Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σινιάλα για την τάση στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ. Τράπεζες και ΔΕΗ στο επίκεντρο της συνεδρίασης, με μεγάλο ερώτημα τη στάση εγχώριων και ξένων επενδυτών. Μπαλαντέρ στη συνεδρίαση οι αλλαγές στους δείκτες FTSE για mid caps. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

Τα σινιάλα για την τάση στο Χρηματιστήριο

Τελευταίες 5 συνεδριάσεις για τον Ιούνιο, και κατά πώς φαίνεται οι long θα προσθέσουν ακόμη ένα μήνα στο ανοδικό σερί, που «μετρούν» για το 2019.

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η τελική απόδοση, στο «κλείσιμο» της Παρασκευής, θα είναι μεγαλύτερη του 14,58% ή μικρότερη, δηλαδή πρακτικά κατά πόσον το... κράτει της προηγούμενης εβδομάδας θα έχει συνέχεια και εάν τα funds που μείωναν θέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό. Με τον κλάδο να αποδίδει 25,78% σε διάστημα μηνός, ακόμη και εάν συνεχιστούν οι επιμέρους ρευστοποιήσεις θα πρέπει να λογίζονται ως απολύτως φυσιολογικές κινήσεις παικτών, οι οποίοι «κλειδώνουν» μέρος των διψήφιων υπεραξιών τους. Με την Πειραιώς στο 68,49%, ουδείς μπορεί να... κακολογεί όσους κατοχυρώνουν μικρό μέρος της θέσης τους, συνεκτιμώντας πως η αξία των συναλλαγών στη διάρκεια της προηγούμενης πτωτικής εβδομάδας ήταν χαμηλότερη αυτής των ανοδικών, που είχαν προηγηθεί. Στοιχείο που δείχνει πως funds και traders παραμένουν εντός παιδιάς, αλλά έχοντας προεξοφλήσει σε μεγάλο ποσοστό τις πολιτικές εξελίξεις.

Το θέμα της ΔΕΗ παραμένει πολύ υψηλά και δημοσιογραφικά, με τη μετοχή της πολύπαθης επιχείρησης στο μείον 16,43%, σε μία από τις χειρότερες εβδομάδες για το πρώτο 6μηνο του έτους. Με αναλαμπή, στο 1,78 ευρώ, την Παρασκευή και τη ΝΔ να επιχειρεί μία πρώτη προσέγγιση ενός προβλήματος που θα κληθεί να διαχειριστεί από τη Δευτέρα κιόλας της 8ης Ιουλίου, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Το μείζον πρόβλημα της ΔΕΗ έχει ήδη φτάσει σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, απασχολεί ήδη DG Comp και ESM, κατά συνέπεια οι όποιες εξελίξεις είναι υπό την ασφυκτική... επίβλεψη των δανειστών.

Πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το ενδιαφέρον να κατανέμεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση καθώς σήμερα αποτιμώνται οι επιμέρους αλλαγές/προσθήκες σε δείκτες FTSE της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μία μεσαία αλλά και χαμηλότερη κατηγορία, που και την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε συγκριτικά καλύτερη εικόνα από τη μεγάλη. Ο τελικός απολογισμός της Παρασκευής, με 51 ανοδικές έναντι 55 πτωτικών μετοχών, με πλειάδα τίτλων αυτής της κατηγορίας να υπεραποδίδει, μας δίνει τη σιγουριά πως και αυτή την εβδομάδα εισηγμένες/τίτλοι από τον FTMid Cap και χαμηλότερα θα πρωταγωνιστήσουν με την υπεραπόδοσή τους έναντι της αγοράς.

Το γεγονός πως μέρος του ενδιαφέροντος/ρευστότητας έχει διαχυθεί και σε καλά χαρτιά με stories της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αν μη τι άλλο μάς καθιστά πιο αισιόδοξους όσον αφορά στην ενεργοποίηση και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, και στην επιστροφή στο χρηματιστηριακό παιχνίδι μερικών εκατοντάδων παικτών, οι οποίοι παρέμεναν ανενεργοί επί μακρόν. Και αυτό είναι ένα κέρδος για το πέραν του FTSE25 μέρος της αγοράς. Η περίπτωση της Inform Lykos είναι ενδεικτική ενός κλίματος που έχει διαμορφωθεί και δίνει τη δυνατότητα σε βασικούς μετόχους/επιχειρηματίες και σε επαγγελματίες της αγοράς να ξαναζωντανέψουν τις εταιρείες τους, να εξορθολογίσουν τις χαμηλές αποτιμήσεις (όπου αυτές είχαν διαμορφωθεί).

Προφανώς και κοιτάζουμε προς Νέα Υόρκη, με τον S&P 500 στις 2.950,46 μονάδες και σημεία αναφοράς οι 2.970, που εάν διασπασθεί ανοδικά θα βάλει το... 3άρι μπροστά στον δείκτη, σε ένα θεαματικό ανοδικό κρεσέντο του «δείκτη των δεικτών». Πάνω από το 3χίλιαρο... sky is the limit για τους long, με στόχους προς τις 3.022 και 3.086 μονάδες. Ωστόσο, προσοχή χρειάζονται και οι στηρίξεις με κοντινότερη σημαντική στις 2.913 μονάδες. Για τον DAX, στις 12.339,92 μονάδες, στήριξη στις 12.150 και αντίσταση στις 12.450 μονάδες.

Από το ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο, με σήμα long είναι οι μετοχές των Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Lamda Development, Eurobank, Sarantis, Viohalco, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και Quest, ElvalHalcor, Entersoft, ΟΛΘ.

Πρόκειται για ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο και μόνο ως τέτοιο θα πρέπει να λογίζεται, καθώς τάση long έχουν σαφώς περισσότερες μετοχές. Και ευτυχώς για εμάς τους long, δηλαδή.

Στα δύο «παράθυρα» εξόδου στις αγορές αναφέρεται από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί για τις κινήσεις μας στο διάστημα που ακολουθεί.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v