Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαρίδι για τους δείκτες η μετοχή της ΔΕΗ

Οριακές μεταβολές και χαμηλός τζίρος χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση. Στο -9% η μετοχή της ΔΕΗ, προσπάθειες αντίδρασης για τον τραπεζικό κλάδο. Η Coca Cola στηρίζει την προσπάθεια για θετικό πρόσημο. Νέα πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων.

ΧΑ: Βαρίδι για τους δείκτες η μετοχή της ΔΕΗ

Βοήθειες από το εξωτερικό μετά τη διόρθωση αναζητά το ΧΑ, εκ των έσω, όμως, το μέτωπο της πολύπαθης ΔΕΗ «βραχυκυκλώνει» την τάση. Σε ανοδικό ρυθμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις χθεσινές κινήσεις της Fed, έως και 0,84% υψηλότερα στις 12.415 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Αυτά εκτός, γιατί εντός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΔEH, με τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου να αναμένονται δυσοίωνα και ορατή την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση των μεγεθών της επιχείρησης.

Με πλήθος εντολών πώλησης από την πρώτη κιόλας πράξη, η μετοχή «άνοιξε» με καθοδικό χάσμα από το 1,978 για να διορθώσει σε χρόνο d.t έως το 1,91 ευρώ, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 7% προκαλώντας ανησυχία σε traders και επαγγελματίες της αγοράς. Γρήγορη η ροή εντολών στη μετοχή και ενδεικτικό το ότι λίγο πριν τις 11:00, ο τζίρος πλησίαζε το ένα εκατομμύριο, με τις πωλήσεις επιθετικές σε όλο το εύρος διακύμανσης του τίτλου της ΔEH.

Με το... μπλακ άουτ της ΔEH, η αρχή της συνεδρίασης εύλογα ήταν επιφυλακτική, με διστακτικούς τους traders, καθώς χρειάστηκαν 5'-10' μέχρις ότου εξισορροπηθεί η κατάσταση.

To καλό για τους long είναι το γεγονός πως η βαρύτητα στάθμισης της μετοχής της ΔEH είναι περιορισμένη -δεν ξεπερνά το 1,50%-, κάτι που διευκολύνει όσους από την αρχή επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν αντίρροπες δυνάμεις και να στήσουν άμυνες για δείκτες και μετοχές.

Στις 845 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.145 ο FTSE25, στις 776 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.305 ο FTMid Cap. Στα 14 εκατ. η αξία των συναλλαγών (στις 11:30), με το μεγαλύτερο μερίδιο στη μετοχή της Πειραιώς και της ΕΤΕ, με τη ΔEH να ακολουθεί.

Εξισορροπητικά προς τη μεγάλη διόρθωση της ΔEH, η αντίδραση της Coca Cola. Με βαρύτητα στάθμισης στο 9,24% είναι η πιο... βαριά εισηγμένη/μετοχή του ΧΑ και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όσων «παίζουν» με τον δείκτη ή ενεργούν στα παράγωγα. Εως τα 33,15 η μετοχή της Coca Cola, κοντά στα υψηλά των 33,50 από τη συνεδρίαση της 27 Μαΐου, με αποτίμηση στα 12,33 δισ. συμβάλλει αποφασιστικά στη συντήρηση του δείκτη πέριξ των 2.145 μονάδων.

Στα 12,54 με πωλήσεις ο ΟΤΕ, για τη δεύτερη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου, καθώς ο σχετικός συντελεστής είναι στο 8,77% όσον αφορά στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Πέραν των αρνητικών για τη ΔEH, ενθαρρυντικό είναι το ότι σε επιμέρους κλάδους, τομείς δραστηριότητας, συντηρείται μία σχετική κινητικότητα. Ο λόγος για τη μεταβίβαση της συμμετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison, με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται στα 18,77 εκατ. ευρώ. Στο 1,854 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 8,68 των ΕΛΠΕ.

Το συνεχιζόμενο... σφυροκόπημα στη μετοχή της ΔEH, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών -μεγαλύτερες του 9% λίγο μετά τις 11:05- προφανώς και διαμορφώνει τάση, με τα αρχικά κέρδη για τον ΓΔ (έως τις 847,62 μον.) να εξανεμίζονται, «γυρνώντας» σε οριακά αρνητικό πρόσημο.

Σε Jumbo, Μυτιληναίο, Aegean, Lamda, Τέρνα Ενεργειακή και φυσικά σε Coca Cola οι σημαντικότερες άμυνες των long.

Στο ΧΠΑ, με μικρό premium για τα ΣΜΕ του δείκτη, με ελάχιστα συμβόλαια (86 στον τρέχοντα και 55 στον επόμενο), ενώ από τα ΣΜΕ επί μετοχών, μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται σε αυτά της ΔEH. Με discount έως και 9,25% χαμηλότερα, προφανώς για «προσαρμογή» ενόψει της αυριανής λήξης.

Στις 40/33 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Στα υπόψη τα νέα χαμηλά για τις χρονικές σειρές ελληνικών ομολόγων, με το σημείο-αναφορά 10ετές ακόμη πιο κάτω και από τα 2,4% στα 2,392%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v