Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνει το Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 890 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, μετά και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι τράπεζες, «παραφωνία» η μετοχή της ΔΕΗ που διορθώνει. Συνεχίζουν υψηλότερα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Fourlis, Lamda.

Επιταχύνει το Χρηματιστήριο

Ανεβάζουν ταχύτητα οι long, με τους traders να ποντάρουν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Υπερβαίνει το εμπόδιο των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, λίγη ώρα αφότου η απόδοση του 10ετούς «έδενε» σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα του ορίου 2%.

Προσώρας πρόκειται για ένα καθαρά ελληνικό στοίχημα προεξόφλησης, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτιμούν το γεγονός ότι η ΕΚΤ «φωτογραφίζει» μείωση επιτοκίων, ενδεχομένως και την υλοποίηση ενός προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας/δημιουργίας χρήματος από το φθινόπωρο και μετά.

Στα καθ' ημάς, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, σίγουρα οι εξαγγελίες Ντράγκι δημιουργούν κλίμα -πριν καν γίνουν γνωστές-, όμως παράλληλα παίζονται επιμέρους bets, που διευκολύνονται από τα στοιχεία προϋπολογισμού πρώτου 6μήνου, την προσδοκία για μία ενδεχόμενη αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο Fitch, την προσεχή Παρασκευή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Μάλιστα ορισμένοι εκ των χρηματιστών, παρά τη μείωση του ενδιαφέροντος των ξένων, συνακόλουθα των συναλλαγών, αφήνουν ένα μικρό περιθώριο στο διάστημα μέχρι τις 20 Αυγούστου να προκύψουν εξελίξεις που θα ανάγκαζαν αρκετούς traders και fund managers να κάνουν ένα μικρό... διάλειμμα στις διακοπές τους. Ούτως ή άλλως, πολλοί από αυτούς σε κάποιο ελληνικό νησί θα βρίσκονται... Για να δούμε...

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της απόδοσης του ελληνικού benchmark, απότοκο όπως σημειώναμε της γενικότερης μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά συνάμα των προσδοκιών που τρέφουν πολλοί ισχυροί παίκτες για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Ενδεικτικά τα νεότερα από το μέτωπο των αποφάσεων για το Ελληνικό, η αγορά «τιμολογεί» την εξέλιξη με ένα 3,45% στα 9,59 ευρώ, με αυξημένο τζίρο 1,4 εκατ. για τη μετοχή της Lamda Development, που παραπέμπει σε κινήσεις/τοποθετήσεις «ισχυρών χεριών».

Η εικόνα της Lamda αναμφίβολα διευκολύνει τους χειρισμούς των long, που από τη στιγμή που ο ΓΔ υπερέβη τις 880, με τον ΔΤΡ να πλησιάζει προς το δικό του εμπόδιο, των 780 μον., έγιναν επιθετικότεροι.

Επιτάχυνση, λ.χ., των εντολών και στις 4 συστημικές τραπεζικές, με τον ΔΤΡ να υπεραποδίδει με 2,61% και με το 30% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον κλάδο, με το μεγαλύτερο μερίδιο στον τίτλο της Alpha Bank, με την Εθνική να ακολουθεί.

Τρίτη στη σχετική κατάταξη η μετοχή της ΔΕΗ και αφού νωρίτερα απορροφήθηκε προσφορά από τα χαμηλά ημέρας, των 2,694 ευρώ. Αυξημένη συναλλακτικότητα σήμερα για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, με αγοραστές έως τα 10,15 ευρώ, πολύ κοντά στο υψηλό των 10,24 ευρώ.

Αλλαγή τάσης, εικόνας και συσχετισμών εδώ και μία ώρα, με ενδεικτικό το ότι από τις μετοχές του 25άρη, μόνον σε ΔΕΗ και ΟΤΕ υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές. Ανάλογη εικόνα στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, με 73 με αγοραστές και 33 με πωλητές, δηλαδή σε καλύτερη σχέση από αυτήν που αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Λίγο μετά τις 13:30, μεγαλύτερη απόδοση για: ΕΛΓΕΚΑ, ΒΙΟΣΩΛ, ΤΡΑΣΤΟΡ, Revoil, Frigoglass, Intralot, Audiovisual, ΕΥΑΘ, ΑΒΑΞ, όλες με ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ ακολουθούν άλλες 12 με απόδοση υψηλότερη του 2%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v