Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος και απόλυτος… διχασμός στο Χρηματιστήριο!

Συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμου. Βουτιά 9% στον τραπεζικό κλάδο στον απόηχο του 6μηνου stop στις πληρωμές κεφαλαίου επιχειρηματικών δανείων. Διαφοροποίηση Πειραιώς. Διψήφια άνοδος για ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ.

Ανοδος και απόλυτος… διχασμός στο Χρηματιστήριο!

Συνεδρίαση – ορισμός της μεταβλητότητας, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, κατά την οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι χάθηκαν περισσότερα χρήματα από τους traders, από όσα θα χανόντουσαν σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση.

Αιτία το ανοδικό ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, κίνηση την οποία ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με “ταγό” τον Τραπεζικό κλάδο, όμως όταν τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια παρέδωσαν τα αρχικά τους κέρδη και γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, στις τάξεις των Εγχώριων βραχυπρόθεσμων Παικτών δημιουργήθηκε μικροπανικός, με αποτέλεσμα το εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τις ακραίες μεταβολές που σημειώθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Εντυπωσιακές παρέμειναν οι πιέσεις και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα, διόλου ευκαταφρόνητη, αναρρίχηση των αποδόσεων (στο 3,491% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Να σημειωθεί ότι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης στο Χ.Α. κρίθηκε στο τελευταίο 15λεπτο των συναλλαγών και από τις πρωτοβουλίες των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου σημειώθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ βοήθειες έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τέσσερις, μη Τραπεζικούς, τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι “sellers” θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται την ιδιαίτερα εύθραυστη ψυχολογία της Αγοράς και θα ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους, με την πρώτη υποτροπή του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, έστω και αν όλο και περισσότεροι Αναλυτές δεν αποκλείουν μία βραχύβια ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Από την άλλη, οι περισσότεροι από τους Ξένους Διαχειριστές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η “επόμενη μέρα” της Παγκόσμιας Οικονομίας, όταν περάσει η πανδημία του κορωνοϊού, “μοιάζει με πόρτα που οδηγεί σε σκοτεινό δωμάτιο” και αυτό φοβίζει τις Αγορές (!)

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά χθες, ο βραχίονας της Fed στη Νέα Υόρκη ανέφερε πως θα αυξήσει τον δανεισμό στην Αγορά repos, όπου οι Επενδυτές προσφέρουν ενέχυρα υψηλής ποιότητας (όπως treasuries) για να λάβουν ρευστό, προσφέροντας επιπλέον $500 δισ. Παράλληλα, συνεχίζει να προσφέρει δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον $175 δισ. σε repos και $45 δισ. σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

Η Wall Street “απάντησε” με την τρίτη μεγαλύτερη πτώση του Dow Jones στην ιστορία του (οι δύο μεγαλύτερες, ποσοστιαία, στις 19/10/1987 και στις 28/10/1929), ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με την μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση “ever” (!)

Σήμερα, η Fed συνεχίζει και επεκτείνει την στήριξή της στη Διατραπεζική Αγορά με πράξεις βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, καθώς όπως ανακοίνωσε θα προχωρήσει σε ακόμη μία πράξη επαναγοράς (repo) $500 δισ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι συναλλαγές διεξήχθησαν εν μέσω αρνητικών φημών και στον απόηχο των μέτρων που ανακοινώθηκαν τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η διευκόλυνση αφορά Νομικά Πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Οι παραπάνω Δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεολυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση Σταϊκούρα, σύμφωνα με την οποία “δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup”.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-12,60%) κινήθηκε μεταξύ 0,797 (+6,27%) και 0,647 ευρώ (-13,73%), της Εθνικής (+7,53%) μεταξύ 1,015 (+9,14%) και 0,815 ευρώ (-12,37%), της Eurobank (-10,53%) μεταξύ 0,41 (+7,89%) και 0,33 ευρώ (-13,16%) και της Πειραιώς (-0,60%) μεταξύ 1,114 (+10,74%) και 0,951 ευρώ (-5,47%), με την τελική εικόνα να συνηγορεί για την μερική επικράτηση των “sellers”, έστω και μετά από “σκληρές μάχες”.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μέσα σε ένα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο εύρος περίπου 61 μονάδων, με υψηλό τις 353,26 (+7,03%) και χαμηλό ημέρας τις 292,5 μονάδες (-11,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 299,59 (-9,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 307,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,91%.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short”, μέχρι νεωτέρας, είναι στις 500 μονάδες, ενώ κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 250 μονάδων, θα έχει σαν αποτέλεσμα να “πεταχτούν χαρτιά, από τα παράθυρα” (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “πράσινο φως’ για μηδενική στάθμιση στο ενεργητικό των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior note) της τιτλοποίησης ‘Cairo’ έδωσε στη Eurobank ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), δημιουργώντας προσδοκίες ότι το ίδιο θα συμβεί με τις υπόλοιπες τιτλοποιήσεις, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ‘Ηρακλής”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήκωσε το βάρος της ανοδικής αντίδρασης, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (-6,25%), ΕΕΕ (-2,75%), Motor Oil (-7,12%), Jumbo (-1,93%) και TITC (-0,22%).

Όλοι οι υπόλοιποι, μη Τραπεζικοί, Δεικτοβαρείς τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, ενώ με διψήφιο ποσοστό ανόδου τερμάτισαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+17,85%), Ελλάκτωρ (+10,14%), ΕΥΔΑΠ (+10,8%) και ΟΛΠ (+14,64%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Για τον Γενικό Δείκτη η τελευταία στήριξη εντοπίζεται στις 450 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1140 μονάδες.

Τα ημερήσια “stop short” στις 645 και 1647 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Μπορεί ο ΓΔ να γράψει 450, μπορεί 420, μπορεί και 360 μονάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο συμβαίνει μία φορά στην ζωή μας. Το Χρηματιστήριο κάποιοι το βλέπουν σαν τζόγο. Αν το δουν σαν επένδυση και επενδύσουν με στρατηγική και σύνεση, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα κοιτάνε πίσω και θα χαμογελούν”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

“Οι παρεμβατικές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, τα δημοσιονομικά μέτρα των Κυβερνήσεων, αλλά και οι εξαγγελίες του Eurogroup, δεν επιτυγχάνουν αλλαγή του κλίματος στις Αγορές, καθώς θεωρούν ότι ο χαμηλός βαθμός ορατότητας δεν επιτρέπει αξιόπιστες εκτιμήσεις για το ύψος των αρνητικών οικονομικών συνεπειών, λόγω του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να βιώνει το καθεστώς ομηρείας από τις Διεθνείς Αγορές και να συγχρονίζεται στις κινήσεις τους”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Χθες ο Dow Jones σημείωσε την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από το 1987 και οι Ευρωπαϊκές Αγορές έκλεισαν σε χαμηλό εφτά ετών. Ο ΓΔ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και υποχώρησε κατά 12,24%, ενώ οι σωρευτικές απώλειες ανήλθαν σε 55,9% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες! Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, καθώς η ορατότητα για την κερδοφορία των Εταιρειών είναι μηδενική”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η εξάπλωση του κορωνοϊού επιβραδύνεται πλέον αισθητά στην Κίνα, συνεχίζεται όμως σε άλλες Περιοχές του Κόσμου, όπως τις Ευρωπαϊκές Χώρες”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Μάλιστα, τα λαμβανόμενα μέτρα στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία αλλά και στη Χώρα μας είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, καθώς το ζήτημα της υγείας των Πολιτών, συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για τις Κυβερνήσεις.

Αναπόφευκτα, το σύνολο των δραστηριοτήτων, οικονομικών, ή άλλου τύπου, με μικρές μόνο εξαιρέσεις (S/M, φαρμακεία κοκ), πλήττονται δραματικά με τις Επιχειρήσεις να κλείνουν, τα εταιρικά μεγέθη να υποχωρούν κατακόρυφα και οι ίδιες να οδηγούνται σε ταμιακή ασφυξία (cash crunch).

Και αν η εκτίμηση για περιορισμό της καταγραφής αρνητικού προσήμου στην επίδοση του ΑΕΠ μόνο για το 1ο τρίμηνο ήταν μέχρι πριν λίγο η επικρατούσα, τώρα διαφαίνεται ότι αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και κατά το 2ο τρίμηνο του 2020 ! Και τούτο γιατί ούτε για τον αριθμό των κρουσμάτων και το χρόνο επιβράδυνσής τους μπορεί να γίνει αξιόπιστη πρόβλεψη ούτε για τον πιθανό χρόνο εξεύρεσης της “τελικής λύσης”, του κατάλληλου εμβολίου δηλαδή, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστατη η πρόβλεψη των τελικών απωλειών σε επίπεδο ΑΕΠ, για οποιαδήποτε Χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα και πιθανολογώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για τις επόμενες εβδομάδες, οι Αγορές βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες αβεβαιότητας και ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ορατότητας.

Οι κινήσεις πωλήσεων υπό συνθήκες πανικού, μετοχών – ομολόγων - Εμπορευμάτων αλλά και Κρυπτονομισμάτων, συνιστούν καθημερινή πρακτική για τους Διαχειριστές, ενώ οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) δικαιώνουν όσους τις υιοθετούν, καθώς όλα τα επίπεδα στήριξης των δεικτών διασπώνται με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ ο φόβος για το χειρότερο χαρακτηρίζει ολοκληρωτικά την επενδυτική ψυχολογία.

Έτσι, οι παρεμβατικές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, αποτυγχάνουν παταγωδώς στους στόχους τους, δεδομένου ότι ούτε τα χαμηλότερα επιτόκια, ούτε η αυξημένη ρευστότητα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, μπορούν να θεραπεύσουν άμεσα τον ιό.

Θα βοηθήσουν ωστόσο, όταν χαλαρώσουν τα μέτρα και οι επαναλειτουργούσες Επιχειρήσεις θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης, με τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν, λόγω της παρεχόμενης Κρατικής εγγύησης, παραμερίζοντας δηλαδή το αξιόχρεό τους.

Ως τότε, μόνο οι δημοσιονομικές δράσεις (καταβολή επιδομάτων σε Εργαζομένους, εισφορών σε Ασφαλιστικά Ταμεία κοκ), μπορούν να αμβλύνουν τα τεράστια προβλήματα που ήδη αναφύονται, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο Τουρισμός, οι Μεταφορές, η Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι Εξαγωγικές Επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο.

Με το σκηνικό αυτό, η κλιμάκωση της υποτιμητικής υπερβολής συνεχίζεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς το “sell off” διενεργείται αδιάλειπτα.

Με τον Τραπεζικό δείκτη να είναι σε καθημερινή βάση ο αρνητικός πρωταγωνιστής, καθώς αντί του σεναρίου απομείωσης των παλιών “κόκκινων” δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων, ανακύπτει το ενδεχόμενο δημιουργίας μια νέας γενιάς ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Επί του παρόντος, οι Εποπτικές Αρχές μεταθέτουν τη διενέργεια των “stress tests” για αργότερα, ενώ η ΤτΕ αναστέλλει την καταβολή των δόσεων για Επιχειρήσεις που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Με το ΓΔ να καταγράφει επιδόσεις ανάλογες εκείνων του Ιουνίου 2012, οπότε ο κίνδυνος του “Grexit” ήταν στο ζενίθ, οδηγώντας τη σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ κάτω και από το 20% και με τη καταβαράθρωση των τιμών μετοχών να μη εξαιρούν ούτε εκείνες των Υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, τα μεγέθη των οποίων μάλλον αυξάνονται αυτή την περίοδο…

“Την ίδια ώρα, το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων καταγράφουν απώλειες πάνω από 50% από την αρχή του έτους”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Το Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων έκλεισε επ' αόριστον σήμερα, ενώ ανεστάλησαν οι συναλλαγές σε Συνάλλαγμα και ομόλογα, εξέλιξη που σηματοδοτεί το πρώτο σε όλο τον Κόσμο κλείσιμο τέτοιων Αγορών ως απάντηση στον κορωνοϊό, με τις Αρχές να επικαλούνται τους κινδύνους για την ασφάλεια των Χρηματιστών.

Σε θετικό πρόσημο, μετά από σημαντική μεταβλητότητα, επιστρέφει η Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, αξιοσημείωτες απώλειες για το Ευρώ.

Ανοδική αντίδραση για τον Χρυσό, νέες απώλειες για το Ασήμι, “come back” των αγοραστών στο Bitcoin, που αναρριχάται υψηλότερα των $5400.

Από εκεί και πέρα και αναφορικά με τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, η Citigroup σχολιάζει ότι “είναι μια καλή αρχή, αλλά μάλλον ανεπαρκής, δεδομένης της έκτασης του προβλήματος”.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει στις Τράπεζες δάνεια ύψους 109,1 δισ. ευρώ, τα πρώτα στο πλαίσιο της πολιτικής της για να βοηθήσει τις Εταιρείες να αντέξουν την κρίση του κορωνοϊού. Τα δάνεια αυτά, που έχουν σχεδιασθεί ως προσωρινή χρηματοδοτική διευκόλυνση για τις Επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα δοθούν στις Τράπεζες με επιτόκιο -0,5%, που σημαίνει ότι ουσιαστικά η ΕΚΤ θα πληρώσει τις Τράπεζες για τα δάνεια αυτά”, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέες οδηγίες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Πρόσθεσε πως τα χειρότερα της πανδημίας μπορεί να τελειώσουν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, ή αργότερα. Παράλληλα ανέφερε πως η Αμερικανική Οικονομία μπορεί να οδεύει σε ύφεση.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, οι λιανικές πωλήσεις βούτηξαν 0,5% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τον τελευταίο χρόνο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

“Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναμένεται να διεκδικήσει την έγκριση του Κογκρέσου για επιπλέον τόνωση $850 δισ., για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού”, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

“Η ξαφνική παύση της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσαν τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού, θα οδηγήσει σε Παγκόσμια ύφεση φέτος και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό των χρεοκοπιών Επιχειρήσεων να ξεπεράσει το 10% τους επόμενους 12 μήνες”, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Οίκος αξιολόγησης S&P Global.

“Ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα παρεπόμενα δημοσιονομικά μέτρα, αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες από το μέσο όρο πράξεις αξιολόγησης για Κρατικές Οντότητες το 2020”, υποστηρίζει η Fitch σε έκθεσή της. Ο Οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι “οι καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις Κρατών θα είναι πιο έντονες, από οποιαδήποτε άλλη χρονιά μετά την κρίση του 2009”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC, στα 18,7, από 21,8 ευρώ δίνει η Euroxx, διατηρώντας τη σύσταση “overweight”.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, “η μείωση στην τιμή - στόχο οφείλεται σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της Εταιρείας. Το βασικό ρίσκο είναι πιθανή επιδείνωση στην Παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς στη ζήτηση για Τσιμέντο, λόγω της πανδημίας”.

“Το σχέδιο ‘Ηρακλής’ θα βοηθήσει τις Ελληνικές Τράπεζες να μειώσουν τα ‘κόκκινα’ δάνεια μέσω της τιτλοποίησής τους και στηρίζει τόσο τον Εγχώριο κλάδο, όσο και τις ίδιες τις τιτλοποιήσεις. Υπάρχει περιορισμένο βάθος στα στοιχεία για τις ανακτήσεις εγγυήσεων και τα χρονοδιαγράμματα πλειστηριασμών, κρίσιμα για τις τιτλοποιήσεις NPEς. Βασικοί Αντισυμβαλλόμενοι, όπως οι Δημιουργοί και οι Servicers έχουν σχετικά περιορισμένη πείρα με αυτές τις συναλλαγές. Για τον Τραπεζικό τομέα, ο ‘Ηρακλής’ θα έχει κόστος με την πώληση των τιτλοποιημένων NPEs κάτω από την καθαρή αξία, πληγώνοντας την κεφαλαιακή βάση των Τραπεζών”, σχολιάζει η Moody’s σε έκθεσή της.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των νέων δεικτών “FTSE/X.A. Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης”, “ATHEX Select Plus” και “ATHEX Select” ο υπολογισμός των οποίων θα ξεκινήσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Μαρτίου, με τιμή εκκίνησης 2.000 μονάδες.

“Σε διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης που έχουν λάβει από την ‘Duet Private Equity Limited’, βρίσκονται οι Πιστώτριες Τράπεζες της Forthnet”, όπως ενημέρωσε η Εισηγμένη τις Χρηματιστηριακές Αρχές.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 501,98 (+3,63%) και 469,55 μονάδων (-3,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 489,37 (+1,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 491,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,56%.

Ο τζίρος στα 97,9 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΚΟΥΕΣ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 10%, όμως, από αυτούς, μόνο οι ΠΑΠ (+23%), ΒΙΟΣΚ (+16,92%), ΕΠΙΛΚ (+12,50%) και ΦΡΙΓΟ (+12%) τα κέρδη τα συνδύασαν με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Δεν ακολούθησε την αντίδραση της Υποκείμενης η Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν αισθητά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Μικρή υποχώρηση του όγκου, σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.196 συμβόλαια).

Στα 6.581 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.081 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.193, 4.938 για τον Μάρτιο και 2.255 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.170) κινήθηκε μεταξύ 1.122 και 1.241 μονάδων.

Αυξήθηκε ο πλουραλισμός στον αξιοσημείωτο δανεισμό τίτλων (13.500 MIG, 16.000 Jumbo, 6.000 Μυτιληναίος, 6.779 ΑΔΜΗΕ, 9.500 Viohalco, 55.000 Fourlis, 7.926 TITC, 10.000 Αεροπορία Αιγαίου, 21.000 ΓΕΚ, 8.000 ΕΧΑΕ, 10.000 Ελ. Πετρέλαια, 11.600 Motor Oil, 141.898 Eurobank, 25.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.376), Alpha Bank (8.839), Πειραιώς (8.599), ΔΕΗ (2.969), Ελλάκτωρα (3.434), Μυτιληναίο (1.517), MIG (10.207), ΑΔΜΗΕ (4.164), Εθνική (5.959), ΟΠΑΠ (1.015), ΟΤΕ (1.068), Lamda Development (334), Viohalco (1.654), ΓΕΚ (401), ΕΧΑΕ (145), Τρ. Αττικής (282), Τέρνα Ενεργειακή (567), Intralot (1.434), Ιντρακόμ (1.293), ΕΕΕ (202), Cenergy (262), Jumbo (154).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 19.295, Alpha Bank 8.848, MIG 33.725.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                    Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.436.686 τεμ., (από 39.436.686 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.140.095 τεμ. (18.133.479), ΔΕΗ 6.375.555 τεμ. (6.415.566), Eurobank 58.838.021 τεμ. (49.438.021), ΟΠΑΠ 1.291.606 τεμ. (1.291.606), Εθνική 9.694.631 (8.630.258), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v