Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Προς τις 860 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των απωλειών στις τραπεζικές μετοχές. Προσπάθεια εξισορρόπησης της τάσης μέσω ΔΕΗ, σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δευτερευόντως στο μεθαυριανό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Ενδεικτικό το 0,82% στις 12.388 μονάδες για τον DAX, την ώρα που σε θετικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Από τις 2.992 μονάδες τα συμβόλαια του S&P 500.

Στο ΧΑ, ελαφρώς διαφορετικό κλίμα, με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις από το πρώτο πεντάλεπτο να πιέζουν τον Γενικό Δείκτη λίγο χαμηλότερα, προς τις 863 μονάδες. Σημείο αναφοράς μας και βραχυπρόθεσμη στήριξη οι 860 μον., που όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, καλό θα ήταν να επιβεβαιωθούν σε «κλείσιμο».

Μέτρια η συναλλακτική δραστηριότητα, περίπου στα χθεσινά επίπεδα, με το 38% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Κλάδος-κλειδί, που με τις αρχικές απώλειές του να ξεπερνούν το 2%, υποχωρεί προς τις 735, χάνοντας χωρίς σημαντική αντίσταση την περιοχή των 740, που εθεωρείτο ως ζητούμενο για τους long παίκτες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν ως αφορμή αυτής της οπισθοχώρησης των τραπεζικών το ότι η Black Rock αυξάνει τη short θέση της στη μετοχή της Alpha Bank, στο 0,82% από το 0,72%. Τώρα το αν αυτή η κίνηση του ισχυρού οίκου λειτουργεί ως μήνυμα προς τους short, εάν λειτουργεί ως αφορμή για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις και στα άλλα τραπεζικά χαρτιά, σηματοδοτώντας ενδεχομένως αλλαγή τάσης για τον κλάδο, θα φανεί στις συνεδριάσεις που ακολουθούν. Πάντως κυρίως η Αlpha Βank και δευτερευόντως η Πειραιώς, που σε διάστημα εβδομάδας είχαν σταθερό προβάδισμα πωλητών έναντι αγοραστών, με συνέπεια να «γράψουν» απώλειες μεγαλύτερες του 3%, σε αντίθεση με Εθνική και Eurobank, που μέχρι και τώρα έχουν θετικό πρόσημο, πάντα σε εβδομαδιαίο.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με συνέχεια εντολών αγοράς και πώλησης σε συγκεκριμένες μετοχές. Στις 2.132 ο FTSE25 με απώλειες 0,37%, όταν του ΔΤΡ ξεπερνούσε το 2%, λίγο μετά τις 11:15.

Πέραν του τραπεζικού, συνεχίζεται το κυνήγι της προεξόφλησης στη μετοχή της ΔΕΗ. Με αγοραστές έως τα 2,452 ευρώ είναι η μετοχή του δείκτη με τη μεγαλύτερη απόδοση, καθώς ξεπερνάει το 3%, με τον Sarantis να ακολουθεί. Στη μετοχή της Επιχείρησης είχε πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος τζίρος, με την Αlpha Βank να ακολουθεί.

Στα 6,10 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έχει ειδήσεις από την Κύπρο.

Στη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, οι πρώτες συναλλαγές στην TCI έγιναν μετά από σχεδόν 30', αφότου ξεκίνησε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών. Από τα 19,38 η τιμή εκκίνησης, στο εύρος των 19,62-19,19 ευρώ (προσαρμοσμένη), με συναλλαγές που αφορούσαν κυρίως πωλήσεις. Στα 19,208 νωρίτερα η τιμή, στα 19,64 η κοινή της ΤΙΤΑΝ στο ταμπλό του ΧΑ.

Από το υπόλοιπο ταμπλό, σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΚΕΚΡΟΨ με 6,83% στα 3,41 ευρώ, απώλειες για τη μετοχή της Intralot παρά το νέο της πώλησης της συμμετοχής της στα Ελληνικά Λαχεία στον ΟΠΑΠ, έναντι 20 εκατ., με απώλειες 2,45% στα 2,35 ευρώ για τα Πλαστικά Θράκης.

Στις 11:20, οι απώλειες για τον ΓΔ ήταν στο 0,30% αλλά ο δείκτης παρέμενε πάνω από το όριο των 860 μονάδων.

Για τον ΔΤΡ στο 1,91% αλλά κάτω από τις 740 μονάδες.

Στις 21/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με περιορισμένο το ενδιαφέρον από την πλευρά traders και επενδυτών. Στα 8,8 εκατ. ο τζίρος, που είναι κατά τι χαμηλότερος του χθεσινού στο αντίστοιχο διάστημα της συνεδρίασης.

Με μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση για τίτλους των ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, Aegean και ΕΚΤΕΡ, Quest, ElvalHalcor κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v