Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Sell off με πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Στις 893 μονάδες προσγειώθηκε ο ΓΔ, καθώς οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο τέλος της συνεδρίασης. Στο 4% οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη. Ισχυρές πιέσεις και σε blue chips. Ποια είναι τώρα η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Sell off με πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Ακόμα μία συνεδρίαση που ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν πως μπορεί το Χ.Α. να δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις Διεθνείς Αγορές, όταν αυτές κινούνται προς νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, όμως δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμο και με διαθέσεις υπεραπόδοσης, όταν στα Διεθνή Χρηματιστήρια επικρατούν τα αρνητικά πρόσημα και οι κινήσεις μείωσης θέσεων.

Η εικόνα επιβαρύνθηκε σημαντικά, μόλις ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων, καθώς ενεργοποιήθηκαν κινήσεις “stop loss” από τους γρήγορους traders, ενώ οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν τους βασικούς δείκτες στα χαμηλά ημέρας και μαζί με αυτούς και εννέα μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί χαμηλά διμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/12/2019 (892,06 μονάδες), ενώ το σημερινό “μίνι ξεπούλημα” συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Ουδέτερα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους στο 0,941%.

Εν τω μεταξύ, αργά αλλά σταθερά, οι Διεθνείς Αγορές, μετά και τα νέα κρούσματα στην Ν. Κορέα, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το θέμα του κορωνοϊού ίσως έχει υποτιμηθεί σε σχέση με τις τρέχουσες μετοχικές αποτιμήσεις, κάτι για το οποίο πρόσφατα ειδοποίησε και η Goldman Sachs, ενώ πληθαίνουν οι Εταιρείες που προειδοποιούν για την κερδοφορία τους λόγω του ιού.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) φοβάται μήπως η επιδημία του νέου κορωνοϊού οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων ανά τον Κόσμο το 2020 και αν αυτό συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά Παγκοσμίως μετά την κρίση του SARS το 2003.

Η έξαρση του κορωνοϊού απειλεί να σβήσει 29 δισ. από τα φετινά έσοδα των Αεροπορικών Εταιρειών Παγκοσμίως, κυρίως των Κινεζικών”, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι Εταιρείες, όπως η British Airways, η Lufthansa και η Qantas καθώς και οι τρεις μεγαλύτερες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς Κίνα, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι ακόμη και τον Μάιο.

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στην Οικονομία και τις Επιχειρήσεις της, απηύθυνε η Γερμανική Αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων, Daimler, υπογραμμίζοντας ότι η επιδημία αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, άλλων Ασιατικών Χωρών και Παγκοσμίως.

Από την άλλη και από το ξεκίνημα της χρηματιστηριακής χρονιάς, η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι το Χ.Α. δεν είχε να περιμένει τίποτα από Τραπεζικές βοήθειες, τουλάχιστον μέχρι την λήξη του πρώτου εξαμήνου και μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των “stress tests”, με ότι αυτό μπορούσε να συνεπάγεται σε μία καθαρά Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπου είναι κοινό μυστικό ότι, ακόμα και τώρα που δεν έχουν την “αίγλη” του παρελθόντος, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Όμως και η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατα σχόλια των μόνιμων Συνεργατών της στήλης Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) και Νικόλα Πετράκη (Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ), σύμφωνα με τoυς οποίους το ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, βρήκε τις αποτιμήσεις στα μη Τραπεζικά blue chips, μάλλον “απαιτητικές” και κάποιες από αυτές σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά και χρειαζόταν αυξημένη προσοχή, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2019 και οι εκτιμήσεις των Διοικήσεων για το 2020.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που “χάρισε” εβδομαδιαίες απώλειες 3,17% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 7,93% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε απώλειες 2,58%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης αύξησε τις απώλειές του στο 13,46%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (-3,61%), Eurobank (-5,49%) και Πειραιώς (-4,54%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Alpha Bank (-2,91%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχωρώντας μέχρι τις 761,37 μονάδες (-4,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 766,5 (-3,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 766,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,03%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε χαμηλά 4,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/10/2019 (752,91 μονάδες), ενώ αν ο Τραπεζικός δείκτης δώσει κίνηση χαμηλότερα των 750 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί mini sell off, καθώς θα ενεργοποιηθούν και “margin calls”.

Πριν έλθουμε στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ στην “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, οι πτωτικές μετοχές ήταν πενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος (!)

Αρνητικό ρεκόρ για τον FTSE25 και με το “σφύριγμα της λήξης”, καθώς το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο “κόκκινο” (!)

“Άκουσε” τις προειδοποιήσεις της IATA ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,76%) και σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Έχει ισχυροποιηθεί η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 9,00 – 9,08. Στα 8,20 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Μόλις χθες έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (-0,56%) και σήμερα έδωσε ήπια διόρθωση και λόγω του επιφυλακτικού κλίματος. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,40 ευρώ. Απόλυτα θεωρητικές οι επόμενες αντιστάσεις στα 9,00 και 9,52 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Audiovisual (+2,4%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 26.666.665 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 26/02/2020 έως και 11/03/2020 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 26/02/2020 έως και 06/03/2020. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίστηκαν ως εξής: +30% στην θεωρητική προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,2600 και –30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (20/02/2020): €0,2500.

Από εκεί και πέρα, τρία “πακέτα”, σωρευτικά 731.000 μετοχών, ή του 2,5% της Μοτοδυναμικής, πέρασαν νωρίτερα μέσω του Χ.Α. Τα “πακέτα” πέρασαν στην τιμή των 1,38 ευρώ, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στο 1,008 εκατ. ευρώ.

Επίσης πέρασε ένα “πονηρό” “πακέτο” που αφορούσε στο 36% των προνομιούχων μετοχών της Ίντεργουντ, στα 0,3270 ευρώ. Το “πακέτο” αφορούσε 921.737 μετοχές και η αξία ήταν 301408 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Flexopack (+1,32%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Reds (+2,21%) και Q&R (+0,38%), συνεχίζει να έχει “bid”, αλλά δεν ανεβαίνουν ψηλότερα οι αγοραστές στην Βιοτέρ (0%), ενώ στο “limit up” “κλείδωσε” η κοινή μετοχή της Ίντεργουντ (+9,68%), λόγω σημαντικού discount σε σχέση με την προνομιούχο μετοχή.

Εμφάνιση πωλητή στον Κυριακούλη (-7,14%), συνεχίζει την διόρθωση η Quest (-2,25%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Frigoglass (-2,75%), τουλάχιστον εντυπωσιακή η πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,99 ευρώ (κλείσιμο 6/2) για την Doppler (-6,29%), αν συνεχίσει να κάνει συναλλαγές δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί ψηλότερα η Κρέκα (+19,42%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Centric (+1,57%) και Τζιρακιάν (+5,14%).

Για τον Γενικό Δείκτη και μέχρι νεωτέρας, το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες, ενώ σε ημερήσιο “short” γύρισε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με “stop” στις 2328 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η αδυναμία της Αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί, ακολουθώντας την πορεία των Διεθνών Αγορών”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η έκτακτη γ.σ. του ΟΤΕ ενέκρινε την ακύρωση των 9.764.743 ιδίων μετοχών που απέκτησε η Εταιρεία καθώς και το νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, μέχρι ποσοστού 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, διάρκειας 24 μηνών, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ €1 έως €30 ανά μετοχή. Ο κύκλος εργασιών στον ΟΛΠ διαμορφώθηκε στα €149,2 εκατ. (+12%) το 2019 και τα καθαρά κέρδη στα €35,4 εκατ. (+27%). H αύξηση οφείλεται κυρίως στα έσοδα από το αντάλλαγμα παραχώρησης της ΣΕΠ (+17%) και στους τομείς Ναυπηγοεπισκευής (+25%) και Κρουαζιέρας (+18%). Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε €0,5388, από €0,4240 το 2018 (+27%)”, σημειώνει η Merit Sec.

“Συνεχίζονται οι πιέσεις στο Χ.Α. και ειδικά στις Τράπεζες, που δείχνουν ιδιαίτερα αδύναμες. Η ‘μεγάλη εικόνα’ της Αγοράς, αν και προβληματίζει, παραμένει οριακά θετική, αφού ο ΓΔ έχει περιθώρια, ασφαλούς διόρθωσης μέχρι τις 895 - 890 μονάδες”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Αξίζει να σημειώσουμε ότι πληθαίνουν οι Εταιρείες που προειδοποιούν για την κερδοφορία τους λόγω του ιού. Τις ανησυχίες επιβεβαιώνει και η άνοδος του δείκτη USD (99,87) στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 ετών. Στο εσωτερικό, ανακοινώθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης του ΟΛΠ. Η αύξηση του κύκλου εργασιών (+12,3%) ήταν υψηλότερη από τον γεωμετρικό μέσο της προηγούμενης 3ετιας, ενώ επίσης αυτή πέρασε εις διπλούν στην τελική γραμμή με τα καθαρά κέρδη να εμφανίζονται αυξημένα στα 35,4 εκατ. ευρώ (+27%). Επιπλέον, αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από τους τομείς της Ναυπηγοεπισκευής και της Κρουαζιέρας, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση (+27%) του προτεινόμενου μερίσματος, το οποίο θα ανέλθει στο 0,5388 ευρώ/μτχ. Συνολικά παραμένουμε επιφυλακτικοί, αλλά δεν αποκλείουμε αγορές σε τίτλους κατά περίπτωση”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η ταλαιπωρία συνεχίστηκε τη βδομάδα που πέρασε” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η σταθεροποίηση του Χρηματιστηρίου προδιαθέτει για μεγάλη κίνηση, που θα ακολουθήσει σύντομα. Το ζητούμενο είναι αν αυτή θα είναι προς τα πάνω, ή προς τα κάτω.

Μέχρι στιγμής σε κίνηση προς τα κάτω συνηγορούν τα υψηλά επίπεδα τιμών που κινούνται τα Ξένα Χρηματιστήρια, η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή μας, λόγω της στάσης της Τουρκίας, αλλά και των επιπλοκών που έχει δημιουργήσει το Μεταναστευτικό.

Σε κίνηση προς τα πάνω, συνηγορούν τα δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας τα οποία φαίνεται να βελτιώνονται, την ίδια στιγμή που το Χρηματιστήριο δεν έχει απεικονίσει στις τιμές του, την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Επενδυτές στα ομόλογα που εκδίδει.

Αυτό έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Κράτους και σιγά σιγά απεικονίζεται και στο κόστος δανεισμού των Τραπεζών και των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Δυστυχώς οι Ξένοι Επενδυτές δεν φαίνεται να πιστεύουν, πως η ταχύτητα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Αποτέλεσμα, δανείζουν το Ελληνικό Κράτος και κάποιες Ελληνικές Επιχειρήσεις, αλλά δεν αποφασίζουν να γίνουν Συμμέτοχοι στις απαραίτητες επενδύσεις. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο δανεισμός του ήδη υπερδανεισμένου Κράτους και Επιχειρήσεων και αυξάνεται και ο κίνδυνος. Αν ο δανεισμός σιγά σιγά κεφαλαιοποιηθεί, όλα καλά. Αλλιώς μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.

Ακόμη το Χρηματιστήριο περιμένει τις εισροές που θα έπρεπε να είχε φέρει η μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι πολλές φιλοεπενδυτικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης και φυσικά η βελτίωση των όρων δανεισμού των Επιχειρήσεων.

Μεγάλη σημασία θα έχουν οι θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται για την εταιρική διακυβέρνηση και τη φορολογία, αλλά το πιο σημαντικό είναι οι εξελίξεις στις Τράπεζες και τα “κόκκινα” δάνεια.

Προσωρινά στήριξη προσφέρουν οι 880 μονάδες του Δείκτη. Από πάνω συνεχώς δημιουργούμε πιο ισχυρές αντιστάσεις, που θα χρειαστούν τζίρο για να διασπαστούν. Αυτές είναι οι 912, 926 και οι 950, περίπου. μονάδες.

“Προχωρώντας προς το τέλος Φεβρουαρίου, η ‘ταλαιπωρία’ αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, εκτός αν επηρεάσουν εξωγενείς (θετικοί, είτε αρνητικοί) παράγοντες”, εκτιμά ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των Τραπεζών και η νευρικότητα που επικρατεί στις Ξένες Αγορές, καθόρισαν ψυχολογία και τάση στην Εγχώρια Αγορά, την εβδομάδα που πέρασε”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά την εξαιρετική εικόνα μετοχών – “σηματωρών” για τον Γενικό Δείκτη (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola) η πλειοψηφία των Δεικτοβαρών τίτλων δείχνει “ευάλωτη” σε μια σχετικά ήπια πίεση, από πλευράς προσφοράς.

Η “Αχίλλειος πτέρνα” της Αγοράς ήταν και παραμένει η διακυμανσημότητα του ενδιαφέροντος, όπως αποτυπώνεται στον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α.

Ακόμα και το μικρό πλήθος επενδυτικών κωδικών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά, παρουσιάζει έντονες καθημερινές αυξομειώσεις, καθιστώντας εύθραυστη και χωρίς συνέχεια την όποια ανοδική απόπειρα έχει σημειωθεί από τις 24 Ιανουαρίου και μετά.

Από την άλλη πλευρά η διόρθωση έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στις αποτιμήσεις, οι οποίες είχαν μάλλον προεξοφλήσει περισσότερα από όσα μπορούν να δικαιολογήσουν.

Οι μερισματικές αποδόσεις έγιναν πιο ελκυστικές και δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί πιά για την αποκοπή των μερισμάτων (λιγότερο από τέσσερις μήνες), η επιλεκτική εστίαση σε τίτλους με καλά μερίσματα αποκτά εκ νέου νόημα.

Την ίδια στιγμή η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην τρέχουσα χρήση.

Επομένως, χωρίς να είναι προφανές το πότε και το που θα τελειώσει η υποχώρηση, οι θετικές προοπτικές, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρήση, ενδεχομένως να δικαιολογούν περισσότερη αγοραστική δράση στα τρέχοντα επίπεδα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε νέα χαμηλά έτους στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, προσεγγίζοντας μετά από καιρό την πλαγιοανοδική στήριξη της που είχε σηματοδοτήσει εφαλτήρια ανόδου από τον Αύγουστο του 2019 και μετά. Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες έχουν δώσει σήματα πώλησης, ωστόσο οι ταλαντωτές συνηγορούν σε μια άμεση ανοδική διόρθωση, πριν από οτιδήποτε άλλο, λόγω της έντονης υποτιμητικής εικόνα στα ημερήσια διαγράμματα.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη απαιτεί εγρήγορση, καθώς γύρω από τις 860 μονάδες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών (863 μονάδες), επίπεδο που συνιστά την κυριότερη στήριξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια της.

Η πτωτική εικόνα που παρουσιάζουν τα επιμέρους διαγράμματα των περισσότερων μετοχών του FTSE25 και κυρίως αυτά του Τραπεζικού κλάδου, αυξάνουν τις πιθανότητες για μια ανοδική ανάσα στο κοντινό μέλλον, η οποία θα κριθεί για την βιωσιμότητά της, από το βαθμό συμμετοχής και το τζίρο που θα βγάλει στην άνοδο η Αγορά.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα από το εγχώριο γίγνεσθαι αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και τελικό μέρισμα για την χρήση του 2019, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με την Διοίκηση της Εταιρείας. “Την Παρασκευή, θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI, χωρίς να αναμένονται προσθήκες, ή διαγραφές σε Δεικτοβαρείς τίτλους”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Περίπου απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, όπως και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες πιέσεις στο Πετρέλαιο, κέρδη για το Ευρώ.

Συνεχίζουν ανοδικά Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $9700 επιστρέφει το Bitcoin.

Στην εξαίρεση 65 Αμερικανικών Προϊόντων από τους δασμούς, που είχαν επιβληθεί ως αντίποινα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το Κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών. Όπως μετέδωσε το Reuters, θα ισχύσει από τις 28 Φεβρουαρίου.

Στις 51,1 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος ΡΜΙ στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Τον Ιανουάριο ήταν στις 51,2 μονάδες. Ο ΡΜΙ του τομέα Υπηρεσιών κινήθηκε καθοδικά, στις 53,3 μονάδες, από 54,2 τον Ιανουάριο. Ο τομέας της Μεταποίησης παρέμεινε σε συρρίκνωση, αλλά ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες, από 45,3 τον Ιανουάριο.

Καλύτερα από ό,τι αναμενόταν κινήθηκαν οι Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Ιδιωτικής Εταιρείας, αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 51,3 τον Ιανουάριο. Ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 51 μονάδες.

Ο δείκτης της Μεταποίησης, αν και παραμένει σε συρρίκνωση, συνεχίζει ανοδικά. Ανήλθε στις 49,1 μονάδες, από 47,9. Είναι το πιο υψηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς και ανώτερο από τις προβλέψεις των Οικονομολόγων.

Ο τομέας των Υπηρεσιών ανήλθε στις 52,8 μονάδες, από 52,5 τον περασμένο μήνα.

Κατά 1,4% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, ανεβάζοντας ταχύτητα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 28 Αυγούστου 2020.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μέχρι τις 894,09 μονάδες (-2,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 894,88 (-1,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 893,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,20%.

Ο τζίρος στα 85,7 εκατ., από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΞΥΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΤΟ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, Jumbo, TITC, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 104 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικών απωλειών, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ έληξαν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου.

Αισθητή υποχώρηση του όγκου συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.606 συμβόλαια).

Στα 7.738 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.704 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.701, 966 για τον Φεβρουάριο, 1.707 για τον Μάρτιο και 28 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.236) κινήθηκε μεταξύ 2.235,25 και 2.284 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 ΟΤΕ, 10.983 ΟΠΑΠ, 12.542 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.115), Alpha Bank (6.798), Πειραιώς (3.373), ΔΕΗ (725), Ελλάκτωρα (1.793), Μυτιληναίο (772), MIG (3.929), ΑΔΜΗΕ (757), Εθνική (7.371), ΟΠΑΠ (160), ΟΤΕ (374), Cenergy (193), Jumbo (127), Intralot (194), Lamda Development (240), Viohalco (172), Τέρνα Ενεργειακή (255).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 77.834, Alpha Bank 45.990, MIG 88.914, Εθνική 38.402, ΔΕΗ 14.695, Ελλάκτωρα 24.534, Μυτιληναίο 15.094, Πειραιώς 27.631.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                    Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.446.229 τεμ., (από 42.446.229 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.286.366 τεμ. (19.286.366), ΔΕΗ 2.915.249 τεμ. (2.915.249), Eurobank 38.648.761 τεμ. (38.648.761), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 8.943.182 (8.943.182), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v