Ραντεβού με τους... «200ηδες» έχει το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον ΓΔ παρά το αρνητικό κλίμα στις αγορές. Το ράλι που έφερε την αγορά στις ισχυρές ζώνες αντίστασης των κινητών μέσων όρων 200 ημερών και τα νέα δεδομένα. Τι έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση.

Ραντεβού με τους... «200ηδες» έχει το Χρηματιστήριο

Μετά την ξεκάθαρη ανοδική συνεδρίαση και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις που θα πάρουν οι έχοντες τις “short” θέσεις. Αν και εφόσον το short covering αποκτήσει δυναμική, τότε οι δείκτες αλλά και επιμέρους μετοχές του Χ.Α. θα μπορέσουν να κινηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετοι καταλύτες.

H σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,77% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου) δείχνει ότι η αγορά ποντάρει σε εξελίξεις στο ζήτημα της έκδοσης νέου ομολόγου και σε μεγάλο βαθμό οι μετοχές έχουν στοιχηθεί πίσω από αυτό το σενάριο. Ειδικά για τον τραπεζικό δείκτη, η άποψη της Morgan Stanley ότι τα βήματα ώστε να υπάρξει μια δραστική μείωση των NPEs μπορεί να δώσουν ώθηση και στη σημερινή συνεδρίαση.  

Η εβδομάδα ωστόσο θα είναι οπισθοβαρής αφού αναμένεται αύριο Τετάρτη η δημοσίευση της έκθεσης επιτήρησης, η οποία θα στείλει μήνυμα για την μετα-μνημονιακή πορεία της χώρας και ίσως προδικάσεις και τις αποφάσεις της Moody΄s την Παρασκευή αναφορικά με την τακτική αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Η Moody’s κινείται στο κατώτερο εύρος από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι διαφορετική από τη χθεσινή αφού θα έχει καταλαγιάσει ο θετικός αντίκτυπος από τις δηλώσεις Τραμπ, οι αμερικανικοί δείκτες παρά τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας, με το δείκτη VIX να διαμορφώνεται υψηλότερα στο συμβόλαιο του Μαρτίου. Ειδικά το ζήτημα της μη επιβολής πρόσθετων δασμών στην Κίνα επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα και το οποίο έδωσε το έναυσμα για κέρδη στις βασικές χρηματιστηριακές αγορές, λειάνθηκε σημαντικά από την άποψη του Λευκού Οίκου ότι “η Σινοαμερικανική συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί πολύ σύντομα ή θα μπορούσε επίσης να μη συμβεί καθόλου”.

Πιο τεχνικά, στα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης πέρασε πάνω από τις 680 μονάδες που εδράζει ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών αλλά στις 690 μονάδες που βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών βρήκε εμπόδια. Υγιής άνοδος πάνω από αυτά επίπεδα, δημιουργούν συνθήκες bull market στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Με την αγορά να βρίσκεται πάντως σε νέα υψηλά τετραμήνου, πολλές μετοχές δείχνουν υπεραγορασμένες. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τα ημερήσια διαγράμματα, για τον τραπεζικό δείκτη το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στις 446 μονάδες, ενώ η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 486 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 515 μονάδες.

Αρνητικό είναι το άνοιγμα των βασικών ευρωπαϊκών αγορών, με τη μεγαλύτερη πίεση στο βρετανικό δείκτη FTSE 100 λόγω των εξελίξεων στο ζήτημα του Brexit. Αντίστοιχα, πτωτικά κινούνται τα futures στη Wall Street.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v