Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με αμερικανική βοήθεια για το... κάτι παραπάνω

Θετικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η αναστολή επιβολής πρόσθετων δασμών στην Κίνα βελτιώνει το κλίμα στις αγορές. Τράπεζες και blue chips καλούνται να σηκώνουν το βάρος της αντίδρασης. Η προσοχή και στα πολλά εγχώρια μέτωπα.

ΧΑ: Με αμερικανική βοήθεια για το... κάτι παραπάνω

Καλή εβδομάδα, τελευταία του Φεβρουαρίου και 3+ σήμερα συνεδριάσεις έμειναν προκειμένου να επιβεβαιωθεί ένα καλό "κλείσιμο"μηνός, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. H απόφαση δε του Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει την επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα, δίνει νέες υποσχέσεις για ένα καλό φινάλε, όπως φάνηκε και από το ράλι στην Ασία

Μήνας θετικός για τους long, όπου γης, με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη με την Νέα Υόρκη να δίνει τον ανοδικό ρυθμό- κόντρα στις προβλέψεις όσων έβλεπαν διόρθωση από την αρχή του 2019- και τα κυριότερα χρηματιστήρια από Τόκιο μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο να ακολουθούν.

Σε αυτόν τον ανοδικό ρυθμό κινήθηκε -ευτυχώς, αυτή την φορά- και το ΧΑ διατηρώντας momentum από την αρχή του έτους και για τα blue chips (τον Ιανουάριο) και για τις τράπεζες (τον Φεβρουάριο).

Οι τράπεζες ήταν αυτές, που έκαναν την διαφορά και οδήγησαν στη μίνι λύση του σχηματισμού συσσώρευσης που επί μήνες είχε καθηλώσει το χρηματιστήριο μεταξύ 595-660 μονάδων. Ειδικότερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αναλογικά/για τον κλάδο/συναλλαγές και τζίρο επιτεύχθηκε η προσέγγιση των 680 μονάδων, η επαναφορά προς την ευρύτερη περιοχή που για τον Γενικό Δείκτη είχε χαθεί από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με εναρμονισμένη μετακύληση θέσεων από blue chips σε τράπεζες, με εισροή "γρήγορου χρήματος" το χρηματιστήριο έδειξε- επι τέλους-μετά από καιρό σημάδια αφύπνισης. Θα έχει συνέχεια; θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για τα "κόκκινα δάνεια" των τραπεζών ώστε ο κλάδος να προχωρήσει ακόμη μερικά... μέτρα στα... χιλιόμετρα που έχει να διανύσει προκειμένου να θεωρηθεί και πάλι επενδύσιμος; Θα δείξει, καθώς όπως σημειώναμε στο σχόλιο μας της Κυριακής, προφανώς και καλοδεχούμενη η ανοδική αντίδραση αλλά επί της ουσίας αναφερόμαστε σε μία κίνηση που απλά έφερε τον τραπεζικό κλάδο περί τις 100 μονάδες πιο μακρυά από τα ιστορικά χαμηλά του. Είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2016, εάν αυτό μας λέει κάτι και σήμερα στα τέλη του μηνός είμαστε κοντά σε αυτά τα επίπεδα. Ενδεικτικό της δουλειάς, που πρέπει να γίνει στον κλάδο από την έκβαση της οποίας θα κερδηθεί (ή χαθεί ) το στοίχημα όχι μόνο για τον κλάδο αλλά ευρύτερα για την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, την κοινωνία.

Συνεπώς καλοδεχούμενα όσα έγιναν τον Φεβρουάριο, μακάρι να αποτελέσουν εκκίνηση για περαιτέρω ανάκαμψη.

Τεχνικά, ο ΓΔ στις 676,87 μονάδες, έχει ως στήριξη τις 663 μονάδες και χαμηλότερα τις 655 και stop για τους long τις 643 μονάδες.

Πλέον σε εβδομαδιαία μέτρηση η αγορά/ΓΔ είναι long και ζητούμενο είναι κλείσιμο μήνα υψηλότερα των 663 μονάδων έτσι ώστε να είναι και σε μηνιαίο. Προσοχή για σήμερα-Πέμπτη απαιτούν οι 689 μονάδες υπέρβαση των οποίων ενισχύει το σενάριο της επαναφοράς προς την περιοχή των 720 μονάδων. Για το τελευταίο χρήσιμη θα ήταν η αύξηση των συναλλαγών προς τα 50 εκατ. και αναλογικότερη κατανομή του τζίρου και προς blue chips.

Τα 11,177 εκατ. ευρώ την Παρασκευή στην ανοδική κίνηση της μετοχής του ΟΤΕ ήταν μία ενθαρρυντική ένδειξη για τους long. Με 1,41% έως τα 10,81 και κλείσιμο στα 10,79 ευρώ για την βαρύτερη μετοχή του ΧΑ ενισχύοντας το σενάριο της υπέρβασης των 11 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές και το 0,59% στα 30,50 ευρώ της Coca Cola, που με αποτίμηση 11,34 δισ. έχει φτάσει να αποτιμάται, σχεδόν, το 1/4 της συνολικής κεφαλαιοποίησης (!).

Ενδεικτικά σήμα long για τις μετοχές των Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, Eurobank, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΔΕΗ αλλά και Quest, Entersoft, AsCo κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v