Στη μέγγενη παραμένει το Χρηματιστήριο

Μια ακόμα συνεδρίαση για «γερό στομάχι» στο χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να χάνει πάνω από 3%. Νέα βουτιά των ευρωπαϊκών αγορών παρά την ανακοίνωση μεγάλων πακέτων στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τράπεζες στο επίκεντρο.

Στη μέγγενη παραμένει το Χρηματιστήριο

Σε νέα διόρθωση οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά με εμφανή και ενδιαφέρουσα απόκλιση μεταξύ Κέντρου-Περιφέρειας.

Νωρίτερα στην Φρανκφούρτη, ο DAX μετρούσε απώλειες 3,68% στις 8.622 μονάδες αλλά στο Μιλάνο, ο ΜΙΒ ήταν 0,64% χαμηλότερα στις 15.204 μονάδες.

Ενδεικτικά ένα στοιχείο, που εξηγεί αυτή την, συγκριτική, διαφοροποίηση. Κατά 7,4% η μείωση στις νέες πωλήσεις αυτοκίνητων στην Ε.Ε, όμως διψήφιο, 10,8% για την Γερμανία. Άλλο ένα, στα 2,4 τρισ το χρέος της Ιταλίας, τεράστια η έκθεση του τραπεζικού συστήματος της Γαλλίας.

Στα καθ' ημάς, ενδιαφέρον το ότι μετά τα πρώτα 10'-15' διάστημα στο οποίο οι πωλήσεις ήταν αρκετά επιθετικές, διαμορφώθηκαν πιο εξισορροπητικές τάσεις, συγκριτικά πάντα.

Στις 480 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.154 ο FTSE25 και στις 300 ο ΔΤΡ αλλά με τις απώλειες να "δείχνουν" μεγαλύτερες κυρίως λόγω της Coca Cola και δευτερευόντως των ΟΠΑΠ και Εθνικής.

Νέος γύρος πωλήσεων στη μετοχή της CCHBC στο Λονδίνο, με το arbitrage να λειτουργεί σε βάρος και της Coca Cola προκαλώντας, με λιγότερες βέβαια συναλλαγές, νέες σημαντικές απώλειες 7,59% στα 15,70 ευρώ.

Ωστόσο είναι εμφανής η προσπάθεια (υπό) στήριξης σε επί μέρους μετοχές, με την Πειραιώς και την Eurobank να διαφοροποιούνται από τον τραπεζικό κλάδο και τις ΟΤΕ, ΔΕΗ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα απώλειες μικρότερες του ΓΔ καταγράφονται για μετοχές των ΤΙΤC, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil.

Στις 11.10' σε θετικό πρόσημο 22 μετοχές, σε αρνητικό 44 και 111 χωρίς μεταβολή. Στα 7,90 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v