Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αδύναμος κρίκος ο τραπεζικός κλάδος

Στις δημοπρασίες γύρισε οριακά στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης με βασικό «υπαίτιο» τον τραπεζικό κλάδο. Ρευστοποιήσεις και για Jumbo, ΟΠΑΠ. Συνέχισαν ανοδικά Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα. Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση.

ΧΑ: Αδύναμος κρίκος ο τραπεζικός κλάδος

Την παράδοση που θέλει σήμερα να βάφονται τα κόκκινα αυγά, τήρησαν οι “sellers” στο τραπεζικό ταμπλό και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας κλαδικό δείκτη και επιμέρους τραπεζικές μετοχές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, τις διαθέσεις αντίδρασης των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, μετά την χθεσινή πτώση, έδειξε τάση να ακολουθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την ουσιαστική απουσία αγοραστών και πωλητών, κάτι που φάνηκε και στον τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.)

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχωρούν σημαντικότατα από τα πρωινά υψηλά, μετά το αδύναμο ξεκίνημα της Wall Street.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ήταν μία συνεδρίαση καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι συνοδεύτηκε από την λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην αγορά παραγώγων και η οποία επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά την αδύναμη εικόνα του δεικτοβαρούς τραπεζικού κλάδου.

Έτσι οι όποιες προσπάθειες των λίγων αγοραστών επικεντρώθηκαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη τραπεζικά blue chips και σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα, προκειμένου να αποφευχθεί το αρνητικό κλείσιμο του γενικού δείκτη, όμως οι πωλητές ήταν αυτοί που είχαν τον τελευταίο λόγο, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες στο χαμηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κλάσματα δευτερολέπτου ο γενικός δείκτης γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο με οριακές απώλειες και αυτό συνέβη αμέσως μετά την επανέναρξη των συναλλαγών και αφού είχε προηγηθεί η λήξη των συμβολαίων Απριλίου, όμως η αντίδραση των αγοραστών ήταν ταχύτατη, προκειμένου να μην επιστρέψουν σενάρια υποχώρησης του γενικού δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και όλα κρίθηκαν στις τελικές δημοπρασίες.

Υπενθυμίζεται ότι την παράταση της απαγόρευσης του short selling έως τις 18 Μαΐου αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 2,039%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε την χρηματιστηριακή εβδομάδα των, μόλις, τριών συνεδριάσεων, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,09% για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 7,1%.

Από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 33,81% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 61,65%.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τις τελευταίες εντυπώσεις να τις κερδίζουν και σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας τις Alpha Bank (-1,45%), Εθνική (-3,31%) και Eurobank (-2,19%) και πολύ κοντά στα χαμηλά την Πειραιώς (-3,38%).

Η ίδια πορεία και για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών που κινήθηκε μεταξύ 354,96 (+2,12%) και 342,96 μονάδων (-1,33%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 344,22 (-0,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 339,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,34%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο stop short ανέβηκε στις 386 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 425 – 450. Οι στηρίξεις στις 338, 300, 266 και 250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην εκτίμηση ότι η πανδημία του Covid-19 θα υποχρεώσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες περικοπές εξόδων, ώστε, αφενός να αντισταθμίσουν την επιδείνωση στα έσοδα, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στην επόμενη ημέρα, κατέληξε webcast, που διοργάνωσε η EY Ελλάδος, με τη συμμετοχή ανώτατων και ανώτερων στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα”.

Ερχόμενοι στον μη τραπεζικό FTSE25, όπου η τελική εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη των τραπεζών, σχετικά αδύναμη εικόνα επέδειξαν οι ΑΔΜΗΕ (-2,15%), ΑΡΑΙΓ (-4,36%), ΕΕΕ (-0,73%), ΕΥΔΑΠ (-1,79%), ΜΠΕΛΑ (-6,97%), ΟΠΑΠ (-3,26%), ΣΑΡ (-0,65%) και TITC (-3,40%).

Δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΟΠΑΠ (-3,26%) με τον τίτλο να επιστρέφει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα απειληθεί η πρόσφατη στήριξη στην ζώνη 6,30 – 6,01 ευρώ, όμως για να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 7,60 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ ήταν περισσότερο από ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην μετοχή της Jumbo. Χάθηκε η στήριξη στα 13,96 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στα 13,57 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 11,65 ευρώ, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη αντίσταση στα 15,82 ευρώ, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες το αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στα 16,30 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,295 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση των δανείων της Forthnet (+6,45%) έχουν κληθεί τη Μεγάλη Παρασκευή οι δύο επενδυτικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο του πολυετούς σήριαλ. Αν δεν υπάρξει παράταση, η Nomura, αναμένεται να λάβει δεσμευτικές προσφορές από τον σερβικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο United, που ανήκει στη βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners, καθώς και από την Duet Group. Την ίδια στιγμή, πάντως, ακούγεται πως και ο όμιλος ΑΝΤ1, έχει εκδηλώσει εκ νέου ενδιαφέρον”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “μετά από πολυετείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών και των πιστωτριών τραπεζών, ολοκληρώθηκε το deal ΣΙΔΜΑ - Μπήτρου, με την εισφορά στη ΣΙΔΜΑ στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της μεταλλουργικής δραστηριότητας του Ομίλου Μπήτρος. Η εισφορά θα οδηγήσει σε Α.Μ.Κ. της ΣΙΔΜΑ, με εισφορά σε είδος. Οι όροι ανταλλαγής εκτιμάται ότι θα αποφασιστούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί έκτακτη γ.σ. των μετόχων της ΣΙΔΜΑ, προκειμένου να ληφθεί και η έγκριση των μετόχων. Μετά την ολοκλήρωση του deal, η ΣΙΔΜΑ (+18,75%) θα βρεθεί με θετικά ίδια κεφάλαια (από αρνητικά που είναι σήμερα) και με υποχρεώσεις που είναι εξυπηρετήσιμες, άρα φαίνεται πως ανοίγει το πεδίο για τη μελλοντική επαναφορά της μετοχής της από την ‘επιτήρηση’, στην ‘κανονική διαπραγμάτευση’ του Χ.Α.”.

Συνεχίστηκαν οι επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Τεχν. Ολυμπιακή (-8,63%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Κορδέλλου (+8,18% και λόγω των εξελίξεων στον κλάδο), αντίδραση στο χθεσινό -11,72% για την Αλουμύλ (+4,95%), ενώ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα είχε πωλητή η MLS (-3,03%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κυριακούλη (+2,80%), στις 7/4 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Γενική Εμπορίου (+2,10%) και στις 2/4 για τα Πλ. Κρήτης (+4,46%), ενώ η Cenergy (+7,32%) θα ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 1,00 ευρώ, για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Παπουτσάνη (+0,62%), Profile (+0,30%) και Autohellas (+3,43%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Χαϊδεμένο (+9,43%), Ιντρακάτ (+4,72%), Ιατρικό (+6,60%), ΕΥΑΘ (+4,92%), Άβακα (+15,31%) και Πλαίσιο (+3,05%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι επόμενες στηρίξεις στις 600 – 590, 580, 550 και 531 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 652 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 700 – 712 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1430, 1333 – 1315 και 1295 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Αν υπερβεί την ζώνη 1548 – 1576, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1611 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αδυναμία υπέρβασης των 630 μονάδων άλλαξε πάλι το σκηνικό, επαναφέροντας την αρνητική ψυχολογία. Οι αγοραστές καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους στην περιοχή των 600 μονάδων του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική (>KMO20). Πρώτο σημείο στήριξης οι 596 μονάδες (ΚΜΟ 20) και αντίστασης οι 640. Έληξε σήμερα η σειρά Απριλίου στα παράγωγα, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το Χ.Α. θα είναι κλειστό αύριο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Η CNL Capital ανακοίνωσε ότι επαναξιολόγησε το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά την έκθεση του και σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, όπως ο τουριστικός (<10% της συνολικής αξίας) και ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων εκτός τροφίμων (<22% της συνολικής αξίας). Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τους πελάτες της σε εξατομικευμένες λύσεις, που όχι μόνο θα συμβάλλουν στην απρόσκοπτη λειτουργία τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και θα εξασφαλίσουν την πλήρη εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Η εταιρεία προχώρησε σε τριπλασιασμό των προβλέψεών της σε σχέση με το τέλος του 2019 (€43.971) για πιθανές μελλοντικές επισφάλειες, βάση του προτύπου IFRS9. Η έκτακτη αυτή αύξηση των προβλέψεων εκτιμάται πως υπερκαλύπτει το αυξημένο ρίσκο, από τη διαταραχή που έχει προκληθεί στην οικονομία λόγω των συνθηκών πανδημίας και καραντίνας και περιλαμβάνεται στο NAV που διαμορφώθηκε σε €10,76 στις 31 Μαρτίου 2020. H μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με την εσωτερική της αξία”, σημειώνει η Merit Sec.

“Σχετικά με την έκδοση του 7ετους ομολόγου, εκτιμούμε ότι το τελικό επιτόκιο βρίσκεται εντός αποδεκτού εύρους για την εποχή που διανύουμε. Τα βραχυπρόθεσμα όρια του ΓΔ εντοπίζονται μεταξύ 580 και 650 μονάδων. Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία (Μαρτίου) έδωσαν τις πρώτες ενδείξεις της κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ σημειώνουμε ότι οι εκτιμήσεις για τον Απρίλιο είναι ακόμα χειρότερες. H σημερινή ατζέντα περιελάμβανε στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ενώ αύριο ανακοινώνονται στην Κίνα, ΑΕΠ, λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Η σημερινή συνεδρίαση της ελληνικής αγοράς, δεν άλλαξε τίποτα στην μέχρι τώρα διαμορφωμένη εικόνα”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η ανησυχία για τις αρνητικές επιδράσεις του Covid-19 στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, παραμένει αμείωτη. Οι πρώτες εκτιμήσεις από το ΔΝΤ, διεθνείς οργανισμούς αλλά και οίκους αξιολόγησης δίνουν μια αρνητική, δύσκολη & επώδυνη εικόνα, για την μελλοντική πορεία των κοινωνιών & των οικονομιών, τουλάχιστον για το 2020 & τις αρχές του 2021. Όλοι αναμένουν τις εξελίξεις σε δύο βασικά πεδία:

Τα νέα που έρχονται σε καθημερινή βάση από την εξελισσόμενη επιδημία του Covid-19, όσον αναφορά τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και την χρονική εξέλιξη της καμπύλης κατανομής, κυρίως στις χώρες που πλήττονται περισσότερο σε αυτή την φάση (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία).

Τις εξελίξεις από το πεδίο ερευνών για την εύρεση εμβολίου, ή ενός αξιόπιστου τεστ ανίχνευσης του ιού, που θα λειτουργήσει θετικά στην καταρρακωμένη ψυχολογία των αγορών.

Η λήψη μεσοπρόθεσμων οικονομικών μέτρων ενίσχυσης σχεδόν από όλες τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και τις κυβερνήσεις των πληττόμενων κρατών, θα υποβοηθήσουν την γρηγορότερη ανάρρωση των οικονομιών, αλλά δεν αποτελούν την “Λυδία Λίθο” για ουσιαστική επαναφορά στην πρότερη κατάσταση τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν λειτουργεί ακόμα με τους αργούς, συνήθεις συμβιβαστικούς & πεπατημένους ρυθμούς της. Τα μέτρα που πήρε το Eurogroup είναι μόνο η αρχή και η Σύνοδος κορυφής της 23/4/20 πιθανώς να αυξήσει το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που θα χρειαστούν, κυρίως οι σοβαρά πληττόμενες χώρες του Νότου.

Η συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι “στην Ευρώπη δεν υπάρχει Fast track επανόδου στην κανονικότητα: πρέπει να προβληματίζουν τους κυβερνώντες για τον απαιτούμενο χρόνο ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Για την ελληνική οικονομία, η παύση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και κανείς δεν θα βγει αλώβητος από το διαφαινόμενο οικονομικό σοκ που βιώνουμε, Πολίτες, επιχειρήσεις & κράτος.

Κάθε μήνας που περνά, κοστίζει 2-3% του ΑΕΠ της χώρας και αν μπούμε στον Ιούνιο η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του θεωρεί την ελληνική οικονομία την ποιο πληττόμενη στο σύνολο των χώρων της Ε.Ε. με διψήφιο ποσοστό απωλειών του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της μείωσης δραστηριότητας στον τουρισμό & την εστίαση, την ναυτιλία & τις μεταφορές.

Ο υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας εκτίμησε τις απώλειες στο ΑΕΠ πέριξ του 10%. Η επίδραση στα μακροοικονομικά, όσο και στα μικροοικονομικά μεγέθη θα είναι καταλυτικά αρνητικές και θα απαιτηθεί χρόνος για να επανέλθει το σύστημα σε ισορροπία.

Παρά ταύτα η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση του ιού, ενώ τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δίνουν ελπίδες, ότι ίσως να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ποιο ανώδυνα και σε μικρότερο χρόνο την επιδημία.

Επιπλέον η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις αγορές με 7ετες ομόλογο, μεγάλη υπερκάλυψη και επιτόκιο λίγο πάνω από 2%, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ελπίδα ότι η χώρα θα καταφέρει με σωστούς χειρισμούς & ρηξικέλευθες πολιτικές να ανακάμψει γρηγορότερα από τις “Κασσάνδρειες προβλέψεις”.

Όσον αναφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την πρόσφατη τεχνική αντίδρασή του, κινείται πλέον σε πασχαλινούς ρυθμούς ραστώνης, συσσωρεύοντας με χαμηλούς όγκους. Όμως ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος & με απώλειες. Ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις απανωτές εκθέσεις υποβάθμισης της Moody’s & της JP Morgan, συνεχίζει να πιέζεται & όσο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του.

Είναι πρόωρο να αποτιμηθεί η αρνητική επίδραση της διακοπής λειτουργίας σχεδόν ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (τουρισμός – ναυτιλία - μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες πλην τροφίμων κ.α.).

Τα ελληνικά ομόλογα κρατικά και εταιρικά αποκλιμακώθηκαν σε κάποιο βαθμό, κυρίως λόγω της ένταξής τους στο πρόγραμμα επαναγορών της ΕΚΤ.

Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους, μειώνοντας όμως τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων.

Ο πανικός δεν έχει εξαλειφθεί, απλώς έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, γιατί αναλυτές & επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια και την ένταση του ιού, κυρίως όμως την ταχύτητα επανόδου στην κανονικότητα, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιριών το 2020.

Συμπερασματικά η εικόνα της Ελληνικής αγοράς δεν άλλαξε. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετρά απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ & θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές, όσο και για τις ξένες αγορές, ειδικά όσο η επανέναρξη της παγκόσμιας οικονιμίας αργεί.

“Τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες, όμως πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας μόνο σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις, έστω και με στοιχεία 2019. Η υπομονή & πειθαρχία είναι προαπαιτούμενο, αφού θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις σε πετρέλαιο και ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον χρυσό, πλάγια κίνηση από το ασήμι, πάνω από τα $7000 το Bitcoin.

Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Η Moody's ανακοίνωσε ότι επανεξέτασε τις προοπτικές για εννέα τραπεζικά συστήματα χωρών της Ευρώπης, στο πλαίσιο των αλλαγών που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού. Ο οίκος μετέβαλε σε αρνητικό, από σταθερό, το outlook για Νορβηγία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Πορτογαλία, ενώ έθεσε αρνητικό, από θετικό, outlook για τη Σλοβακία. Οι προοπτικές για τέσσερις ακόμη χώρες, Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία και Ιρλανδία, παραμένουν σταθερές.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό του συμβούλιο ενέκρινε μία νέα βραχυπρόθεσμη γραμμή οικονομικής ρευστότητας, για να βοηθήσει τις χώρες - μέλη του με ισχυρά οικονομικά στοιχεία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκε στα 5,25 εκατ., την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου, οδηγώντας το ποσοστό της ανεργίας πάνω από το 15%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στα 5 εκατ. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική εβδομάδα κατά την οποία οι αιτήσεις ανεργίας υπερέβησαν τα 5 εκατ. Με τη σημερινή μέτρηση, ο συνολικός αριθμός των νέων αιτήσεων ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες αγγίζει τα 21,55 εκατομμύρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών βούτηξαν 22,3% στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,21 εκατ. τον περασμένο μήνα, από 1,56 εκατ. τον Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών διολίσθησαν 6,1% στα 1,27 εκατ.

Ελεύθερη πτώση κατέγραψε ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed τον Απρίλιο, βουτώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1980. Ο δείκτης βούλιαξε στις -56,6 μονάδες, από -12,5 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα σημειώσει μικρότερη πτώση και θα φτάσει στις -37,5 μονάδες.

“Το ράλι στις αγορές πήγε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα (too far, too fast), καθώς οικονομίες και εταιρικά κέρδη πλήττονται άγρια από την πανδημία”, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Η GS εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 6,2% το 2020. Περιμένει γρήγορη ανάκαμψη το β’ εξάμηνο, αυτή όμως θα ξεκινήσει από χαμηλή βάση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε σημαντική μείωση στις τιμές - στόχους των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan. Ειδικότερα, μειώνει στα 1,1 ευρώ την τιμή - στόχο της Alpha Βank, στα 0,7 ευρώ της Eurobank, στα 1,9 ευρώ της Εθνικής και στα 1,8 ευρώ της Πειραιώς και αναγνωρίζει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα για μια γρήγορη ανάκαμψη στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Η σύσταση για την Alpha Bank και την Εθνική είναι “overweight”, για την Πειραιώς υποβαθμίζεται σε “neutral”. H Eurobank αναβαθμίζεται με σύσταση “overweight”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24/3 ο οίκος δήλωνε “bullish” για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας τιμές – στόχους με τεράστια περιθώρια ανόδου (!)

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 3.469 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.172 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 10.635 εκατ. ευρώ, από 10.527 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 13.863 εκατ. ευρώ, από 12.669 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2019.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 614,31 (+1,11%) και 607,29 μονάδων (-0,05%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 609,38 (+0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 606,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 46,8 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ και με το θετικό η ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό έκλεισε η Lamda Development και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, TITC, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές, παρά την λήξη των συμβολαίων Απριλίου, να υποχωρούν σημαντικότατα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.617 συμβόλαια).

Στα 2.883 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 1.678 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.675, 855 για τον Απρίλιο, 819 για τον Μάιο και 1 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.469,5) κινήθηκε μεταξύ 1.462 και 1.486 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.197 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.405), Alpha Bank (1.718), Πειραιώς (645), ΔΕΗ (248), Ελλάκτωρα (1.464), Μυτιληναίο (149), Εθνική (2.706), ΓΕΚ (120), Τρ. Αττικής (250), ΟΠΑΠ (201), ΟΤΕ (176).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.359, MIG 41.856, Alpha Bank 25.181, Εθνική 19.478.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

                Position Holder                          Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.733.661 τεμ., (από 39.308.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.613.426 τεμ. (20.213.426), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.833.302 τεμ. (60.783.301), ΟΠΑΠ 1.317.113 τεμ. (1.317.113), Εθνική 9.945.540 (9.945.540), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v