Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η «υπέρβαση» και τα όρια κίνησης των δεικτών

Τι σηματοδοτεί για την εγχώρια αγορά η αύξηση του όγκου συναλλαγών και η υπέρβαση των 876 μονάδων. Η σημασία του διεθνούς περιβάλλοντος και τα πρώτα ορόσημα του Αυγούστου. Ποια είναι η εικόνα με βάση την τεχνική ανάλυση.

ΧΑ: Η «υπέρβαση» και τα όρια κίνησης των δεικτών

Στους long το προβάδισμα για ένα μεστό θετικό «κλείσιμο», καθώς με το χθεσινό 1,33% στις 885,99 μονάδες η απόδοση για τον ΓΔ διαμορφώνεται στο 2,09% σε εβδομαδιαίο. Θα πρέπει, σήμερα, να έρθουν τα... πάνω-κάτω, για να μας χαλάσουν τη φορά οι short, σε μία συγκυρία που βοηθούν τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και οι εξελίξεις στο εσωτερικό.

Η υπέρβαση του «στοιχειωμένου» φράγματος, όπως εύστοχα χαρακτήριζε την κίνηση της αγοράς ο Θανάσης Σταυρόπουλος, επιτεύχθηκε με συνδυασμό εξωτερικών - εσωτερικών εξελίξεων και αυτό είναι επ' ωφελεία των long, καθώς τις ενέργειες Ντράγκι οι αγορές προεξοφλούν πως θα ακολουθήσουν οι εξαγγελίες Πάουελ, την προσεχή εβδομάδα.

Η χθεσινή διόρθωση σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη μπορεί να δώσει σήμερα μία μικρή ανάσα στους short, πιθανότατα να δοκιμασθούν στηρίξεις για κύριους δείκτες και μετοχές, πλην όμως η τάση σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο, για το ΧΑ, δεν αλλάζει. Συν το ότι η αγορά ελπίζει σε μία θετική έκπληξη από τον οίκο Fitch, σε ακριβώς μία εβδομάδα από σήμερα. Τι θέλουν από την Αθήνα, τη νέα κυβέρνηση, το περιγράφει αναλυτικά ο οίκος Moody's, που με τη σειρά του θα βαθμολογήσει το outlook της οικονομίας προς το τέλος του Αυγούστου.

Από αυτή την άποψη, ο προσεχής μήνας μπορεί να μην είναι και τόσο των... διακοπών, όπως προεξοφλούν οι περισσότεροι.

Στα της αγοράς, η χθεσινή υπέρβαση των 880 δείχνει πως στο ΧΑ ενεργούν δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν υψηλότερα δείκτες, κυρίως όμως μετοχές. Φάνηκε χθες πως παρότι αρκετά blue chips έχουν πιάσει τους στόχους τους, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συνεχίσουν υψηλότερα. Συν τον κλάδο-κλειδί, ο οποίος υπολείπεται ακόμη αρκετά από τις τιμές των αμκ του 2015.

Σήμερα μία μικρή, ελεγχόμενη ακολουθία του ΧΑ στο χθεσινό «γύρισμα» των ξένων αγορών δεν μπορεί να αποκλειστεί, απεναντίας υπάρχουν δυνάμεις που θα διευκολύνονταν από μία διόρθωση των τιμών, κυρίως σε συγκεκριμένα blue chips. Θα δείξει.

Ο τζίρος επανήλθε στα γνωστά ικανοποιητικά επίπεδα, με το 34% στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με αυξημένους τζίρους σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και Motor Oil, Lamda, Μυτιληναίος, Jumbo κ.α., ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 74/45 ενισχύει την εκτίμησή μας πως ακόμη και αν σήμερα διορθώσουν τα «βαριά», θα υπάρξει έδαφος και περιθώριο για συνέχιση της μόχλευσης στα μεσαιο-μικρά.

Τεχνικά ζητούμενο η ενδεχόμενη διόρθωση να μην εκταθεί πέραν των 875 μονάδων για τον ΓΔ και των 760 για τον ΔΤΡ.

Και το σημαντικότερο, ένα εβδομαδιαίο «κλείσιμο» του ΓΔ, σε κάθε περίπτωση, πάνω από την περιοχή των 879 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v