Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση πάνω από τις 680 για τον ΓΔ

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές και κέρδη για την πλειοψηφία των blue chips η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο. Ξεχωρίζουν με άνοδο σχεδόν 5% Πειραιώς και Εθνική. Βοήθειες από ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola.

ΧΑ: Κίνηση πάνω από τις 680 για τον ΓΔ

Το θετικό κλίμα των Ασιατικών Αγορών, δείχνει να μεταφέρεται και στην Ευρώπη, καθώς οι δείκτες των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών κινούνται στο “πράσινο” αλλά χωρίς την διάθεση να σημειωθούν “ακρότητες”.

Την ψυχολογία των αγοραστών, φαίνεται να ενισχύουν οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας και οι δηλώσεις Τραμπ.

Έτσι, την πρόθεσή του να αναβάλλει την επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάτι που έτυχε ιδιαίτερα θετικής υποδοχής στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο Τραμπ σε ανάρτησή στου στο Twitter έκανε λόγο για παραγωγικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας, γνωστοποιώντας πως θα αναβάλλει την αύξηση των δασμών που είχε προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου.

Πρόσθεσε πως θα προγραμματίσει συνάντηση κορυφής με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο ιδιόκτητο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο για να υπογραφεί συμφωνία, αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

Το θετικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, δείχνει πως θέλει να εκμεταλλευτεί και το Χ.Α. και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας δείχνει, μέχρι στιγμής, καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα ενενήντα λεπτά συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 680 μονάδων, έχοντας σαν μέχρι στιγμής υψηλό τις 683,19 μονάδες (+0,93%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 10,5 εκατ.

Το +2,52% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, δίνει μία πρώτη “γεύση” για τον κλάδο που ηγείται και σήμερα της ανοδικής κίνησης, ενώ από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η εικόνα παραμένει σταθερά επιφυλακτική, ξεχωρίζουν θετικά οι Ελλάκτωρ (+2,49%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,16%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,69%) και ΟΤΕ (+1,39%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών (ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), δεν υπάρχει τίτλος, οι απώλειες του οποίου να ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών, εκτός από το θετικό διεθνές κλίμα, φαίνεται να δρα και η νέα υποχώρηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,74% η απόδοση του 10ετους, -4 μονάδες βάσης).

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να “σπρώχνουν” τους δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα, η επόμενη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, εντοπίζεται στις 689 μονάδες, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ενώ ζητούμενο παραμένει η διάχυση του ενδιαφέροντος και προς τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v