ΧΑ: ΔΕΗ και Εθνική στηρίζουν τον ΓΔ

Με τις 840 μονάδες αναμετράται ο Γενικός Δείκτης καθώς παρά το αρνητικό ξεκίνημα εμφανίστηκαν αγοραστές σε τράπεζες και ΔΕΗ. Θετική κίνηση και για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές.

ΧΑ: ΔΕΗ και Εθνική στηρίζουν τον ΓΔ

Αλλαγή σκηνικού μετά τις 12:10 στο χρηματιστήριο, όταν οι εντολές αγοράς, που ενεργοποιήθηκαν κυρίως στη μετοχή της ΔΕΗ και εν συνεχεία της Εθνικής, συνέβαλαν στη μεταβολή κλίματος και φοράς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Θεαματικό το «γύρισμα» όμως, ειδικά του τραπεζικού κλάδου που είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Και τουλάχιστον για σήμερα μας επιφύλαξε εκπλήξεις, αρνητικές στην αρχή, όταν διόρθωσε προς τις 685 μονάδες (κόντρα στην εκτίμησή μας για αναστροφή της τάσης και ανοδική διόρθωση), θετικές αργότερα, όταν επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητά του αντέδρασε έως τις 710 μονάδες.

Ωστόσο δεν ήταν οι τραπεζικές που έδωσαν το στίγμα του «γυρίσματος» αλλά της ΔΕΗ. Ξεκινώντας από τα 2,646 σταδιακά έφτασε μέχρι τα 2,796, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου στις 12:30. Στη συνέχεια επιταχύνθηκε τόσο ο ρυθμός ροής των εντολών όσο η μείωση των εντολών πώλησης, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 13:00 να ενισχύεται 5,59%, με την αξία συναλλαγών προς το 1,3 εκατ., ένδειξη πως «ισχυρά χέρια» επανατοποθετούνται στη μετοχή.

Στις 838 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 706 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.056 ο FTSE25, καθώς την κίνηση ΔΕΗ και ΕΤΕ ακολούθησαν πολλά από τα χαρτιά του δείκτη.

Από τις τραπεζικές, καθώς είναι ο κλάδος που κάνει τη διαφορά σήμερα, η Εθνική είναι αυτή που πρώτη επανήλθε με θετικό πρόσημο, από τα 2,281 στα 2,365 ευρώ, δικαιώνοντας όλους όσοι τη θεωρούν σηματωρό όχι μόνο του κλάδου αλλά και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ευρύτερα. Την ΕΤΕ ακολούθησαν Eurobank στο 0,7175, Alpha Bank στο 1,49 ευρώ, με την Πειραιώς να... ξεμένει από δυνάμεις στα 2,796 ευρώ.

Το 38% της αξίας συναλλαγών στις μετοχές του κλάδου και στην ΕΤΕ να έχουν διακινηθεί σχεδόν 2 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη θέση η μετοχή του ΟΤΕ, με τζίρο σχεδόν 2,4 εκατ., «φλερτάροντας» με τα 12 ευρώ. Ακολουθούν φυσικά ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Αυτό που βλέπει κάποιος ο οποίος παρακολουθεί την αγορά σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός, είναι πως για συγκεκριμένα blue chips είναι προς ολοκλήρωση μία φάση συσσώρευσης, που χονδρικά ξεκίνησε από την πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου και κρατά 3 εβδομάδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη ακολουθεί -πιθανότατα- ένας ανοδικός κύκλος.

Περιπτώσεις ενδεικτικές Jumbo, Μυτιληναίος κ.α., που θα μπορούσαν να κάνουν τη θετική διαφορά μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Εάν μάλιστα βοηθήσει ο τραπεζικός κλάδος, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αύριο-μεθαύριο, τότε ίσως για τον ΓΔ να δοκιμαστεί η πρώτη κρίσιμη τεχνικά περιοχή των 845 μονάδων.

Στις 55/32 από το αρχικό 31/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μετοχές των MIG, Intralot, Byte κ.α. να ξεχωρίζουν από τη μεσαία κατηγορία.

Στα 17,650 εκατ. ο τζίρος στις 13:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v