Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες Vs ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

Μικρή ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, καθώς το ράλι της ΔΕΗ λειτουργεί ως αντίβαρο στις πιέσεις που καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές. Βοήθειες από Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Τα σινιάλα από τον όγκο συναλλαγών.

Τράπεζες Vs ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά, μετά τις 12:50, κινείται το ΧΑ. Στην περιοχή των 865 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που «μετρά» τις μεγαλύτερες απώλειες αλλά και με μία ομάδα blue chips να λειτουργεί ως... αντίβαρο. Εξ αυτών απόλυτος πρωταγωνιστής είναι η ΔΕΗ που καταγράφει νέα κέρδη 15% με τον τζίρο να φτάνει (στις 15:15) τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων εβδομάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Πρακτικά στη διάρκεια της τελευταίας φάσης ανόδου και δη της προηγούμενης εβδομάδας -κατά την οποία ο τραπεζικός ήταν στη θέση του οδηγού-, η αξία των συναλλαγών ήταν κατά 25 έως 30 εκατ. μεγαλύτερη των συνεδριάσεων της Δευτέρας-σήμερα Τρίτης. Τι σημαίνει αυτό; Πως τις προηγούμενες δύο εβδομάδες «χτίστηκαν» θέσεις σε άνοδο και μάλιστα περισσότερες από αυτές που χθες και σήμερα ρευστοποιούνται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Στην περιοχή των 740 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με το 34% του τζίρου να γίνεται στον κλάδο-κλειδί και να ακολουθούν ΟΠΑΠ και εύλογα ΤΙΤΑΝ.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με περιορισμένο το ενδιαφέρον τόσο από εκτός όσο και από εντός επενδυτικούς κύκλους, με χρηματιστηριακό παράγοντα να σημειώνει πως από εδώ και για τη συνέχεια, μέχρι τις 25 Αυγούστου, οι ξένοι (fund managers και ισχυροί ιδιώτες) θα χαμηλώσουν αισθητά ταχύτητα.

Ο Ιούλιος ολοκληρώνεται με τη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης και μέχρι τώρα για τον ΓΔ το αποτέλεσμα μηνός είναι θετικό, κατά 3,01%, προσθέτοντας ακόμη έναν... κρίκο στην ανοδική αλυσίδα που διατηρεί το ΧΑ στην κορυφή των αγορών, με απόδοση 40,89% από την αρχή του έτους. Κλάδος που έκανε και κάνει τη διαφορά ο τραπεζικός, καθώς για τον ΔΤΡ η απόδοση, από την αρχή του έτους, φτάνει στο 68,27% παρά την κάμψη του (κατά 1,49%) τον Ιούλιο. Συνεπώς φυσιολογικές οι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις σε μετοχές του κλάδου.

Νωρίτερα στο μείον οι Alpha Bank, Eurobank αλλά και Εθνική, Πειραιώς, που αρχικά είχαν κινηθεί με θετικό πρόσημο. Περισσότερες συναλλαγές, μεγαλύτερη διόρθωση για τη μετοχή της Αlpha Βank, με την ενίσχυση της short θέσης της BlackRock, να δημιουργεί αρνητική τάση.

Πέριξ των 2.140 μονάδων ο FTSE25, με οριακά αρνητικό πρόσημο, καθώς το μείον των τραπεζικών εξισορροπείται από την υπεραπόδοση -και σήμερα- της ΔΕΗ και τις... βοήθειες από βαριά χαρτιά, όπως η Coca Cola, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ κ.α. Στα 19,66 ευρώ η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, στα 19,50 της TCI.

Πέραν των δεικτών, στο χρηματιστηριακό ταμπλό ξεχωρίζουν μετοχές εισηγμένων που έχουν κάποιο... story αυτές τις ημέρες.

Ενισχυμένη λ.χ. η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 2,53% στα 2,03 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Ανεμος.

Στα 6,18 ευρώ, επίσης με θετικό πρόσημο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με αφορμή για τους long οι κινήσεις του ομίλου στην Κύπρο.

Κατά 3,11% ενισχύεται η Intralot, στο 0,511 ευρώ, μετά την ανακοίνωση της πώλησης στον ΟΠΑΠ του 16,5% που είχε στα Ελληνικά Λαχεία, έναντι τιμήματος 20 εκατ. Η εισηγμένη θα ανακοινώσει πιθανότατα ακόμη μία τέτοια κίνηση μέχρι την Παρασκευή. Ανοδικά και οι άλλες δύο εταιρείες του ομίλου.

Στις 36/65 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με μεγαλύτερη άνοδο, πέραν της ΔΕΗ και για τίτλους των ΕΚΤΕΡ (6,11%), Sarantis, Κυριακούλης, Centric, ElvalHalcor κ.α.

Λίγο μετά τις 14:40, η αξία των συναλλαγών μόλις έφτανε τα 34 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v