Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 910 μονάδες κινείται ο ΓΔ

Συνεχίζουν να κινούνται με πλεονέκτημα οι πωλητές, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται για άλλη μια φορά από περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Στην Πειραιώς οι περισσότερες πιέσεις, ανοδικά συνεχίζουν τα ΕΛ.ΠΕ.

ΧΑ: Κάτω από τις 910 μονάδες κινείται ο ΓΔ

Μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό, χαμηλότερα και το ΧΑ. Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας στρέφουν τα funds στην ασφάλεια των αμερικανικών τίτλων και σε υψηλό τριών ετών το δολάριο. Στις 13.640 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3.356 από 0,40% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Στη γνώριμή του «ταλαιπωρία» το ελληνικό χρηματιστήριο, σε ακόμη μία συνεδρίαση που ξεκινά με μέτριες συναλλαγές και την πλειονότητα των θεσμικών εκτός παιδιάς. Στην περιοχή χαμηλότερα των 910 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με ισοκατανομή εντολών σε τραπεζικές και blue chips. Ενδεικτικά το μείον 0,65% του FTSE25 στις 2.273 και το μείον 0,75% του Δείκτη Τραπεζών στις 792 μονάδες.

Χαμηλότερα σημαντικών τεχνικών περιοχών ΔΤΡ και FTSE25, ανθίσταται -προσώρας- ο ΓΔ καθώς παραμένει σταθερή η προσφορά τόσο στις μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς όσο σε ομάδα συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το 37% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές και από 19% και 12% σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αντίστοιχα. Πρακτικά σε μόλις 4+2 μετοχές το 68% του τζίρου, για πολλοστή συνεδρίαση ενδεικτικό της υπερσυγκέντρωσης του «ρηχού» χρηματιστηρίου μας.

Από τον τραπεζικό κλάδο, με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες διορθώνουν η Αlpha Βank (με τις μικρότερες) στο 1,741 ευρώ, η Πειραιώς (με τις μεγαλύτερες) στα 2,998 ευρώ. Στα 2,70 η μετοχή της Εθνικής, στο 0,778 της Eurobank.

Σε απόσταση 15% από τα υψηλά 52 εβδομάδων ο ΔΤΡ και σχεδόν 25% από τα επίπεδα τιμών του 2015 ο κλαδικός δείκτης, συνεχίζει να λειτουργεί επιβραδυντικά για την αγορά, από την αρχή του έτους.

Ομως σταθερές παραμένουν οι πωλήσεις στην πλειονότητα των blue chips, με μόλις 5 από τα 21 με θετικό πρόσημο. TITANC, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Motor Oil και ΕΧΑΕ.

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις, η συντήρηση της long τάσης για τη μετοχή του Οργανισμού. Ακόμη μία συνεδρίαση με αγοραστές και στα 14,12 ευρώ. Στη μετοχή πραγματοποιείται -με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας- για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο μεγαλύτερος τζίρος. Το γιατί οι ξένοι οίκοι «λάτρεψαν» τον ΟΤΕ μάς εξηγεί ο Φώτης Κόλλιας.

Από τα blue chips με short τάση, παραμένουν οι πωλήσεις/πιέσεις σε Jumbo, Mytilineos, με συνέπεια τη διόρθωση προς τα 17,83 και 8,965 αντίστοιχα.

Στα 21,65 ευρώ ο ΟΛΠ, μετά από ολιγοήμερη «ταλαιπωρία», στα 18,84 η ΜΟΗ, που επίσης είχε πωλήσεις το τελευταίο διάστημα.

Υποτονικό το κλίμα και στη μεσαία κατηγορία, με λιγοστούς αγοραστές σε ΚΡΙ ΚΡΙ, Ελτον, Intracom.

Στις 28/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Και στα 5,7 εκατ. ο τζίρος, στις 11:30. Με το όποιο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται για μετά τις 14:00, με επίκεντρο στην αγορά Παραγώγων.

Με discount το ΣΜΕ του δείκτη αλλά με λίγες θέσεις. Στα 195 τα ΣΜΕ τρέχοντος μηνός και στα 283 της επόμενης σειράς.

Να σημειωθεί ότι πέρασε πριν από λίγο πακέτο που αφορά στο 36% των προνομιούχων μετοχών της Ξυλεμπορίας, στα 0,33 ευρώ. Το πακέτο αφορά 921.737 μετοχές και η αξία του πακέτου είναι 301 χιλιάδες ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v