Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 840 μονάδες επανέρχεται ο ΓΔ

Με μοχλό τη μετοχή της ΔΕΗ, που εμφανίζει άνοδο άνω του 6%, η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο. Στο «πράσινο» το τραπεζικό ταμπλό, ξεχωρίζει η Εθνική Τράπεζα, κινητικότητα στα «μεσαία». Ικανοποιητικός ο τζίρος.

ΧΑ: Πάνω από τις 840 μονάδες επανέρχεται ο ΓΔ

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά χαμηλότερα τα futures στη Wall Street.
Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη από τις 840,84 μονάδες, με τους long να συντηρούν το μικρό πλεονέκτημα που απέκτησαν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, οι αγοραστές κινούνται λίγο υψηλότερα, σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων.

Η ΔΕΗ στο επίκεντρο, με αυξημένο τζίρο, καθώς μερίδα funds και traders επιχειρεί ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, αυτό της επαναφοράς της Επιχείρησης, με αφορμή και την τελευταία τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα δείξει, καθώς η μετοχή έρχεται από τη μεγάλη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας την ευρύτερη περιοχή του... χάσματος στο 1,50 ευρώ. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η μετοχή διόρθωσε μέχρι το 1,665, επίπεδο απ' όπου αντέδρασε έως το 1,831, για να κυμανθεί σήμερα έως το 1,893 ευρώ. Τα 1,95-2 ευρώ είναι ο στόχος των traders σε σχέση με την προηγηθείσα κίνηση της μετοχής, στο διάστημα 30 Μαΐου-24 Ιουνίου.

Η αντίδραση της ΔΕΗ διευκολύνει τις προσπάθειες των long, οι οποίοι από νωρίς επικεντρώνονται (πέραν της Επιχείρησης) στον τραπεζικό κλάδο και σε συγκεκριμένα blue chips, με την ανοδική τάση να ωθεί υψηλότερα και αρκετές μετοχές εταιρειών της μεσαίας/χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Εως τις 771,96 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με αγορές σε μετοχές και των 4 συστημικών, με το 40% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται κατά σειρά σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Μετοχή της συνεδρίασης η Εθνική, με αφορμή όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες την πρόθεση της διοίκησης να ακολουθήσει την Πειραιώς στην έκδοση ομολόγου Tier II ακόμη και μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, όπως είχε αποκαλύψει ο Χρήστος Κίτσιος. Η Moody's αποτιμά ως πιστωτικά θετικό το Tier II της Πειραιώς, με τον οίκο να αναφέρεται και στο επιτόκιο και στις επόμενες προκλήσεις. Στο συν 1,71% και στα 2,97 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 4,12% και τα 2,324 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με την κίνηση της διοίκησης της Πειραιώς να διαμορφώνει -όπως σημειώναμε την Παρασκευή- τάση ευρύτερα για τον κλάδο. Στο 1,64 η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,819 της Eurobank, επίσης με αγοραστές και long τάση.
Πέραν της ΔΕΗ και των τραπεζών, κινητικότητα καταγράφεται και στις μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, Attica Bank, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Υπερισχύουν οι αγοραστές στον FTSE25, με ενδεικτικό το ότι με αρνητικό πρόσημο ήταν, στις 11:10, οι Aegean, Viohalco, Coca Cola, EXAE, Lamda Development, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.

Στο σχόλιο της Κυριακής σημειώναμε, μεταξύ άλλων, πως «... συνεπώς, για να επιχειρηθεί η επαναφορά του FTSE25 πάνω από τις 2.150-2.160 μονάδες, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να πάει λ.χ. η Coca Cola στα 13 δισ. αλλά να ενεργοποιηθούν αγορές σε άλλα δεικτοβαρή "χαρτιά", λ.χ. ΟΤΕ (βαρύτητα στάθμισης 8,52%, στο 9,6% της Coca Cola), κυρίως όμως σε τραπεζικά και δη σε Eurobank, που με 8,71% είναι η «βαρύτερη» των τραπεζικών (και η δεύτερη του ΧΑ) ή και σε Εθνική (7,53%), Πειραιώς (5,22%) και Αlpha Βank (5,08%).

Πράγματι στη μετοχή λ.χ. του ΟΤΕ έχουν ενεργοποιηθεί αγορές από τα 12,17 έως τα 12,40 ευρώ, διευκολύνοντας έτσι τους long, που ενεργούν σήμερα στον τραπεζικό κλάδο.

Στις 42/27 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ευάριθμη την παρουσία -και σήμερα- της μεσαίας/χαμηλότερης κατηγορίας. Για Attica Bank, ΚΕΚΡΟΨ, Ιντρακόμ, Inform Lykos, MIG, Intralot, ΛΑΜΨΑ, ΑΒΑΞ κ.α. η μεγαλύτερη απόδοση (outperform σε σχέση με την αγορά).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v