Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση... ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Το πάρτι στις αγορές την Παρασκευή αλλά και την ιστορικών διαστάσεων βουτιά στις πετρελαϊκές τιμές και τις αναταράξεις της Δευτέρας καλούνται να «δουν» οι εγχώριοι επενδυτές. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

Συνεδρίαση... ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Στη δίνη της ιστορικής «βουτιάς» του πετρελαίου η Wall Street, με τις εξελίξεις να διαμορφώνουν την τάση και στις αγορές μετοχών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Καθαρά κερδοκοπική/χρηματιστηριακή η προθεσμιακή αγορά, πλην όμως σε σημαντικό βαθμό αποτυπώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για το εύρος της ύφεσης, του ενδεχόμενου μίας μακρόσυρτης οικονομικής επιδείνωσης. Παράλληλα η προσοχή παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο NYSE και την προσπάθεια εκτίμησης της ζημιάς που έχουν υποστεί, υφίστανται και θα υποστούν οι επιχειρήσεις στους επόμενους μήνες.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως οι traders δεν πρόλαβαν τις αρνητικές τιμές στα futures του αμερικανικού αργού για τον μήνα Μάιο, με αποτέλεσμα στη Φρανκφούρτη ο DAX να διαμορφωθεί στις 10.675,90 μονάδες (0,47%), στο Παρίσι ο CAC στις 4.528,30 (0,65%) και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στις 17.064,14 (0,05%).

Πρακτικά χθες Δευτέρα δόθηκε συνέχεια, με αναταράξεις ωστόσο, στη θεαματική ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, στο πλαίσιο ενός στοιχήματος προεξόφλησης της σταδιακής επανόδου ευρωπαϊκών χωρών/οικονομιών προς την κανονικότητα. Ωστόσο, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν αργότερα στη Νέα Υόρκη, σήμερα Τρίτη, το πιθανότερο είναι στην αρχή της συνεδρίασης να επιχειρηθεί μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Στα καθ' ημάς, για το ΧΑ χάθηκε η ευκαιρία της θεαματικής αντίδρασης των αγορών την Παρασκευή, ενδεχομένως να αποσοβήθηκε και μία εκ νέου δοκιμασία και απώλεια της περιοχής των 600 μονάδων.

Ετσι σήμερα, μετά τις δύο αργίες και την καθυστέρηση συγχρονισμού με τις διεθνείς αγορές η συνεδρίαση έχει ως σημεία αναφοράς τις τιμές της Πέμπτης. Για τον ΓΔ τις 606,75 μονάδες, για τον FTSE25 τις 1.459,82, για τον FTMidCap τις 849,63 και τις 339,45 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Με κοινό στοιχείο, και για τους 4 δείκτες, το ότι σε διάστημα μηνός «μετρούν» διψήφια απόδοση αλλά οριακά αρνητική σε εβδομαδιαίο. Συγκεκριμένα, για τον ΓΔ είναι 23,34% σε μήνα και μείον 0,13% σε εβδομάδα, για τον FTSE25 είναι 22,73% και μείον 0,84%, για τον FTMidCap είναι 21,54% και θετικό 1,43%. Τέλος, για τον ΔΤΡ είναι 10,48% αλλά μείον 2,34% αντίστοιχα.

Προβληματικός κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, εν μέρει και υπό την πίεση αρνητικών εκθέσεων των ξένων επενδυτικών οίκων, σε μία περίοδο που, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, η Τράπεζα της Ελλάδος «βλέπει» επιβάρυνση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 6,5 έως 18 δισ. ευρώ.

O κλάδος θα παραμείνει ευάλωτος και αυτός με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, τόσο σε ανοδικές αντιδράσεις όσο σε διορθώσεις. Δεδομένου του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα του «ρηχού» χρηματιστηρίου μας, είναι προφανές πως η διαμόρφωση της τάσης των δεικτών δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται για κλάδους, τομείς δραστηριότητας, εισηγμένες πέραν του χρηματοπιστωτικού χώρου.

Λόγου χάρη, η θεαματική ανοδική διόρθωση του κατασκευαστικού κλάδου, η ανάσυρση από τα πολυετή χαμηλά σε κάπως πιο ορθολογικά επίπεδα, δεν αποτυπώνεται στους δείκτες. Παρότι το τελευταίο διάστημα, μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ, AVAX, Intrakat πρωταγωνίστησαν σε απόδοση και παρότι, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Στον κύκλο αυτόν συμμετείχε και η διοίκηση της Mytilineos.

Για παράδειγμα στη διακύμανση των δεικτών δεν αποτυπώνεται επαρκώς η προσπάθεια επαναφοράς που καταβλήθηκε από ομίλους του μεγέθους ενός ΤΙΤΑΝα, μίας Viohalco ή της Motor Oil, συντηρώντας τη στρέβλωση με το «πραγματικό ταμπλό».

Από την τεχνική πλευρά, για τον ΓΔ διαμορφωμένες είναι οι τιμές πέριξ των 580 ως κύρια στήριξη, για τον ΓΔ, και των 650 ως κύρια αντίσταση.

Αρκετά, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, θα εξαρτηθούν από την πορεία του τραπεζικού κλάδου, με τις 386 μονάδες την περιοχή αλλαγής τάσης, με τον ΔΤΡ να είναι ο μόνος από τους 4 βασικούς δείκτες που υπολείπεται της προσπάθειας αντίδρασης που επιχειρείται από τις αρχές Απριλίου. Κρίσιμη η στήριξη των 335 μονάδων, για τον ΔΤΡ, θα δείξει σήμερα εάν μπορεί να βγει αντίδραση στη συνέχεια ή θα δοκιμασθεί και πάλι προς τις 300 μονάδες.

Συνακόλουθα για τον FTSE25, στήριξη είναι στις 1.435 και αντίσταση στις 1.528 μονάδες. Απώλεια ή υπέρβαση της μίας ή της άλλης περιοχής οδηγεί σε νέα ταλαιπωρία χαμηλότερα ή σε... παράθυρο διαφυγής προς υψηλότερα.

Από ένα ενδεικτικό «καλάθι» μετοχών, long τάση έχουν Alpha Bank, Mytilineos, OTE, Viohalco, AEGEAN, Sarantis, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ και ElvalHalcor, ΣΙΔΜΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest, Entersoft. Διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ενδεικτικό, και μόνο, «καλάθι» μετοχών.

Στα της αγοράς μας, συνεκτιμώνται η νέα μικρή άνοδος του GREK/ETF στα 6,13$, το ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως αναφέρει ο Χρήστος Κολώνας, αλλά και το γεγονός πως το νέο «χτύπημα» του QCM αφορούσε στην Akazoo (εισηγμένη στον NASDAQ), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια. Ειδικότερα η τελευταία περίπτωση δημιούργησε μία σχετική... εγρήγορση, χθες Δευτέρα του Πάσχα, με τη λήξη συναγερμού να σημαίνει η ανακοίνωση του ονόματος της «άσημης» εταιρείας τεχνολογίας. Σε μία συγκυρία που, μέρες που είναι, συμπληρώνονται δύο χρόνια από το «χτύπημα» του fund του Gabriel Grego και την ανάδειξη του μέγα σκανδάλου FF Group/οικογένειας Κουτσολιούτσου. Μέγα σκάνδαλο που ακόμη, δύο χρόνια μετά, παραμένει σε εκκρεμότητα ως προς σημαντικές πτυχές του.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v