Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επανεμφάνιση αγοραστών στις τράπεζες

Πάνω από τις κρίσιμες 876 μονάδες ο ΓΔ, με τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο και τον κλαδικό δείκτη να υπερβαίνει τις 770. Μοναδική «παραφωνία» στην άνοδο η ΔΕΗ που διορθώνει. Συνεχίζουν υψηλότερα Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤέρνα, Lamda.

ΧΑ: Επανεμφάνιση αγοραστών στις τράπεζες

Mεικτές τάσεις και αναμονή των ανακοινώσεων Ντράγκι στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με προσεκτικές κινήσεις των traders κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα σε blue chips. Ενδεικτική η εικόνα στη Φρανκφούρτη -λίγο πριν τις 11:15-, με τον DAX κατά 0,21% υψηλότερα στις 12.552 μονάδες. Με τη μετοχή της Deutsche Bank να... ανασαίνει με 1,53% στα 7,109 ευρώ.

Παράλληλα την ίδια ώρα συντηρούνταν η ανοδική τάση στη Wall Street από νέο υψηλό για τον S&P 500, στις 3.022 μονάδες, προφανώς εν αναμονή των εξαγγελιών Πάουελ την προσεχή εβδομάδα.

Με αυτό το κλίμα εκτός, ένα από τα αξιοσημείωτα της ημέρας, η υποχώρηση της απόδοσης του benchmark 10ετούς χαμηλότερα και του ορίου-σημείου αναφοράς του 2%, με τιμή νωρίτερα μέχρι το 1,99%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.

Στο ναδίρ η απόδοση των ομολόγων -προφανώς ακολουθώντας και τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση, κυρίως των αγορών του «νότου-περιφέρειας», προς το... ζενίθ ο τραπεζικός κλάδος, που σήμερα εύλογα είναι στο προσκήνιο. Τόσο από την πλευρά αξίας συναλλαγών όσο και απόδοσης, η μέχρι τώρα εικόνα επιβεβαιώνει όσους περίμεναν πως κάπως έτσι θα εξελισσόταν η συνεδρίαση.

Θα δείξει, πάντως προσώρας ο ΔΤΡ βγάζει αντίδραση, μετά από μία απαραίτητη στάση, μικρή διόρθωση-κλείδωμα βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και αναμονής για τα σχέδια ΤτΕ-ΤΧΣ που προωθεί η Αθήνα και των διεργασιών για τα μη εξυπηρετούμενα, μετά και την επίσκεψη του επικεφαλής του SSM στην Αθήνα. Προς τις 770 μονάδες ο κλαδικός δείκτης και με το όριο που θα πρέπει να υπερβεί (σε κλείσιμο) σήμερα-αύριο να είναι αυτό των 780 μονάδων, προκειμένου να είναι εφικτός ο σχεδιασμός των long.

Στην περιοχή των 877 ο ΓΔ -και γι' αυτόν ζητούμενο είναι ένα «κλείσιμο» πάνω από το... φράγμα των 880, περιοχή όπου έχει... προσκρούσει δύο φορές η αγορά. Πέριξ των 2.165 ο FTSE25, με βοήθειες σήμερα από Coca Cola, την 3άδα των βαριών Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, αλλά και δυνάμεων όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 3,06%, να έχει τη μεγαλύτερη απόδοση από τις μετοχές του δείκτη.

Με αγοραστές σε τίτλους των Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά το χθεσινό... ξέσπασμα, αλλά και Lamda Developnet, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ.

Σε δύο από τις μετοχές της επικαιρότητος αυτής της εβδομάδας, φυσιολογικό profit taking στη ΔΕΗ, με πωλήσεις μέχρι και 3,55% χαμηλότερα στα 2,72 ευρώ, συνεκτιμώντας την προσπάθεια... εξαέρωσης μετά από ένα 20,89% σε διάστημα εβδομάδας.

Κινητικότητα και στον ΤΙΤΑΝα, με την ΤΙΤC στα 19,30 και της ΤΙΤΑΝ στα 19,64, με τους traders και κατόχους «ελληνικών τίτλων» να συνεκτιμούν την προοπτική του squeeze out, που με όρους τρέχουσας αποτίμησης θα κόστιζε περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Στις 56/26 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, συνεχίζοντας στον χθεσινό ρυθμό για τα μεσαιο-μικρά και μεγαλύτερη απόδοση, μέχρι νωρίτερα, για Βιοσώλ, Τράστορ, Audiovisual, Performance Τεχνολογίες με αύξηση συναλλακτικότητος σήμερα, Παπουτσάνης, ΑΒΑΞ, Κυριακούλης, Intralot στο 0,56 και σε αναμονή νέων ανακοινώσεων στα επόμενα 24ωρα, Ιατρικό, ΕΥΑΘ κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.

Στις 11:40, η αξία συναλλαγών στα 8,6 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v