Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεξε στο profit taking το Χρηματιστήριο

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα συμπληρώθηκε στο ΧΑ, γεγονός που συνιστά ρεκόρ 19 μηνών. Εναλλαγή προσήμου στη σημερινή συνεδρίαση για τον ΓΔ που έκλεισε αμετάβλητος. Στα 40 εκατ. ο τζίρος. Απώλειες στις τράπεζες.

Αντεξε στο profit taking το Χρηματιστήριο

Ολoκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας που αποδείχθηκε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 3,32%.

Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, έγραψε κέρδη 9,08%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 10,37% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 5,26%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, αποτελούν ρεκόρ 19 μηνών για το Χ.Α., καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από το διάστημα Ιούνιος – Ιούλιος 2017.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, από την σαφώς χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και από τα μειούμενα άξια θετικής αναφοράς, όσον αφορά τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “για να συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση του Χ.Α., θα πρέπει να υπάρξει διάχυση της ανόδου σε ευρύτερο φάσμα τίτλων, κίνηση η οποία αν συνδυαστεί και από σταδιακή αύξηση των συναλλαγών, έχει σοβαρές πιθανότητες να ‘αφυπνίσει’ χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, ή διαθέτουν σημαντικά πιστωτικά υπόλοιπα και περιμένουν σαφέστερες πολιτικοοικονομικές ενδείξεις για να δραστηριοποιηθούν”.

Μέχρι τότε το Χ.Α. και οι περισσότερες ΑΧΕ, θα συνεχίσουν να απέχουν από την εικόνα μίας “κανονικής” Αγοράς και ο προβληματισμός θα είναι συνεχής και έντονος.

“Λίγο τα χρήματα που έχουν μπει από κάποια Χειμερινά μερίσματα, λίγο κάποιες εξαγορές μετοχών από τις πρόσφατες ολοκληρωμένες δημόσιες προτάσεις, έχουν δημιουργήσει μια μικρή ρευστότητα και σε συνδυασμό με την βελτιωμένη ψυχολογία που ακολουθεί μια ανοδική τάση, έχουν αναπτερώσει, εν μέρει, το ηθικό της Εγχώριας Αγοράς. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η ειδησεογραφία είναι υποτονική και η διάθεση ανάληψης ρίσκου ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποιο γεγονός ειδικού βάρους, πλην της σχετικής αποκλιμάκωσης του επιτοκίου του 10ετους ομολόγου. Το γεγονός ακόμα ότι εφέτος οι εκτιμήσεις των αναλυτών παραμένουν από συγκρατημένες έως απαισιόδοξες και για πολλούς αναλυτές ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει εκτός ενδιαφέροντος, είναι ένας πήχης που μπορεί να ξεπεραστεί σχετικά εύκολα. Κατά τα δύο προηγούμενα έτη οι υψηλές προσδοκίες κερδοφορίας δεν απαντήθηκαν και όταν στο μέσον της χρήσης η Αγορά συνειδητοποιούσε το μέγεθος της αστοχίας, η αναπροσαρμογή των νέων χαμηλότερων επιπέδων ισορροπίας ερχόταν σχεδόν τιμωρητικά για όλες τις Τράπεζες”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Επίσης, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει ο ΟΤΕ (+1,41%), μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας η Διοίκηση άφησε ανοικτό το θέμα της Ρουμανίας, σε ερώτηση που δέχθηκε για ενδεχόμενη πώληση.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. διεξήχθη εν μέσω οριακά θετικού κλίματος, όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι αποδόσεις για τον Ελληνικό Κρατικό 10ετη τίτλο (στο 3,78%, +2 μονάδες βάσης).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η οριστικοποίηση των λεπτομερειών του διαδόχου σχήματος του Ν. Κατσέλη, για την προστασία κατηγοριών Δανειοληπτών με 1η κατοικία που θα ισχύσει για ένα χρόνο, αναμένεται να αξιολογηθεί από την Επενδυτική Κοινότητα, που έχει διαμορφώσει θετική προδιάθεση για τον Τραπεζικό κλάδο τις τελευταίες ημέρες. Η διατήρηση βελτιωμένων συναλλαγών διαμορφώνει αυξημένες πιθανότητες για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης για τον ΓΔ” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Εντός των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το 2018, ενώ η μικτή μερισματική απόδοση στα τρέχοντα επίπεδα ανέρχεται στο 4,3%. Σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών αναμένεται περαιτέρω βελτίωση για την τρέχουσα χρήση (350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Διοίκηση), λόγω υψηλότερης κερδοφορίας και χαμηλότερων επενδυτικών εξόδων, γεγονός που διασφαλίζει την μερισματική απόδοση και του χρόνου. Είμαστε θετικοί για τον τίτλο, ο οποίος λόγω της βαρύτητάς του μπορεί να στηρίξει και την ανοδική κίνηση του ΓΔ” επεσήμαινε η Merit Sec.

“Μόνιμα θετικά κινήθηκε χθες το Χ.Α., φτάνοντας σε νέα υψηλά, με πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά τις Τράπεζες και με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 664 και αντιστάσεις στις 680 – 709. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1748 και αντίσταση στις 1813. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 442 μονάδες και αντιστάσεις στις 478 - 500. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ κινείται στο πάνω όριο του βραχυπρόθεσμου καναλιού και σταμάτησε λίγο πριν τον ΚΜΟ 200 ημερών, στις 680 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι καθαρά ανοδική και αναμένουμε την συμπεριφορά του Δείκτη στο κομβικό αυτό σημείο. Πρώτη στήριξη 664, ενώ προς τα πάνω, μετά τις 680, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 709” σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και την σημερινή αναφορά από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και κατ΄ επέκταση και ο Τραπεζικός δείκτης, “είδαν” και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών έχουν γυρίσει “long” με το “stop” να εντοπίζεται για την Alpha Bank (-2,46%) στα 0,882 ευρώ, για την Εθνική (-1,03%) στα 1,018 ευρώ, για την Eurobank (-0,89%) στα 0,526 ευρώ και για την Πειραιώς (-0,54%) στα 0,688 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 475,10 (+1,04%) και 455,95 μονάδων (-3,03%), στις 17.00 βρέθηκε στις 463,33 (-1,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 462,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,58%.

Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 465 μονάδες και αν ο εν λόγω δείκτης απωλέσει και την αμέσως επόμενη στις 457 μονάδες, την οποία υπερκέρασε ενδοσυνεδριακά, τότε θα επιστρέψουν οι προβληματισμοί στα γραφεία των τεχνικών αναλυτών.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου και σήμερα δεν “ενθουσίασε” για τις θετικές του πρωτοβουλίες και χαρακτηρίστηκε από τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, έδειξε να βγαίνει προσφορά για τον ΟΠΑΠ (-0,22%), ο τίτλος του οποίου κινήθηκε σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μικρές απώλειες.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή κινείται σε υψηλά πέντε μηνών.

Σημαντική η αντίσταση στα 9,58 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 8,49 ευρώ.

Δύο συνεχόμενες πτωτικές και τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες τέσσερις, για την μετοχή της Jumbo (-1,49%). Για να ελπίζει ο τίτλος σε κάτι σημαντικά καλύτερο, θα χρειαστεί επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 15,20 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 14,08 ευρώ, αλλά αναμένεται να ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν Ελγέκα (+5,77%) και Ικτίνος (+1,16%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Mevaco (+4,08%) και δύο για την Τρ. Αττικής (+1,69%).

Με “ανοιχτές” εντολές αγορών το σημερινό +9,09% για την Entersoft, επιστροφή αγοραστών στην AS Company (+4,38%), ενώ “ντουμπλάρισε” τις πτωτικές συνεδριάσεις η Intralot (-1,17%), που σημειώνει και τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες τέσσερις.

Προσοχή στον Μουζάκη (+4,73%), καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, “σε επίπεδο τελικού αποτελέσματος, η περυσινή χρονιά ήταν κερδοφόρος για την Μoυζάκης (έναντι ζημίας 312 χιλ. ευρώ το 2017)”.

Αν και η σημερινή προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, είναι, περίπου, στο 1/3 της καθαρής θέσης της εισηγμένης, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου (!)

Εντός προγράμματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή διόρθωση για τους βασικούς δείκτες, αρκεί αυτή να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 646 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 1716 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Η τελευταία βδομάδα ήταν καλή για το Ελληνικό Χρηματιστήριο με άνοδο των δεικτών, αλλά κυρίως με σημαντική άνοδο των Τραπεζικών μετοχών που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε το 20%” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Δυστυχώς αυτό δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη αύξηση του τζίρου, που θα έδινε την αίσθηση στους Επενδυτές ότι οι πιέσεις του περασμένου διαστήματος απορροφήθηκαν.

Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η αβεβαιότητα κυρίως όσον αφορά τις τράπεζες.

Την επόμενη βδομάδα, θεωρητικά, θα ανακοινωθεί το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη και με βάση αυτό θα μπορέσουμε να κρίνουμε καλύτερα που βαδίζουμε.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες μετοχές δείχνουν να βρίσκονται σε ανοδικό κανάλι και οι Τράπεζες επίσης δίνουν αποδόσεις, η προσδοκία είναι η άνοδος να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα.

Επίσης τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται για τις μη Τραπεζικές εταιρείες, αναμένεται να κινούνται προς θετική κατεύθυνση.

Σημαντικά επίπεδα του Γενικού Δείκτη είναι τα παρακάτω.

Ο εκθετικός ΚΜΟ βρίσκεται στις 682 μονάδες και αν διασπαστεί ανοδικά για πάνω από μια μέρα, θα δώσει ένα σήμα ότι αλλάζει η πτωτική τάση της Αγοράς.

Σημαντική στήριξη έχει δημιουργηθεί στις 650 με 640 μονάδες και μια ψηλότερη στήριξη στις 660 μονάδες.

Προς τα πάνω ο στόχος είναι προς τις 705 μονάδες.

“Από κει και πάνω συζητάμε για ανοδική Αγορά και τα δεδομένα αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν διακυμάνσεις και διορθώσεις, οπότε οι Επενδυτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση”, τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Επιτέλους, μετά από 136 μέρες ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέβηκε το διαγραμματικό σκαλοπάτι των 660 μονάδων ‘δραπετεύοντας’ έστω και βραχυχρόνια, από τα διαγραμματικά ‘κεσάτια’ των 610 με 650 μονάδων” σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η ανοδική αυτή διαφυγή, εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, δίνει το δικαίωμα στο Δείκτη να ατενίζει τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 710 με 700 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν στη συνέχεια διαρραγεί με ισχυρό αγοραστικό τζίρο συναλλαγών, θα απελευθερώσει ανοδικές δυνάμεις, που μπορούν να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη στο κατώφλι του περασμένου Καλοκαιριού, στις 742 με 780 μονάδες.

Βέβαια για να αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών μια τέτοιου μεγέθους ανοδική κίνηση, θα πρέπει να κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι των πολιτικοοικονομικών δρώμενων. Προς το παρόν αυτό που αρκεί στους αγοραστές, είναι η διατήρηση του Δείκτη μέσα στο εν εξελίξει ανοδικό κανάλι, πού έχει ως κάτω όριο διακύμανσης τις 657 μονάδες.

Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η υποψία του μεσοπρόθεσμου ανοδικού στροφέα, που είχαμε αναλύσει στην προηγούμενη εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση, συνεχίζει να καλλιεργείται δίνοντας πνοές στους αγοραστές για το επίπεδο αντίστασης των 1855 μονάδων. Σε βραχυχρόνιο πεδίο, ο δείκτης παραμένει μέσα στο ανοδικό κανάλι του περασμένου Δεκεμβρίου, έχοντας ως κάτω πλευρά την περιοχή στήριξης των 1750 με 1735 μονάδων, όπου δε πρέπει να τμηθεί καθοδικά, καθώς θα ενεργοποιήσει πιθανές έντονες ρευστοποιήσεις αποκόμισης κερδών.

Μετά από αρκετές εβδομάδες πλαγιοκαθοδικής κίνησης, ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά τη καθοδική γραμμή τάσης “R” παίρνοντας στην κυριολεξία τα ηνία της επενδυτικής ψυχολογίας. Το ιδεατό για τη συνέχεια είναι να “πατήσει” με επιτυχία πάνω από το επίπεδο των 470 μονάδων και να κινηθεί με διαγραμματικό “θράσος” προς το όριο των 500 μονάδων.

“Αρπαγή των 500 μονάδων, θα ανοίξει το δρόμο για το πεδίο μεσοπρόθεσμης αλλαγής τάσης στις 550 με 563 μονάδες” εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζοντας το ράλι από τα χαμηλά των 600 μονάδων που σημειώθηκαν στο ξεκίνημα, σχεδόν, της χρονιάς” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς επανήλθε, μετά από έξι μήνες, πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, με την συνεισφορά του Τραπεζικού κλάδου να είναι κυρίαρχη σε αυτή την πορεία. Βελτίωση σημειώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές, οι οποίες επέστρεψαν σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις από την αρχή του έτους είναι θετικές για την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών, ενώ μέχρι την Πέμπτη 21/2 μόλις μία μετοχή του FTSE25 υστερούσε από την αρχή του έτους.

Η ψυχολογία έχει αλλάξει και αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό την διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, οι οποίες ξεφεύγουν από την περίμετρο της παραδοσιακής ομάδας ενδιαφέροντος, που αφορά “χαρτιά” της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η πρόοδος που παρατηρείται σε σημαντικά ζητήματα όπως ο νέος Νόμος Κατσέλη και η επίσπευση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, φαίνεται να δημιουργούν θετική προδιάθεση, ενώ η περίοδος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων έχει δώσει περισσότερους λόγους για επιλεκτικό ενδιαφέρον και θετικές διαφοροποιήσεις σε βασικούς Δεικτοβαρείς τίτλους.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα τιμών, γεγονός το οποίο ενισχύει την πιθανότητα μιας άμεσης διόρθωσης η οποία ενδεχομένως να ξεκίνησε την Παρασκευή, καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την εκθετική ζώνη τιμών του κινητού μέσου των 200 ημερών.

Η διόρθωση θα έχει χαρακτήρα κατοχύρωσης των γρήγορων κερδών των πέντε εβδομάδων και το πέρας της, με τα ως τώρα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί, σε πρώτο χρόνο, κοντά στις 660 μονάδες.

Θεωρητικά η επόμενη αντίσταση και ενδεχομένως ένα ισχυρότερο επίπεδο αύξησης της προσφοράς είναι ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, ο οποίος κινείται κατερχόμενος στην περιοχή των 690 μονάδων. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές, είτε καθοδικές, η Αγορά κινείται σε δύο χρόνους, δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών, μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης.

Το σενάριο αυτό έχει την υποστήριξη των συναλλαγών, καθώς η προοδευτική αύξηση των όγκων έγινε με γραμμικό τρόπο χωρίς απότομες εξάρσεις, ένδειξη της συστηματικής προσπάθειας των αγοραστών να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα.

Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική, στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή 1η Μαρτίου, δεσπόζει ως το σημαντικότερο γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς θα προετοιμάσει το κλίμα για την φημολογούμενη έκδοση της Ελληνικής δεκαετίας. Πέρα από την Moody’s, η έκθεση της Ε.Ε που θα αναφέρει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα 16 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ, θα κυριαρχήσει στο οικονομικό προσκήνιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Θεωρητικά η έκθεση θα πρέπει να είναι έτοιμη στις 27 Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά από το Euroworking των τεχνικών κλιμακίων, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες από τις απαιτούμενες δράσεις να υλοποιηθούν μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου, ώστε να είναι στο τραπέζι του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Τα δύσκολα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αφορούν την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου (3 δισ. ευρώ) ο Τομέας της Υγείας και ο νέος Νόμος Κατσέλη.

“Στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης της Τράπεζας της Ελλάδος, μαζί με τα αποτελέσματα της BriQ Porpeties, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά το τέλος της συνεδρίασης” σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) πραγματοποίησε την πρώτη πράξη ανταλλαγής εντόκων γραμματίων (central bank bill swaps, CBS) για να στηρίξει την έκδοση ομολόγων στο διηνεκές (perpetual bonds) από Εμπορικές Τράπεζες.

“Η ανταλλαγή, ύψους 1,5 δισ. γιουάν (περίπου $222 εκατ.), είναι διαθέσιμη στους βασικούς διαπραγματευτές με σταθερό επιτόκιο 0,25%”, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας. Ημερομηνία λήξης του swap είναι η 20η Φεβρουαρίου 2020.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στην Κίνα τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, η αύξηση ήταν η μικρότερη των τελευταίων εννιά μηνών. Οι τιμές αυξήθηκαν 10,8% σε ετήσια βάση, από 10,6% τον Δεκέμβριο. Ο μέσος όρος των τιμών σε 70 Πόλεις ενισχύθηκε κατά 0,6% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Δεκέμβριο τα μηνιαία κέρδη ήταν 0,8%.

Οι υψηλότερες Κρατικές δαπάνες βοήθησαν να αποφευχθεί η ύφεση στη Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Το ΑΕΠ τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς αυξήθηκε κατά 0,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

Οι Κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,6%, συνεισφέροντας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη.

Η Ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά το απογοητευτικό 0,2% και η συνεισφορά της στην ανάπτυξη ήταν 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.

“Το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, για έκτη συνεχόμενη φορά”, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου “Ifo”, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Γερμανικού Ινστιτούτου διολίσθησε στις 98,5 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για υποχώρηση στις 99 μονάδες. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης υποχώρησε στις 103,4 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν υψηλότερη ανάγνωση, στις 103,9.

Ο δείκτης που μετράει τις προσδοκίες, κινήθηκε επίσης αρνητικά, στις 93,8 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για 94,2.

“Τα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Η Γερμανική Οικονομία κινείται καθοδικά”, σημείωσε ο πρόεδρος του “Ifo”, Clemens Fuest.

Κατά 1,4% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα, μετά την άνοδο κατά 1,5% του Δεκεμβρίου. Σε μηνιαία βάση, υποχώρησαν κατά 1%, σύμφωνα με τη Eurostat. Ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις.

H Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σε μια λεπτομερή πρόταση για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης που θα τονώσει την ανάπτυξη, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα προωθεί τη σύγκλιση μεταξύ των Κρατών Μελών”, σύμφωνα με έγγραφο της Γερμανικής Κυβέρνησης το οποίο έχει δει το Reuters.

“Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους 12 με 18 μήνες δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, όσο στο παρελθόν”, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόστιτς, “το Παγκόσμιο Εμπόριο, μαζί με το ‘Brexit’, είναι μεταξύ των ρίσκων που δημιουργούν σύννεφα στο οικονομικό outlook”.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Ενθαρρυντική” χαρακτηρίζει την καθοδήγηση που δόθηκε από τη Διοίκηση του ΟΤΕ η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού.

Ο Οίκος διατηρεί σύσταση “αγορά” και τιμή - στόχο τα 12,5 ευρώ για τον τίτλο και τονίζει ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα ενισχύονται, ενώ η εικόνα στη Ρουμανία παραμένει απαιτητική.

Πέντε μετοχές ξεχωρίζει για φέτος η Euroxx Securities, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται Τραπεζικές, λόγω των πολλών βραχυπρόθεσμων αβεβαιοτήτων και προκλήσεων.

Στα “top picks” της χρηματιστηριακής για το 2019 περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ (τιμή – στόχος 13,50 ευρώ), Jumbo (τιμή – στόχος 19,60 ευρώ) και Τέρνα Ενεργειακή (τιμή – στόχος 7,20 ευρώ), που όπως σημειώνει η Euroxx έχουν καλά θεμελιώδη, ελκυστική αποτίμηση και βιώσιμα μερίσματα, η μετοχή της Μυτιληναίος (τιμή – στόχος 13,40 ευρώ), λόγω της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής της εταιρείας, καθώς και η Ελλάκτωρ (τιμή – στόχος 2,90 ευρώ), λόγω των σημαντικών προοπτικών που δημιουργεί η αναδιάρθρωση.

Και για τις πέντε, η σύσταση που δίνει η Euroxx είναι “Overweight”.

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 679,07 (+0,28%) και 672,83 μονάδων (-0,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 676,79 (-0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 676,87 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,04%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 40,1 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Τιτάν και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και Μυτιληναίος.

Δεν θεωρείται ικανοποιητική η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση οριακής ανόδου, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.869 συμβόλαια).

Στα 4.659 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.383 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 845, 817 για τον Μάρτιο και 28 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.786) κινήθηκε μεταξύ 1.773 και 1.786,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Εθνική, 9.800 Πειραιώς, 7.800 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.195), Alpha Bank (3.962), Πειραιώς (4.006), ΔΕΗ (533), Εθνική (5.825), Ελλάκτωρα (781), ΟΤΕ (578), Τέρνα Ενεργειακή (149), Cenergy (290), ΑΔΜΗΕ (586), Μυτιληναίο (237), ΓΕΚ (160), ΟΠΑΠ (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 69.598, Alpha Bank 32.389, Εθνική 30.079, Πειραιώς 19.840, MIG 48.344, ΔΕΗ 11.806, Ελλάκτωρα 10.437.

Ας σημειωθούν τα 20 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξης Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,20 ευρώ τα 21 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ και τα 20 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 0,95 ευρώ.

Έκλεισε μικρή “long” θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                     NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,78%

2019-02-18

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.744.980 τεμ., (από 38.744.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.893.396 τεμ. (26.493.396), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 58.047.780 τεμ. (58.281.780), Εθνική 11.605.950 τεμ. (11.597.210), ΟΠΑΠ 1.291.326 τεμ. (1.291.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v