Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρεύμα από ΔΕΗ η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 845 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με το +7% της ΔΕΗ να διευκολύνει τους long. Ξεχωρίζει η Εθνική από το τραπεζικό ταμπλό, με άνοδο άνω του 5%. Βγάζει αντίδραση ο ΟΤΕ, κινητικότητα στα «μεσαία».

Με ρεύμα από ΔΕΗ η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε κόντρα κίνηση το ΧΑ «φλερτάρει» με τις 845 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος, μετά το αρχικά ανοδικό ξεκίνημα, έχουν υποχωρήσει πολλά ευρω-χρηματιστήρια, καθώς η αβεβαιότητα/ρευστότητα στα μέτωπα που έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ αποτυπώνεται και στις αγορές.

Ενδεικτικό το γύρισμα του DAX από τις 12.340 σταδιακά περί τις 80 μονάδες χαμηλότερα.

Στα καθ' ημάς, οι long έχουν καταφέρει να συντηρήσουν το μικρό προβάδισμα που απέκτησαν την Παρασκευή, να το ενδυναμώσουν και με μοχλό τις τραπεζικές και συγκεκριμένα δεικτοβαρή blue chips να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 845 μονάδες (*). Με το 40% του μάλλον μέτριου τζίρου -σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας (στα 76,8 εκατ., με τα περίπου 40 εκατ. να πραγματοποιούνται στον κλάδο)- να έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική, Eurobank αλλά και σε Πειραιώς, Alpha Bank, ο κλαδικός δείκτης αντέδρασε έως τις 772 μονάδες, με πρώτο στόχο για τους long την επανάκτηση των 780 μονάδων.

Στην Εθνική επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, κάτι που αποτυπώνεται και στην υψηλή συναλλακτική αξία και στον τζίρο των 3,5 εκατ. ευρώ (λίγο πριν τις 14:10). Με τη μετοχή της Εθνικής στα 2,355 ευρώ, η αγορά φαίνεται πως προεξοφλεί κατ' αρχάς την πρόθεση της διοίκησης Μυλωνά να προχωρήσει στην έκδοση τίτλου, αντλώντας μέχρι 400 εκατ. ευρώ. Το θέμα αποκάλυψε έγκαιρα ο Χρήστος Κίτσιος, με την είδηση να κάνει τον γύρο χρηματιστηριακών γραφείων και να αποτελεί -σήμερα- την κύρια αφορμή για το 5,51% της μετοχής.

Ωστόσο, πέραν της Εθνικής, από νωρίς έχει ενεργοποιηθεί αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της ΔΕΗ. Από το 1,86 στο 1,913 ευρώ, με αξία συναλλαγών να πλησιάζει το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Κατ' αρχάς τεχνικής μορφής η αντίδραση μετά το ευρύ μείον της προηγούμενης εβδομάδας, που ακόμη και τώρα «μετρά» απώλειες της τάξεως του 10,33%. Τεχνικά για τη μετοχή τα 2 ευρώ είναι ο εφικτός στόχος της αντίδρασης, που δικαιολογείται μετά την τελευταία... βουτιά.

Στην περιοχή των 2.165 μονάδων ο FTSE25, με την κίνηση της ΔΕΗ να διευκολύνει τις κινήσεις των long, οι οποίοι μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά επέκτειναν τη δραστηριότητά τους και προς συγκεκριμένα «βαριά χαρτιά». Σήμερα ήταν η σειρά του ΟΤΕ να βγάλει αντίδραση και από τα 12,17 να κινηθεί προς τα 12,44, πλησιάζοντας το «τοπικό υψηλό» των 12,73. ΟΤΕ και Coca Cola, Coca Cola και ΟΤΕ «παίζονται» κατά κάποιο τρόπο εναλλάξ, δίνοντας τις απαραίτητες στηρίξεις στον δείκτη της μεγάλης κατηγορίας.

Για παράδειγμα, σήμερα, η μετοχή της Coca Cola... ξεκουράζεται στο εύρος των 33,36-33,80, μετά το τελευταίο υψηλό στα 33,90 ευρώ, που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Με ΔΕΗ στο συν 7,08%, με τον ΟΤΕ στο συν 2,05%, εύλογα οι long ενεργούν στην πλειονότητα των blue chips, όπως αυτό αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Με αγοραστές και σε μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ.

Στις 52/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές από τη μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς. Σε ΕΛΓΕΚΑ, Attica Bank, Ιντρακόμ, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Inform Lykos, Intralot, Πετρόπουλος, Mevaco, Καμπάς να ξεχωρίζουν.

(*) στο διάστημα αυτό ο τζίρος ξεπερνούσε τα 27 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v