ΧΑ: Οι μετοχές που έχουν... μείνει πίσω

Ερχονται συνεδριάσεις για... αυξημένα αντανακλαστικά στο Χρηματιστήριο. Οι τίτλοι που δεν ακολούθησαν το ράλι προεξόφλησης, οι αποκοπές μερισμάτων που στρεβλώνουν την εικόνα, οι αλλαγές στους δείκτες FTSE και οι προσδοκίες.

ΧΑ: Οι μετοχές που έχουν... μείνει πίσω

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου το ΧΑ, "μετρώντας" από αύριο μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής δυνάμεις για το κατά πόσον θα συνεχιστεί το ανοδικό σερί του 2019.

Με άνοδο 14,39% σε διάστημα μηνός ο Γενικός Δείκτης και 36,76% από την αρχή του έτους είναι το απόλυτο...play για ξένα funds, traders και λοιπούς εμπλεκόμενους στην ανοδική διόρθωση του χρηματιστηρίου, που από το...ναδίρ του 2018 το έχει φέρει στην πρώτη θέση μεταξύ αγορών της κατηγορίας του και όχι μόνο.

Η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τις δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΗ, το Tier II της Πειραιώς αλλά και την έναρξη της διαδικασίας της Δημόσιας Πρότασης για τον ΤΙΤΑΝα. Μία εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με απώλειες 1,02% για τον ΓΔ, οριακές 0,11% για τον FTSE25, μεγαλύτερες για τον τραπεζικό (5,46%) αλλά και μικρή άνοδο (0,66%) για τον FTMid Cap. Μέσος όρος συναλλαγών στα περίπου 80 εκατ. ευρώ (το σχεδόν 45% στον τραπεζικό κλάδο) με την συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων να πλησιάζει τα 60 δισ.. Στα επίπεδα των 10 δισ. ο τραπεζικός κλάδος αλλά στα 12,6 δισ. (!) η Coca Cola μετά και το "νέο υψηλό" της Παρασκευής, στα 33,90 ευρώ.

Η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο με τον ΓΔ στις 838,72 μονάδες, με τον FTSE25 στις 2.146,37 , τον ΔΤΡ στις 750,99 και τον FTMid Cap στις 1.278,64 μονάδες χρειάζεται προσοχή και για έναν επιπλέον λόγο. Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) μία σειρά αποκοπής μερίσματος για δεικτοβαρείς εισηγμένες/μετοχές ενδεχομένως να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την τάση και ειδικότερα ανά συνεδρίαση (αποκοπής). Πιο...πονηρή συνεδρίαση είναι αυτή της Τετάρτης, καθώς Motor Oil, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος "κόβουν" 0,95 ευρώ, 0,60 ευρώ και 0,36 ευρώ και θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το μέρισμα χρήσης.

Δεδομένου ότι ο συντελεστής βαρύτητας στην στάθμιση του ΓΔ είναι σημαντικός για τις 3 αυτές εισηγμένες η Τετάρτη είναι μία συνεδρίαση που εκ προοιμίου πληροί προυποθέσεις για εκκίνηση με καθοδικό gap. Να δούμε πρακτικά τη "βαρύτητα" για Μυτιληναίος στο 5,12%, για ΟΠΑΠ στο 4,60% και στο 4,16% για τη ΜΟΗ, συνολικά ένα 13,88% πλεονέκτημα (discount) για όσους short παίκτες επιλέξουν να "χτυπήσουν" την Τετάρτη.

Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί- αυτό αφορά περισσότερο τη χαμηλότερη κατηγορία- πως από αύριο Δευτέρα ισχύουν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, με QUEST, ΙΑΣΩ και ΕΛΤΟΝ να καταλαμβάνουν στον FTMid Cap τις θέσεις των ΚΛΜ, Πετρόπουλος και Space. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως από αύριο και ασχέτως των όσων θα συμβαίνουν "εκτός και εντός" σε διεθνείς αγορές και εσωτερικό δημιουργούνται προυποθέσεις μόχλευσης σε επί μέρους μετοχές της μεγάλης αλλά και της μεσαίας κατηγορίας. Οπως επίσης ανακατατάξεις που συν τω χρόνω θα αποτυπωθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Επίσης στον FTSE Δείκτη Αγοράς εντάσσονται οι 3 (Quest, ΙΑΣΩ, ΕΛΤΟΝ) και οι Μουζάκης, Paperpack Τσουκαρίδης. Την Τρίτη "κομμένη" στα 4 θα είναι η μετοχή της Autohellas με τις νέες μετοχές να διαπραγματεύονται από την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να "μετρά" ένα 70,82% από την αρχή του έτους αναπληρώνοντας ένα ελάχιστο μέρος από τα...χαμένα του 2009. Στο...επετειακό ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη γίνεται μία εμπεριστατωμένη αναδρομή στην 20ετία από την...φούσκα του 1999. Θα προσέθετα πως μικρό μέρος των σημαντικών απωλειών "μετρά" το ΧΑ, κυρίως ο τραπεζικός κλάδος και από τα τελευταία "τοπικά υψηλά" το φθινόπωρο του 2007.

Το αν το ΧΑ θα ξανακερδίσει ακόμη ένα μέρος από τα...χαμένα του 1999 και 2007 θα φανεί στη συνέχεια, θα κριθεί από το "μέγα στοίχημα" των NPLs/NPEs των τραπεζών, την δυνατότητα επιστροφής τους στην λειτουργική κερδοφορία, στην θετική πιστωτική επέκταση προς το επιχειρείν, την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Στοίχημα, που μένει να κερδηθεί με κάποια πρώτα βήματα να είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά η διαδρομή είναι...Μαραθώνεια.

Η κίνηση της Πειραιώς να προχωρήσει στην έκδοση Tier II αντλώντας 400 εκατ., με επιτόκιο 9,75% ήταν ένα πρώτο βήμα επιστροφής στις "αγορές" με υψηλό, είναι αλήθεια, επιτόκιο αλλά κατά 3% με 4% χαμηλότερο από αυτό που έβρισκε η διοίκηση το φθινόπωρο. Ωστόσο ήταν ένα βήμα επιστροφής (το πρώτο, σε αυτή την κατεύθυνση, μετά από μία 12ετία) με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει (την Παρασκευή) πως η Εθνική είναι σε ετοιμότητα για τη έκδοση ανάλογου τίτλου, με πιθανή την κίνηση αυτή ακόμη και μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Το πώς θα αποτιμήσει η αγορά αυτές τις ενέργειες, μετά την ...κόκκινη προηγούμενη εβδομάδα έχει ένα ενδιαφέρον γιατί θα φανεί εάν συνεχίζεται το profit taking στο οποίο αναφέρεται ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή) ή οι traders θα επιδιώξουν να διακινδυνεύσουν ακόμη ένα bet προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων. Προσωπικά εκτιμώ (με βάση τις πληροφορίες από επαγγελματίες της αγοράς) πως για τα blue chips το να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από την κάλπη της 7 Ιουλίου έχει προεξοφληθεί/αφομοιωθεί σε υψηλό βαθμό (95%) για τα blue chips και σε ένα χαμηλότερο (70%-75%) για τον τραπεζικό. Συνεπώς για να επιχειρηθεί η επαναφορά του FTSE25 πάνω από τις 2.150-2.160 μονάδων δεν θα πρέπει να περιμένουμε να πάει λ.χ. η Coca Cola στα 13 δισ. αλλά να ενεργοποιηθούν αγορές σε άλλα δεικτοβαρή "χαρτιά" λ.χ. ΟΤΕ (βαρύτητα στάθμισης 8,52% (στο 9,6% της Coca Cola), κυρίως όμως σε τραπεζικά και δη σε Eurobank που με 8,71% είναι η "βαρύτερη" των τραπεζικών (και η δεύτερη του ΧΑ)ή και σε Εθνική (7,53%), Πειραιώς (5,22% ) και Alpha Bank (5,08%).

Αυτό για όσους κινούνται με γνώμονα τον δείκτη, καθώς πέραν αυτού ένα ολοένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, σε χαμηλότερες κατηγορίες, είναι σε διαδικασία ανοδικού rotation με σκοπό την διαμόρφωση υψηλότερων αποτιμήσεων. Κυρίως με "εργαλείο" την χρηματιστηριακή αξία αναμένεται πως θα γίνουν το επόμενο διάστημα σειρά από σημαντικές επιχειρηματικές ενέργειες, διεύρυνση της μετοχικής βάσης εισηγμένων (λ.χ. Autohellas, Quest), deals, στρατηγικές συνεργασίες κ.λ.π που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε κατηγορίες εισηγμένων με αποτίμηση στο εύρος των 100-200 εκατ. και χαμηλότερα των 100 και 50 εκατ. ευρώ. Το splitάρισμα της Autohellas, η αλλαγή της δομής του ομίλου στην περίπτωση της Inform Lykos, τα επεκτατικά σχέδια της AS Company, οι βασικοί άξονες για την εξυγίανση της Βαράγκης, η επιστροφή κεφαλαίου από την Παπουτσάνης και ακόμη αρκετές κινήσεις που ανακοινώνονται ή κυοφορούνται σε εισηγμένες αυτής της κατηγορίας "δείχνουν" πως επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι, συνεπικουρούμενοι από χρηματιστές και εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την "επόμενη ημέρα". Και είναι όντως ενδείξεις παρήγορες για την αγορά μας, μετά από χρόνια...ανομβρίας.

Τεχνικά, με την βοήθεια των διαγραμμάτων (του Ηλία Ζαχαράκη/Fast Finance)για τον FTSE25 το stop για τους long είναι στις 2.074 μονάδες, για τον ΓΔ στις 809 ενώ αντιθέτως για τον ΔΤΡ το stop στις short θέσεις είναι στις 807 μονάδες.

Ενδιάμεσες τιμές για τον ΓΔ οι 825 που επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή, για τον FTSE25 το ALERT που βγάλαμε την Πέμπτη (στον Εκηβόλο) για τις 2.121 μονάδες και οι 740/750 για τον ΔΤΡ.

Ενδιαφέρον όσο και...διαφωτιστικό το άρθρο του Laurence Fletcher για ένα αστέρι των hedge funds που πέφτει, το Lansdowne. Περίπτωση, που μας αφορά και ενδιαφέρει καθώς το εν λόγω hedge fund προίστατο ομάδας 3-4 επιθετικών χαρτοφυλακίων που έπαιξαν ένα υποτιμητικό παιχνίδι κόντρα στο εγχώριο bankng.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v