ΧΑ: Συνεχίζεται η προσπάθεια ανοδικής διαφυγής

Κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη, η εγχώρια αγορά επιχειρεί να κινηθεί υψηλότερα. Σε ρόλο οδηγού παραμένουν ΔΕΗ και κατασκευές (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Καλύτερη η εικόνα και στις τράπεζες. Πίεση για τη μετοχή της Coca Cola.

ΧΑ: Συνεχίζεται η προσπάθεια ανοδικής διαφυγής

Παρά το απόλυτα επιφυλακτικό κλίμα που συνεχίζει να επιμένει για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και τα μεικτά πρόσημα των ευρωπαϊκών δεικτών, οι αγοραστές στο Χ.Α. δίνουν τη δική τους «μάχη» για την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 876 μονάδων.

Σε αυτή την αναμέτρηση, δείχνουν να προστίθενται και κάποιες τραπεζικές βοήθειες, κίνηση για την οποία συνηγορεί και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,017%.

Έτσι, Κατασκευές, ΔΕΗ και λίγο Τράπεζες, δείχνουν να πρωτοστατούν στη νέα ανοδική προσπάθεια, ενώ σαφώς πιο επιλεκτικά κινούνται οι αγοραστές σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 867,23 (-0,28%) και 879,33 μονάδων (+1,11%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 30 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, TITC, ΤΕΝΕΡΓ).

Με μικρά κέρδη κινούνται οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, όπου ξεχωρίζει το +1,87% για τη Eurobank, όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ο εν λόγω τίτλος είχε χθες τις μεγαλύτερες τραπεζικές, απώλειες (-1,19%) και έρχεται από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, οπότε μένει να φανεί αν πρόκειται για αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα ή για πιο ουσιαστική επιστροφή των αγοραστών.

Από εκεί και πέρα και από το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,63%), ΔEH (+4,23%) και Ελλάκτωρ (+4,62%), ενώ ακολουθούν οι ΑΔΜΗΕ (+1,39%), ΕΧΑΕ (+1,73%) και Lamda Development (+1,31%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο παραμένουν μόνο οι ΕΕΕ (-1,54%), ΟΠΑΠ (-0,65%), TITC (-0,16%) και Σαράντης (-0,18%) και αυτή είναι θετική ένδειξη για τη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιστρέψουν οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, αν και σήμερα ο Γενικός Δείκτης αποδειχθεί αδύναμος να υπερκεράσει τις 876 μονάδες, προκειμένου να κινηθεί προς τις 895-900 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v