Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπούλημα χωρίς τέλος στο Χρηματιστήριο

Ανω του 8% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι τράπεζες κινούνται πλέον με διψήφιες απώλειες. Μόνο η μετοχή της Coca Cola δείχνει σημάδια «άμυνας» καθώς χάνει λίγο πάνω από 3%. Εκτοξεύτηκαν οι συναλλαγές άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Ξεπούλημα χωρίς τέλος στο Χρηματιστήριο

Ξεπερνούσαν τα 250 δισ. ευρώ οι απώλειες -σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (*), με την εικόνα των futures στη Wall Street να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο
το κλίμα. Ενδεικτικό το γεγονός πως την ώρα που το συμβόλαιο του S&P 500 «χτύπησε» το μείον 2,50% και τις 3.250 μονάδες στην Ευρώπη, οι αγορές βυθίστηκαν χαμηλότερα.

Για «μόλυνση» των αγορών κάνουν λόγο αρκετά εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης, με την ήδη ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία να δέχεται νέες πιέσεις. Κυρίως σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την έξαρση της κρίσης. Ενδεικτικό το μείον 8,50% για τη μετοχή της Lufthansa, στα 13,75 ευρώ. Ανάλογη συμπεριφορά για μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται από την κρίση στη χώρα -τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- με το πλέον ευάλωτο χρηματοπιστωτικό σύστημα (σε απόλυτα μεγέθη, λ.χ. μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Σε ελεύθερη διόρθωση το ΧΑ, με... υπερβάλλοντα ζήλο από τους πωλητές. Την ώρα που στο Μιλάνο ο ΜΙΒ διόρθωνε 5,10% στις 23.481 μονάδες, στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης, σε άτακτη υποχώρηση, με 8,5% προς τις 810 μονάδες.

Εικόνα sell off, καθώς η αξία των συναλλαγών πλησίαζε τα 140 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 16:00. Το 42% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο -ούτως ή άλλως σε short τάση, εδώ και εβδομάδες-, δηλαδή με 55 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια μόνο στις τραπεζικές. Σχεδόν όσο ο μέσος όρος για το σύνολο της αγοράς, την προηγούμενη εβδομάδα.

Με ενεργοποίηση τακτικών «κλειδώματος» θέσεων και λόγω margin, αρκετοί traders σε χρηματιστηριακές, μετά τις 15:00, σε μία προσπάθεια να γίνει καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης.

Με 14,07% στα 2,492 ευρώ η Πειραιώς «μετρά» τις μεγαλύτερες απώλειες από τις συστημικές του κλάδου. Πλησίαζε τα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή της Εθνικής (στις 16:00), παραπέμποντας ευθέως σε «άδειασμα» ξένων χαρτοφυλακίων. Ωστόσο το sell εκτείνεται στο σύνολο και των 21 blue chips του δείκτη, με περίπου 10 από αυτά να έχουν χάσει (ή χάνουν) το μεγαλύτερο μέρος (ή το σύνολο) των κερδών που είχαν από την αρχή του έτους.

Ενδεικτικές οι τιμές, για Coca Cola στα 32,32 (-3,23%), ΟΤΕ στα 13,18 (-5,25%), ΟΠΑΠ στα 10,89 (-8,79%) και ΔΕΗ στα 3,622, με «βύθιση» 12,25% χαμηλότερα.

* στις 16:00

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v