Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτιμά το «διαζύγιο» το Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα καλούνται να εξετάσουν οι επενδυτές. Τα σινιάλα για τους αισιόδοξους και οι μετοχές με σήμα long.

Αποτιμά το «διαζύγιο» το Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με αξιόλογα κέρδη (και) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Προφανώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που καθορίζουν από σήμερα και για τις επόμενες συνεδριάσεις το κλίμα (και) στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς από σήμερα θα επιχειρηθεί μία πρώτη αποτίμηση των νέων δεδομένων.

Δεν ξέρουμε εάν οι εκλογές έρχονται πιο κοντά, όπως εκτιμά το Bloomberg, ή κατά πόσον ο Αλέξης Τσίπρας θα κρίνει άλλη και ποια συγκυρία για να προσφύγει σε βουλευτικές κάλπες. Το θέμα εάν μία προεκλογική περίοδος θα είναι συντομότερη του Μαΐου, τον Μάιο ή αργότερα, προφανώς και θα επηρεάσει οικονομία, επιχειρείν και χρηματιστήριο.

Στο ΧΑ θα επιχειρηθεί μία πρώτη αποτίμηση των διαθέσεων του διεθνούς παράγοντα. Την Παρασκευή το βράδυ, η Standard & Poor's το πιθανότερο είναι να μην αναβαθμίσει την αξιολόγηση της οικονομίας, ωστόσο οι γνωρίζοντες περιμένουν ότι ο οίκος αξιολόγησης θα κάνει μία περιγραφή όλων αυτών των πολιτικών εξελίξεων και των επιπτώσεών τους σε οικονομία, αγορά.

Θεωρητικά, παρότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ειδικών συνθηκών -όπως και οι αμέσως επόμενες-, οι τεχνικές ενδείξεις είναι με το μέρος των long, εάν μάλιστα από σήμερα το βράδυ τα νέα στη Wall Street μπορούν να συντηρήσουν το ανοδικό momentum. Η ανακοίνωση, από σήμερα, των οικονομικών μεγεθών τέταρτου τριμήνου 2018, των αμερικανικών εταιρειών, κάτι που θα αποτυπωθεί στο ταμπλό. Στις 2.596 μονάδες ο S&P 500 και αντιστάσεις για τον «δείκτη των δεικτών» στις 2.626 η κοντινή και στις 2.710 η κύρια και πιο φιλόδοξη.

Στα καθ' ημάς, θεωρώντας ως σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο πως η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που θέλει και αμέσως σε σύντομο χρόνο να επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα προς το τρίτο 10ήμερο του μηνός αναμένονται οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, ενώ στο ΥπΟικ με μεθοδικό τρόπο επιδιώκουν να εκδώσουν έστω και ένα μικρό ομόλογο σε εύλογο χρόνο.

Εύλογο το ερώτημα, ποιες οι διαθέσεις του ξένου παράγοντα, έχοντας μία πρώτη εκτίμηση από το πώς υποδέχεται ο ξένος Τύπος τις εξελίξεις. Διαφοροποιούνται γερμανικά από αμερικανικά Μέσα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σε αυτή τη φάση.

Χθες Κυριακή επιχειρήσαμε, ο Γιώργος Α. Σαββάκης και εγώ, να προσεγγίσουμε όσο ευρύτερα γινόταν και την καθαρά τεχνική «μέτρηση» της αγοράς όσο και την πολιτική παράμετρο. Από νωρίς η Μαρίνα Μάνη μάς βοηθά με την προσέγγισή της για το... άνοιγμα Τσίπρα προς τον προοδευτικό χώρο, κίνηση που θα φανεί και σχετιστεί και με την εκλογή του νέου Ελληνα επιτρόπου στις Βρυξέλλες.

Στο βραχυπρόθεσμο, όμως, από σήμερα έως Παρασκευή, οι 650 και 610 μονάδες οριοθετούν το πλαίσιο κινήσεων των traders, ούτως ή άλλως η αγορά συσσωρεύει για εβδομάδες μεταξύ 660 και 600 μονάδων, με τις 626 και 623 σημαντική στήριξη για τον ΓΔ, όπως και οι 1.658 και 1.638 για τον FTSE25. Αντιστάσεις στις 644 και 650 και 1.708 και φιλόδοξα στις 1.750 αντίστοιχα.

Οσον αφορά στα επιμέρους, ενδεικτικά από τον τραπεζικό κλάδο με σήμα long η μετοχή της Eurobank, από τα blue chips οι Motor Oil, Lamda Development, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και από τη μεσαία κατηγορία (πάντα ενδεικτικά), Quest, ΚΡΙ ΚΡΙ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v