Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 630 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Απώλειες για το σύνολο σχεδόν των blue chips, προσπάθεια για «άμυνα» μέσω της Coca Cola.

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Πτωτικό το κλίμα εκτός, αρνητικό εντός. Από νωρίς η εικόνα διαμορφωνόταν αρνητική στις αγορές της Ασίας, με αφορμή την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων για την Κίνα, για να ακολουθήσουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με τις διεθνείς αγορές στο μείον, στο ΧΑ οι traders δεν είχαν λόγους να πάνε κόντρα, δεδομένης μάλιστα της αβεβαιότητας που έχουν πυροδοτήσει οι πολιτικές εξελίξεις.

Εως τις 10.813 μονάδες νωρίτερα ο DAX, αλλά με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να περιορίζονται σταδιακά έως τις 10.848 μονάδες, δίνοντας και μία πρώτη εικόνα για τη στάση που θα ακολουθήσουν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Εκτός, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2018 των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Wall Street.

Τα futures του S&P500 «δείχνουν» 0,79% χαμηλότερα, από τις 2.574 μονάδες.

Στα δικά μας τώρα, λίγο το διεθνές περιβάλλον, περισσότερο η αβεβαιότητα, είναι αυτή που οδηγεί τους traders σε μερικές πωλήσεις, συνεκτιμώντας πως λ.χ. για τον ΓΔ, που έφτασε να υποχωρεί έως τις 626 μονάδες (1,48%), η απόδοση παραμένει οριακά θετική (0,91%) σε διάστημα εβδομάδας. Και η αγορά παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις, τις κρίνει, τις αποτιμά και μετρά, με κύρια ανασταλτική παράμετρο τη μη ξεκάθαρη εικόνα για τον χρόνο αυτής της κυβέρνησης, μέχρι τις εκλογές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστήριζαν πως η γνωστοποίηση της περιόδου διεξαγωγής των (βουλευτικών) εκλογών θα ήρε μία ουσιαστική αναβλητική παράμετρο. Θα δείξει, καθώς μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες προέχουν η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η έγκριση της Συμφωνίας και μετά θα περιμένει η αγορά τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τα χαρτιά του. Για το πότε. Κοινή εκτίμηση, πως ενδεχόμενη παρέλκυση αυτής της αβεβαιότητας θα βαραίνει αρνητικά (και) στο χρηματιστήριο.

Ετσι η πρώτη αντίδραση που ήρθε από την πλευρά των πωλητών θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη και απολύτως φυσιολογική. Και όσο ο ΓΔ δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 620 μονάδων, ελεγχόμενη.

Συναλλαγές και τζίρος, στα πρώτα 50' της συνεδρίασης σε μέτρια μεγέθη, χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας.

Κλάδος με τη μεγαλύτερη πίεση και τις σημαντικότερες απώλειες ο τραπεζικός, αφενός, επειδή σε διάστημα εβδομάδας δίνει ακόμη θετική απόδοση (1,44%) και αφετέρου (κυρίως αυτό), είναι ο κλάδος που βρίσκεται σε δυσχερή θέση και αυτός που πλήττεται περισσότερο από την πολιτική αβεβαιότητα. Το γιατί δεν χρειάζεται επεξήγηση, νομίζω.

Εως τις 435 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 35% του χαμηλού τζίρου να πραγματοποιείται στις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, με ανησυχητική ένδειξη την επιτάχυνση των πωλήσεων, μετά τις 11:10, που ως συνέπεια έχει τη διεύρυνση των απωλειών για τον κλαδικό δείκτη, σχεδόν στο 4%, παρασύροντας χαμηλότερα και τον ΓΔ, που διόρθωνε 1,82% στις 11:20.

Στο διάστημα αυτό, μετά τις 11:10, και με την.... εμβάθυνση της διόρθωσης των τραπεζικών, εντάθηκαν ρευστοποιήσεις και στην πλειονότητα των blue chips. Από τη ΔΕΗ, που εύλογα «γυρίζει» έως 3,15% χαμηλότερα, μέχρι Μυτιληναίο, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Με υπερίσχυση των πωλητών και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά με την Coca Cola σε οριακά θετικό έδαφος.

Στις 13/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 128 μετοχές αμετάβλητες.

Συνεπώς, η αρχική αποτίμηση των εξελίξεων από την αγορά, στην πρώτη ώρα, αρνητική, με μεγαλύτερο πρόβλημα στον τραπεζικό κλάδο.

Στο 4,302% η απόδοση του 10ετούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v