Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Την έκπληξη έκαναν οι… Reds

Ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από τον καθένα στο ταμπλό ήταν αυτός που σήμερα έκανε την έκπληξη. Στις 624 μονάδες ανέβηκε ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη 2,5%. Στα 40 εκατ. ευρώ ο καθαρός τζίρος, παρότι η Wall Street έμεινε κλειστή.

Χρηματιστήριο: Την έκπληξη έκαναν οι… Reds

Σαν σήμερα, 25 Μαΐου και πριν 15 χρόνια, οι “Reds” - Liverpool πέτυχαν την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των τελικών (και ίσως όχι μόνο) του Champions League. Η κόκκινη ομάδα του μεγάλου Λιμανιού, είχε επιστρέψει στο δεύτερο ημίχρονο από την κόλαση του 3-0 του πρώτου ημιχρόνου και έφτασε στον πέμπτο τίτλο της, στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, κατακτώντας το κύπελλο στη διαδικασία των πέναλτι, κόντρα στη Μίλαν.

Σήμερα στο Χ.Α., οι, σχεδόν, μόνιμοι “reds” των τελευταίων συνεδριάσεων, δηλαδή ο Δεικτοβαρής Τραπεζικός κλάδος με τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά του ΔΤΡ, έκανε την δική του μίνι έκπληξη και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, απομακρύνοντάς τον ακόμα περισσότερο από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, κίνηση στην οποία βοήθησαν και τα αξιοσημείωτα κέρδη των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς όλο και περισσότερες Χώρες προχωρούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, "ανοίγοντας" τις Οικονομίες τους.

Στα θετικά των τελευταίων συνεδριάσεων, τα αντανακλαστικά που δείχνει η Εγχώρια Αγορά, επιβραβεύοντας στο ταμπλώ εταιρείες που ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα (ΕΥΑΠΣ, ΠΛΑΚΡ), ακόμα και αν αυτές δεν είναι μέσα στα στενά όρια του FTSE25.

Στα αρνητικά, η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, έστω και αν σήμερα υπάρχει το “άλλοθι” της αργίας σε Λονδίνο (Bank Holiday) και Νέα Υόρκη (Memorial Day).

Δυστυχώς στο Χ.Α. συνεχίζει να ανακυκλώνεται το ίδιο χρήμα και είναι πασιφανές ότι η κυκλοφορούσα ρευστότητα, “δεν φτάνει για όλους”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιμέρους μετοχές.

Από την άλλη, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και μέχρι τέλους της χρηματιστηριακής εβδομάδας και του μήνα, έχουν την “υποχρέωση” να δείξουν ότι η σημερινή Τραπεζική ανάταση, δεν ήταν τεχνικού χαρακτήρα και προσπάθεια δημιουργίας “μαξιλαριού”, εν όψει του rebalancing της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί, χρηματιστηριακά, ο μήνας, μαζί θα ολοκληρωθούν και οι εκροές του MSCI, που όσο να ‘ναι ταλαιπωρούν το ‘μυαλό’ της Αγοράς, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των Τραπεζών για το α’ τρίμηνο. Μέχρι στιγμής ο Μάιος σημειώνει μικρές μηνιαίες απώλειες, αλλά δεν τα έχει πάει άσχημα δεδομένης της διατήρησης του μεγαλύτερου μέρους των κεκτημένων του Απριλίου, αν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι η ‘ζημιά’ προέρχεται από τον ‘συνήθη ύποπτο’ Τραπεζικό κλάδο. Εκεί που επικεντρώνεται ο προβληματισμός είναι η συναλλακτική δραστηριότητα, αποτέλεσμα αφενός της επιφυλακτικότητας που υπάρχει γενικά (οικονομικό κλίμα) και ειδικά (εκροές). Επιπλέον η μείωση των τιμών έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων. Το παρήγορο είναι ότι πλέον η ατζέντα έχει περισσότερο καθημερινότητα και λιγότερο ιατρικό δελτίο. Και στο ταμπλώ αυτό φαίνεται να έχει εμπεδωθεί σε Εταιρείες που έχουν δώσει πειστικές απαντήσεις για τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις, χωρίς πολλές αιρέσεις”.

Συνεχίστηκε η ευδιάκριτη παρουσία αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,642% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και αυτό ήταν που έκανε την διαφορά σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Επόμενο ήταν, μόνιμα με θετικό πρόσημο να κινηθεί και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ο οποίος αναρριχήθηκε μέχρι τις 289,34 μονάδες (+6,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 287,86 (+5,80%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ημερήσια υψηλά και στις 290,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,67%.

Για τον ΔΤΡ θεωρείται θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 286 μονάδων, ενώ παραμένει σαν πρώτος στόχος η υπέρβαση, με κλείσιμο υψηλότερα, των 300 μονάδων, καθώς εκεί έχει υποχωρήσει το ημερήσιο “stop short”. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν οι “οπισθοφυλακές” στις 263 και 250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, τις Εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις Τράπεζες και την PwC το πρόγραμμα - γέφυρα για την 9μηνη ρύθμιση των στεγαστικών δάνειων με εγγύηση την πρώτη κατοικία, η ισχύς της οποίας θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και που και εδώ οι αγοραστές κέρδισαν τις εντυπώσεις, σχεδόν όλοι οι τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετική ημερήσια μεταβολή και με την Τέρνα Ενεργειακή (+2,46%) να σημειώνει ένα ακόμα ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο (!)

“Κόκκινη” εξαίρεση οι Μυτιληναίος (-0,28%) και Αεροπορία Αιγαίου (-0,45%), ενώ αμετάβλητος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Επιστροφή αγοραστών στον Σαράντη (+2,56%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ενώ ο τίτλος έχει υποχωρήσει σχετικά από τα πρόσφατα υψηλά τριών μηνών. Στα 8,16 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 9,20 ευρώ η επόμενη, θεωρητική, αντίσταση.

“Ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΔΕΗ (+6,7%), με κίνηση μόνιμα στο “πράσινο” που συνδύασε την επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα από το όριο των 3,00 ευρώ (υψηλά 2,5 μηνών). Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,12 και 3,24 ευρώ και στα 2,41 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε αναστολή διαπραγμάτευσης παραμένουν οι μετοχές και ομολογίες της MLS, σύμφωνα με την Επ. Κεφαλαιαγοράς, καθώς δεν διασφαλίζεται η πλήρης και ορθή πληροφόρηση των Επενδυτών και άρα δεν διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της Αγοράς των κινητών αξιών της εταιρείας.

Από την άλλη, συνεχίζεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση για την Autohellas (-2,24%). Με αφορμή την ανακοίνωση της Hertz Global Holdings για υποβολή αίτησης σε πτωχευτική διαδικασία για την Ίδια και τις Θυγατρικές της στην Αμερική και τον Καναδά, η Autohellas, που εκμεταλλεύται το σήμα της Herz στην Ελλάδα και σε άλλες 7 Χώρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι “δεν έχει καμία άμεση οικονομική επίπτωση από τη συγκεκριμένη εξέλιξη”.

Πιο συγκεκριμένα, η Hertz ανακοίνωσε την υπαγωγή της στο Αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, μια διαδικασία που αφορά τις Επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι κύριες Διεθνείς Περιφέρειες, στις οποίες επιχειρεί η Hertz, ιδιαίτερα η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν περιλαμβάνονται σ' αυτή τη λεγόμενη διαδικασία του κεφαλαίου 11 του Αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Ωστόσο, Νομικοί υπογραμμίζουν ότι η Hertz δεν έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει τις διεθνείς της δραστηριότητες και να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού, για να μειώσει το μεγάλο ύψος του εξασφαλισμένου χρέους της.

Από εκεί και πέρα, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+1,54%), τέσσερις για την Frigoglass (+6,03%), τρεις για την ΕΥΑΘ (+5,15%), εμφανίστηκε πωλητής στον Άβακα (-1,61%), ενώ χωρίς πειστικό “bid” ήταν το σημερινό +10,24% για την Audiovisual.

Τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα, μονοψήφιο p/e και αρνητικός καθαρός δανεισμός, ήταν μερικά από αυτά που δικαίωσαν όσους μάζευαν χαμηλότερα, ή πέριξ των 11,00 ευρώ Πλ. Κρήτης (+10%, ενώ η Εταιρεία έχει δυνατότητες για ιδιαίτερα ικανοποιητική μερισματική απόδοση – επιστροφή κεφαλαίου), επιστροφή αγοραστών στον Λύκο (+1,46%), ενώ δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Τρ. Αττικής (+5,83%), ΕΛΧΑ (+2,06%), Cenergy (+6,72%) και MIG (+0,99%).

Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Βιοκαρπέτ (+2,86%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η BriQ (+1,20%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Forthnet (-7,05%), ενώ επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (-2,08%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το σημερινό κλείσιμο τον γύρισε σε ημερήσιο “long” με “short” στις 584 μονάδες και την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 628 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων έδωσε και ο FTSE25, με το “stop long” να ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 1396 μονάδων. Η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 1565 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα 1ου τριμήνου, ενώ παραμένει κλειστή η Wall Street. Tην Πέμπτη τη σκυτάλη για τα αποτελέσματα παραλαμβάνουν η Alpha, η Εθνική και η Eurobank, ενώ την Παρασκευή συντελείται το rebalancing σε συνέχεια της απόφασης για έξοδο 4 μετοχών (Εθνική, Alpha, Eurobank και TITC) από το δείκτη MSCI Standard Greece. Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ προϋποθέτει τη συμμετοχή των υπερπουλημένων Τραπεζών, ενδεχόμενο δύσκολο ενόψει της αναδιάρθρωσης, αλλά ικανό να συμβάλει στην επιθυμητή συναλλακτική βελτίωση τις επόμενες ημέρες”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τα φώτα βρίσκονται σταθερά πάνω από την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τις νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Για την εβδομάδα που ξεκίνησε, βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, μεταξύ άλλων, και στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής την Τετάρτη, όπου θα παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης της Οικονομίας από την πανδημία. Μάλλον υποτονική η σημερινή συνεδρίαση καθώς κλειστή είναι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ (Memorial Day)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Παρασκευή είναι η ‘trigger day’ από πλευράς τζίρου και τελευταίας μέρας εκροών λόγω MSCI”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός κλάδος φαίνεται να απορροφά την προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να δούμε μία πρώιμη κίνηση και στις αρχές της εβδομάδας.

O κλάδος της Ενέργειας έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, δείχνοντας ότι είναι αυτός που οδηγεί στην παρούσα φάση την Αγορά.

Η ΤΕΝΕΡΓ σε νέα υψηλά πλέον, με την ΔΕΗ να αφυπνίζεται με αγοραστικό σήμα και κίνηση και πάλι προς το 3,10 ευρώ. ΓΕΚ και ΛΑΜΔΑ φαίνεται να έχουν ενδιαφέρον λόγω Ελληνικού, ενώ η Κρι Κρι συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά την Αγορά.

Φαίνεται λοιπόν πως η επιλογή καλών Εταιρειών, κάνει την διαφορά στις επενδύσεις μας.

“Όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες να δούμε μία σοβαρή ανοδική κίνηση τόσο σε τιμές όσο και σε χρόνο, είναι σημαντικές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του MSCI και αφού πάρουμε μία διάσπαση των 300 μονάδων του Τραπεζικού κλάδου. Αντίθετα, αν η Αγορά χάσει τις 585 μονάδες σε εβδομαδιαίο κλείσιμο θα δούμε συνέχιση της κίνησης προς τις 550 μονάδες”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Αναιμική η πορεία του ΓΔ την εβδομάδα που πέρασε, με το κυριότερο νέο το πακέτο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ύψους €24 δισ. για την στήριξη της εργασίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την μείωση φόρων. Εκτιμούμε ότι τα μέτρα είναι θετικά κυρίως για τις Τράπεζες (αύξηση εσόδων από τόκους και προμήθειες, λιγότερα από το αναμενόμενο ΜΕΑ) και για την CCHBC λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στο 13% στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από 01/06 έως και 31/10”, αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης. Σε άλλα σημαντικά νέα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank δήλωσε ότι η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί νέα Α.Μ.Κ., ωστόσο στην περίπτωση ανάγκης κεφαλαίων υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ των οποίων και οι ομολογίες.

Οι εσωτερικοί καταλύτες της εβδομάδας που ξεκίνησε είναι οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Μαΐου και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των Τραπεζών. Ωστόσο πιστεύουμε ότι η εβδομαδιαία τάση θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία των Ξένων Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι διεγράφησαν από τον δείκτη MSCI Greece Standard οι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και TITC και μεταφέρθηκαν στον SmallCap, ενώ δεν υπήρξε προσθήκη κάποιας μετοχής. Ο δείκτης MSCI Greece Standard αποτελείται πλέον μόνο από τέσσερις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil.

Επιπλέον, οι Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την Πέμπτη 28 Μαΐου, η Eurobank την Παρασκευή 29 Μαΐου και η Πειραιώς την Δευτέρα 01 Ιουνίου. Οι Επενδυτές θα εστιάσουν κυρίως στις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για το έτος και ειδικά τόσο για την πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, όσο και της ένταξης των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ στο σχέδιο “Ηρακλής” (Project “Cairo” - Eurobank, Project “Galaxy” – Alpha Bank). Σημειώνεται ότι η αυξητική τάση των ΜΕΑ θα φανεί κυρίως στο 4ο τρίμηνο του έτους και στο 1ο τρίμηνο του 2021.

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που έχουν ανακοινώσει έως τώρα οι Εισηγμένες είναι αδύναμα, όπως αναμενόταν, με εξαίρεση τον ΟΤΕ. Εκτιμούμε ότι και τα επόμενα δυο τρίμηνα θα είναι αδύναμα και η πορεία ανάκαμψης θα ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε φυσιολογικό όμως περιβάλλον, δηλαδή χωρίς να υπάρξει νέο lockdown.

Στις Ξένες Αγορές, οι Επενδυτές δείχνουν να είναι μοιρασμένοι, όσον αφορά στην περαιτέρω κίνησή τους, λόγω της μικτής ειδησεογραφίας η οποία από τη μία αναφέρει τα συνεχή προβλήματα μεταξύ των σχέσεων Κίνας - Αμερικής και την ύφεση που έχουν μπει οι Μεγάλες Χώρες και από την άλλη μία θετικότερη εικόνα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω φαρμάκων και της επανεκκίνησης της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, βλέπουμε ότι η Fed, για να στηρίξει την Αγορά η οποία κατέρρεε, αύξησε τις αγορές στα Treasuries, σε μεγαλύτερες ποσότητες έως $75 δισ. ανά εβδομάδα, απορροφώντας έτσι την προσφορά που υπήρχε. Κατόπιν σταδιακά μείωσε έως και του ποσού των $35 δισ. ανά εβδομάδα, έως και σήμερα. Φθάνοντας τώρα στο 2020 και το ξέσπασμα της δεύτερης κρίσης λόγω κορωνοϊού, η Αγορά βρίσκει το χαρτοφυλάκιο της FED κοντά στα $6,8 τρισ. και την Αμερικανική Κυβέρνηση να υπόσχεται “helicopter money”, κάτι το οποίο πριν μια εβδομάδα πιστοποίησε και διευκρίνισε ότι για να γίνει, θα χρειαστούν εκδόσεις σε Τreasuries ύψους $2,99 τρισ. περίπου για μέχρι τέλος χρόνου.

Μια ανάλυση της Deutsche Bank έδειξε ότι η FED ήταν ο βασικός χρηματοδότης για την Αγορά των Treasuries την μετά το 2008 περίοδο, στηρίζοντας έτσι την Αγορά. Τώρα που οι εκδόσεις αναμένεται να αυξηθούν, η FED θα πρέπει να καλύψει τις εκδόσεις αυτές, αυξάνοντας και πάλι τα ποσά επαναγοράς ανά εβδομάδα. Σε περίπτωση λοιπόν που η FED ανακοινώσει αύξηση του ορίου αγορών, το NYSE αναμένεται να αντιδράσει θετικότερα, με στόχο για τον δείκτη S&P 500 τις 3190 μονάδες.

Σε διαφορετική περίπτωση, που δεν βρεθεί νέος θετικός καταλύτης αναμένεται υποχώρηση του δείκτη S&P 500 στα επίπεδα των 2780 μονάδων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., πρώτο σημείο στήριξης οι 603 μονάδες (ΚΜΟ20) και επόμενο οι 580. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 620 μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρμόδια Επιτροπή του Δημοσίου συνεδριάζει αύριο για να εγκρίνει την Κρατική εγγύηση για το κύριο ομόλογo ύψους €2,4 δισ. που θα εκδώσει η Eurobank, στο πλαίσιο τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.

Πολύ καλά αποτελέσματα από τα Πλ. Κρήτης, με αύξηση σε όλες τις γραμμές, αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και αύξηση του καθαρού ταμείου κατά €13,5 εκατ., στα €56,6 εκατ.

Καλά τα αποτελέσματα του 2019 για την ΕΥΑΘ, τα οποία επηρεάστηκαν από τις μειώσεις στα τιμολόγια, το αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα και λόγω της μείωσης της έκπτωσης συνεπούς Πελάτη από την ΔΕΗ. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μικρή πτώση, αλλά τα λειτουργικά (EBITDA) και τα καθαρά κέρδη ήταν οριακά αυξημένα, εξαιτίας της οριακής μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν μειωμένες κατά €4,8 εκατ., λόγω της αύξησης των κεφαλαίων κίνησης (+€3,8 εκατ.) και πιο συγκεκριμένα της αύξησης των απαιτήσεων κατά €4,9 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά €4,2 εκατ. σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €75,8 εκατ.

“Το ΔΣ θα προτείνει την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,268/μετοχή. Η μερισματική απόδοση είναι από τις υψηλότερες στο Χ.Α.”, σημειώνει ο επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, όπως προαναφέρθηκε, αργία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Πλάγια κίνηση από το Ευρώ, μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο.

Ελεγχόμενες απώλειες σε Χρυσό και Ασήμι, επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Bitcoin, που υποχωρεί χαμηλότερα των $8800.

“Ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους σχεδόν $1 τρισ. σχεδιάζει η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να βοηθήσει τις Επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το πακέτο, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα έρθει μετά το πακέτο - ρεκόρ των 117 τρισ. γεν που αναπτύχθηκε τον περασμένο μήνα”, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei.

Τα συνδυασμένα μέτρα θα ανεβάσουν τις συνολικές δαπάνες για τον κορωνοϊό σε περίπου 40% του Ιαπωνικού ΑΕΠ.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακήρυξε τη νίκη του Ιαπωνικού μοντέλου στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, σε δηλώσεις που έκανε μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε πριν από επτά εβδομάδες. Ο κ. Άμπε τόνισε ότι “η Ιαπωνία απέφυγε μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να καταφύγει στα υποχρεωτικά lockdowns που χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ”.

Κατά 2,3% βυθίστηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η Γερμανική Οικονομία κινήθηκε αρνητικά κατά 2,2%, τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από την Παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 - 2009 και η δεύτερη μεγαλύτερη από την ένωση της Χώρας.

“Καθυστερεί η διάσωση της Lufthansa, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη Γερμανική Κυβέρνηση, λόγω συζητήσεων που αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο διάσωσης θα εγκριθεί γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις ολοκληρωθεί”, ανέφεραν Άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με το Bloomberg, “μία λεπτομέρεια που πρέπει να επιλυθεί είναι το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της Κυβέρνησης από το μερίδιο που θα έπαιρνε στην Αεροπορική Εταιρεία, είπε ένας από τους Ανθρώπους, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές”.

Ανακάμπτει το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο. Το Ινστιτούτο Ifo ενημέρωσε ότι η έρευνά του δείχνει πως το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε στις 79,5 μονάδες, από το αναθεωρημένο καθοδικά σημείο των 74,2 μονάδων του Απριλίου. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα φτάσει στις 78,3 μονάδες.

Το χρέος της Γαλλίας πιθανότατα θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κυβέρνησης, λόγω της επίπτωσης από την κρίση του κορωνοϊού”, σύμφωνα με τον Υπουργό Προϋπολογισμού Gerald Darmanin.

Στον τελευταίο προϋπολογισμό της τον Απρίλιο, η Κυβέρνηση προβλέπει το χρέος στο 115% της οικονομικής παραγωγής.

“Οι εύπορες Χώρες αναμένεται επιβαρυνθούν με επιπλέον Δημόσιο χρέος τουλάχιστον $17 τρισ., καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού η απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα μέτρα τόνωσης, που εφαρμόζονται”, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Στις πλούσιες Χώρες του ΟΟΣΑ, οι μέσες Κυβερνητικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις αναμένεται να αυξηθούν από το 109% του ΑΕΠ, σε περισσότερο από 137% φέτος.

Το Παγκόσμιο Εμπόριο δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα της τελευταίας δεκαετίας τον Μάρτιο, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας είχε βαρύ αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το “World Trade Monitor”, ο όγκος του Παγκόσμιου Εμπορίου κατέγραψε βουτιά 4,3%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας. Σε μηνιαία βάση, η πτώση ανήλθε στο 1,4%.

H επιβράδυνση ήταν πιο έντονη στην Ευρώπη, όπου ο όγκος του Εμπορίου υποχώρησε πάνω από 7% και η βιομηχανική παραγωγή βυθίστηκε πάνω από 12%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “από 4,5% έως 9% θα κυμανθεί φέτος η ύφεση”, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Οικονομία. Ειδικότερα επεσήμανε πως το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση 6% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 5,5% το 2021, κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 625,41 μονάδες (+2,66%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 624,98 (+2,59%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 624,32 μονάδες, με κέρδη 2,48%.

Ο τζίρος στα 49,2 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank, Motor Oil και ΔΕΗ και στο χαμηλό ο Ελλάκτωρας.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών (15 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%), αλλά όπως προαναφέρθηκε, “τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους” (!)

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αύξηση του όγκου παρατηρήθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.139 συμβόλαια).

Στα 3.326 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.347 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 878, 799 για τον Ιούνιο και 79 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.488,5) κινήθηκε μεταξύ 1.463 και 1.496 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.946), Alpha Bank (14.961), Πειραιώς (1.929), ΔΕΗ (1.952), Ελλάκτωρα (556), Εθνική (9.586), TITC (193), Μυτιληναίο (217), ΓΕΚ (155), ΑΔΜΗΕ (354), ΕΕΕ (268), ΟΠΑΠ (197), Τέρνα Ενεργειακή (201), Viohalco (240).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.957, MIG 41.997, Alpha Bank 37.022, Εθνική 25.046.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,53%

2020-05-20

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.502.826 τεμ., (από 57.167.448 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.869.753 τεμ. (19.885.337), ΔΕΗ 5.754.574 τεμ. (5.851.598), Eurobank 87.029.104 τεμ. (85.023.187), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.307.594), Εθνική 15.886.116 (13.880.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v