Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Το ενδιαφέρον σε επιμέρους μετοχές

Διστακτικοί παραμένουν οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς. Βλέπουν κίνηση σε περιορισμένο εύρος, με το ενδιαφέρον να απευθύνεται σε συγκεκριμένες μετοχές. Πού εντοπίζονται οι στηρίξεις για τον γενικό δείκτη.

Χ.Α.: Το ενδιαφέρον σε επιμέρους μετοχές

Με αρνητικά πρόσημα αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, ολοκληρώθηκε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στη Wall Street, διακόπτοντας το τελευταίο ανοδικό σερί και τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, καθώς οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς την Κίνα επανέφεραν τους φόβους για αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε με την Κίνα στο εμπόριο, μπορεί να βάλουμε δασμούς σε επιπλέον αγαθά αξίας $325 δισ., αν θέλουμε», προειδοποίησε ο Τραμπ σε δηλώσεις που έκανε σε κυβερνητική σύσκεψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «η Κίνα θα έπρεπε να αγοράζει αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, αλλά δεν το κάνει».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκαν τα αποτελέσματα τριμήνου τριών μεγάλων αμερικανικών τραπεζών (Goldman Sachs, JP Morgan, Wells Fargo), τα οποία εμφάνισαν μεικτή εικόνα.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσουν αποτελέσματα α' εξαμήνου, μεταξύ άλλων, και οι Alcoa, Ebay, Bank of America, Netflix.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι «η Fed είναι έτοιμη να δράσει με τον δέοντα τρόπο, ώστε να συνεχιστεί η επέκταση της αμερικανικής οικονομίας», σε ομιλία που έδωσε στο Παρίσι.

Συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα, σήμερα το πρωί, για τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα απέρριψε σήμερα τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι «το Πεκίνο χρειάζεται μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διότι η οικονομία του επιβραδύνεται», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι απολύτως παραπλανητικό και οι δύο χώρες επιθυμούν μια συμφωνία».

Ερχόμενοι στα δικά μας, στο 1,9% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και το κουπόνι στο 1,875%, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι, με το οποίο έχει δανειστεί ποτέ το Ελληνικό Δημόσιο, σε ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, το τελικό ποσό που αντλήθηκε από τη δημοπρασία ανήλθε στα 2,5 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 335 επενδυτές, οι εκτός Ελλάδας σε ποσοστό 84% (το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού, το 20% τράπεζες, το 10% hedge funds και το 9% ασφαλιστικά ταμεία).

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν διστακτικοί, επισημαίνοντας ότι σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πολύ δύσκολα το Χ.Α. θα κάνει κάτι εντυπωσιακό, τουλάχιστον σε επίπεδο δεικτών, είτε προς τα πάνω, είτε προς χαμηλότερα επίπεδα.

Θα συνεχιστεί η κίνηση σε περιορισμένο “range” και το όποιο ενδιαφέρον θα συντηρείται από τις κινήσεις σε επιμέρους τίτλους, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η προσοχή των traders θα παραμείνει επικεντρωμένη σε τραπεζικές μετοχές και ΔΕΗ, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας που παρουσιάζουν, ενώ στο σημερινό «μενού», προστίθενται οι Τιτάν και Lamda Development.

Στην περίπτωση του πρώτου, σήμερα λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές. Το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί αύριο και αν οι μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75%, ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής στο Euronext.

Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της Lamda κινείται σε υψηλά 11,5 ετών και κατά πολλούς αναλυτές η τελευταία ανοδική κίνηση έχει προεξοφλήσει πολλά από τα σενάρια εκκίνησης του project στο Ελληνικό, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή αντίδραση της αγοράς, στην είδηση που ακολούθησε τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με την οποία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμόν 1305/2019 απόφασή της, έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκτασης 6.000 στρεμμάτων) και περιελάμβανε τα παραπάνω έργα.

Παράλληλα οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24, για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία, ενώ απέρριψαν τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή έργων ύψους 6 δισ. ευρώ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, μεταξύ αυτών και των έξι υψηλών κτιρίων, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μ., γνωστά ως τοπόσημα (landmarks) του Ελληνικού.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης θα ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 876 μονάδων, με πρώτες στηρίξεις τις 850, 842 και 838 μονάδες.

Δημόσια πρόταση Τιτάνα

Το Euro2day.gr απευθύνθηκε σε σειρά χρηματιστηριακών εταιρειών και αποκόμισε την εικόνα ότι το ποσοστό αποδοχής της δημόσιας πρότασης φαίνεται να είναι αρκετά ή και σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της πρότασης του Ιανουαρίου, στους συγκεκριμένους οίκους. Στην αγορά επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι τελικά το ποσοστό αποδοχής θα υπερβεί το 90% τόσο στους κοινούς όσο και στους προνομιούχους τίτλους, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να προδικαστεί από τώρα, καθώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η στάση αρκετών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Πάντως, πέρα από τα ποσοστά των βασικών μετόχων, θετικά στη δημόσια πρόταση θα συντελέσουν τόσο το πακέτο των ιδίων μετοχών όσο και πιθανότατα εκείνο που ελέγχει η FMR LLC.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v