Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονοκέφαλος από τράπεζες και διεθνείς εξελίξεις

Οι φόβοι από το μέτωπο του κορωνοϊού συν τα κρούσματα στην Ιταλία και η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών οπλίζει τα χέρια των short στην εγχώρια αγορά. Προβληματίζει και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα.

ΧΑ: Πονοκέφαλος από τράπεζες και διεθνείς εξελίξεις

Με σημαντικές απώλειες η τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 3,5% για ΓΔ και FTSE25, αλλά με το μείον 8% του ΔΤΡ να χάνεται η σημαντική περιοχή των 900 μονάδων. Η «μάχη» πάνω από τις 900 στην οποία αναφερόμασταν την Παρασκευή (στον Εκηβόλο) ήταν συνοπτική και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις από τους long.

Ετσι ξεκινάμε για την τελευταία εβδομάδα με τον ΓΔ από τις 893,03 μονάδες, με τον FTSE25 από τις 2.240,97 και από τις 766,01 μονάδες για τον ΔΤΡ. Αυτά ένεκα των αδυναμιών του τραπεζικού κλάδου, επιβεβαιώνοντας -για πολλοστή φορά- πως χωρίς αυτόν, αντίδραση σε επίπεδο δεικτών δύσκολα, πολύ δύσκολα μπορεί να σταθεί.

Ωστόσο στο ΣΚ που μεσολάβησε, υπήρξαν εξελίξεις στη «γειτονιά» μας, που πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό θα αποτυπωθούν στο χρηματιστήριο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και βεβαίως αναφέρομαι στην Ιταλία.

Συναγερμός στην Ιταλία για τον κορωνοϊό και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να παρακολουθήσουμε σήμερα το Μιλάνο αλλά και την ευρύτερη αντίδραση των άλλων κύριων ευρωπαϊκών, κυρίως τη Φρανκφούρτη. Να συνεκτιμήσουμε το ότι την Πέμπτη ανακοινώνονται τα μεγέθη για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου 2019, των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προεξοφλητικά.

Στα δικά μας και πάλι, έχοντας την προσοχή μας και εκτός.

Ένα από τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων είναι ο τζίρος, απελπιστικά μέτριος και όπως λέει ένα από τα χρηματιστηριακά ρητά, η αγορά ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με χαρτιά. Η επιβεβαίωσή του ήρθε, δυστυχώς για τους long, την Παρασκευή, με την εικόνα του μίνι sell off, με τις τραπεζικές, τα blue chips να βαραίνουν μετά τη δημοπρασία στα Παράγωγα.

Θα μπορούσε να υπάρξει αναστροφή, σήμερα-αύριο; Κατ' αρχάς θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς αγορές και τον τραπεζικό κλάδο. Εάν δεν βγει αντίδραση από τις 770, άντε 765 μονάδες, τότε ο ΔΤΡ «βλέπει» προς τις 730 και 720 μονάδες. Απαιτείται επαναφορά πάνω από τις 789 και προς τις 803 μονάδες. Δύσκολο; Δύσκολο, χωρίς τις αναγκαίες αφορμές και το κυριότερο ενεργούς αυτούς που θα βάλουν το χρήμα. Ωστόσο, να δούμε την εξέλιξη της συνεδρίασης, την αντίδραση σε Μιλάνο και Φρανκφούρτη.

Ομως δεν είναι μόνο ο τραπεζικός αλλά και τα βαριά χαρτιά στην πλειονότητά τους που οδήγησαν τον δείκτη στα χαμηλά έτους. Διόρθωση με αντίρροπες δυνάμεις από Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να επιχειρείται να λειτουργήσουν εξισορροπητικά.

Τεχνικά αρνητικό το ότι χάθηκε το πολύ σημαντικό επίπεδο των 2.252 μονάδων, με τις 2.270 να είναι πλέον κοντινή σημαντική αντίσταση. Περαιτέρω διόρθωση πρώτα στις 2.212 και στη συνέχεια στις 2.170 μονάδες θα φανεί άμεσα. Ωστόσο, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, «αν τώρα η κίνηση είναι false, αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί άμεσα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο τραπεζικός κλάδος βασικός υπαίτιος της διόρθωσης, όσο και αν οι σωματοφύλακες προσπάθησαν να συντηρήσουν τους δείκτες με τις απώλειες για το 2020 στο -13,46% και πλέον σε τάση short».

Aπό νωρίς «ανέβηκε» θέμα σχετικό με τον κορωνοϊό, με τον εύγλωττο τίτλο «Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας».

Εκ των ων ουκ άνευ, για την αρχή της συνεδρίασης, η παρακολούθηση της αντίδρασης στις αγορές της Ευρώπης. Από το μείον 1,56% και τις 24.687 τα futures του ΜΙΒ, νωρίτερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v