,30% σε εβδομαδιαία μέτρηση και 4,27% από την αρχή του έτους.

Με τον κλάδο-κλειδί σε short τάση, ξεκάθαρα από χθες, ζητούμενη είναι η δυνατότητα αντισταθμιστικών κινήσεων από τα blue chips. Χθες ήταν, κυρίως, ΟΤΕ και Coca Cola που συνέβαλαν στο να αμβλυνθούν οι μεγαλύτερες πιέσεις που ασκούνταν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Σήμερα οι συγκεκριμένες δύο μετοχές -οι δύο βαρύτερες του ΧΑ- έχουν «γυρίσει» αρνητικά. Ειδικότερα για την Coca Cola λειτουργεί και πάλι η αντιστάθμιση μεταξύ της εισηγμένης στο ΧΑ μετοχής και αυτής στο Λονδίνο (κύρια διαπραγμάτευση στον FTSE100). Στις 11:20 η τιμή (σε ευρώ) της Coca Cola HBC στο Λονδίνο ήταν στα 28,17, την ίδια ώρα που στην Αθήνα διαμορφωνόταν στα 28,35 ευρώ. Ο όμιλος προχωρά σε αγορά ιδίων μετοχών (στο Λονδίνο) ενώ ανακοινώνει αποτελέσματα 2018 στις 14 Φεβρουαρίου.

Στα 10,75-10,90 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με πωλητές σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης.

Στις 1.657 μονάδες ο FTSE25, με απώλειες μεγαλύτερες της αγοράς λόγω της υποχώρησης βαριών χαρτιών του δείκτη.

Σε μόλις 3+2 μετοχές δεν υπερίσχυαν οι πωλητές, παρά το ότι η αρχική εικόνα για τα 21 blue chips ήταν μοιρασμένη. Το 9/12 στα πρώτα 10' έγινε σταδιακά 2+3/16, με πιεστικότερες κινήσεις από την πλευρά των πωλητών στην περίπτωση των Jumbo, TITAN, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco κ.α. Με θετικό πρόσημο Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Aegean. Σταθερές ο ΟΛΠ και οριακά η Πειραιώς, με αγοραστές λίγο μετά τις 11:35.

Νωρίτερα, Jumbo και ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσαν αποτελέσματα, με την πρώτη να καταγράφει πωλήσεις 476 εκατ., και τη δεύτερη βελτιωμένα έσοδα και κέρδη στο δεύτερο 6μηνο.

Στις 19/41 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 130 μετοχές χωρίς μεταβολή. Για τις περισσότερες, δεν είχε γίνει, στις 11:30, καν πρώτη πράξη.

Βραχυπρόθεσμα η στάση των traders επηρεάζεται μεν από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, ωστόσο «μετρούν» και οι εκτός συνόρων. Κρίσιμη η σημερινή ψηφοφορία στο Λονδίνο για το Brexit, συνεδρίαση ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στη Νέα Υόρκη. Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται κυρίως στα μεγέθη που θα ανακοινώσουν JP Morgan, Wells Fargo, Delta Airlines και United Health.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο τζίρος ήταν στα 3,8 εκατ., με το 59% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Το 1,2 εκατ. ευρώ είχε γίνει στη μετοχή της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v