Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική αντίδραση

Σε υψηλότερα επίπεδα στο ξεκίνημα ο ΓΔ. Ο χθεσινός θετικός «αιφνιδιασμός» από τους αγοραστές, το κλίμα στις αγορές και τα σενάρια για τη συνεδρίαση. Πώς περιπλέκουν τη συνεδρίαση, το πολιτικό σκηνικό και η δημόσια πρόταση για Τιτάνα.

ΧΑ: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική αντίδραση

Με απώλειες ολοκλήρωσαν οι αμερικανικές μετοχές τις χθεσινές συναλλαγές, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στα αποτελέσματα τριμήνου και στις εξελίξεις από το εμπορικό μέτωπο.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό έξι ετών.

Σημαντικό ρόλο στη διστακτικότητα των ενεργών επενδυτών έπαιξε και η δημοσίευση της έκθεσης της “Beige Book” από τη Fed, που έθεσε εκ νέου εν αμφιβόλω τις πιθανότητες άμεσης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, «η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, με ένα γενικά θετικό outlook, παρά τους τριγμούς από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ», σύμφωνα με την “Beige Book” της Fed.

Η έκθεση καταγράφει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, κατά την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Ιουλίου.

Η επιφυλακτικότητα δείχνει να μεταφέρεται σήμερα το πρωί στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τους ιαπωνικούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων, καθώς οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σε ποσοστό 6,7%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως ανέφεραν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονταν σε πτώση 5,4%.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας (ΒΟΚ) προχώρησε σε μία απρόσμενη μείωση του επιτοκίου της, κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50%. Πριν από τη μείωση, το επιτόκιο της Τράπεζας ήταν στο 1,75%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και είναι ζητούμενο η συνέχιση του χθεσινού θετικού αιφνιδιασμού, με τη σημαντική ενεργοποίηση των αγοραστών στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, όπως και η αύξηση του τζίρου σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, έστω και αν ο χθεσινός ενισχύθηκε σημαντικότατα από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, που ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συγκρατημένα αισιόδοξη άποψη, μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς, που υπενθυμίζουν πως «οι διορθώσεις σε ‘bullish’ αγορές έχουν βίαια χαρακτηριστικά και απαιτείται σχετικός χρόνος εξισορρόπησης, πριν επιστρέψει ο σταθερά ανοδικός βηματισμός». Σύμφωνα με τους περισσότερο συντηρητικούς, «η αγορά θα περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και τις συνεννοήσεις των κυβερνώντων με τους εταίρους».

Από την άλλη, το πρώτο «τετ-α-τετ» με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν σήμερα οι υπουργοί που εμπλέκονται άμεσα με τις εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αλλαγές στο φορολογικό πεδίο, με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει τις φοροελαφρύνσεις στη Βουλή σε δόσεις, με δύο ξεχωριστά νομοσχέδια. Το πρώτο, τις επόμενες ημέρες και το δεύτερο, το φθινόπωρο, με τον προϋπολογισμό του 2020.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε θετική επί της αρχής τη μείωση των φόρων, προσθέτοντας ότι πρέπει να μελετηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η Titan Cement International SA ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης, η οποία έληξε στις 17 Ιουλίου 2019, προσφέρθηκαν νόμιμα και έγκυρα:

(α) 71.672.737 κοινές μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 93% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Tιτάν, και

(β) 6.990.335 προνομιούχες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 92,36% του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Κατόπιν της έκδοσης των μετοχών του ανταλλάγματος, ο συνολικός αριθμός μετοχών εκδόσεως της Tιτάν Cement International θα ανέρχεται σε 78.668.627.

Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της εισαγωγής και την έναρξη της διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της Tιτάν Cement International στα Χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών, Αθηνών και Euronext Παρισίων, θα ξεκινήσουν σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 19 Ιουλίου 2019, ενώ η διαπραγμάτευση του συνόλου των μετοχών της Tιτάν Cement International στα Χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών, Αθηνών και Euronext Παρισίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου 2019.

Βάσει των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης, η Tιτάν Cement International θα ασκήσει το δικαίωμά της να απαιτήσει από:

(α) όλους τους εναπομείναντες κατόχους μετοχών τη μεταβίβαση σε αυτήν όλων των κοινών και προνομιούχων μετοχών τους με αντάλλαγμα, κατ’ επιλογήν του οικείου κατόχου, είτε μία μετοχή του ανταλλάγματος για κάθε μία κοινή μετοχή, είτε ποσό σε μετρητά για κάθε μία κοινή μετοχή, ίσο με €19,64, και είτε μία μετοχή του ανταλλάγματος για κάθε μία προνομιούχο μετοχή, είτε ποσό σε μετρητά για κάθε μία προνομιούχο μετοχή, ίσο με €18,98.

«Καθώς το ποσοστό αποδοχής τόσο των κατόχων κοινών όσο και των κατόχων προνομιούχων μετοχών ξεπερνά το 90% του κοινού και του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της Tιτάν, τα δικαιώματα εξαγοράς και εξόδου (squeeze-out και sell-out) μπορούν να ασκηθούν και για τις δύο κατηγορίες μετοχών της Tιτάν», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Tιτάν Cement International SA.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και χρήζουν αυξημένης προσοχής, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές που επιμένουν σε ανοδικό βηματισμό, αρκεί αυτός να συνοδεύεται από σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ κατόπιν της απόφασης της Τέρνα Ενεργειακή να προπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που είχε εκδώσει, οι ομολογίες της Εταιρείας αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v