Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες δίνουν τον τόνο στο Χρηματιστήριο

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου των τραπεζών κυριαρχούν στην εβδομάδα, που ξεκινά με αργία στη Νέα Υόρκη. Γιατί θεωρείται... trigger Day για... έκρηξη συναλλαγών η Παρασκευή. Σε ποιες μετοχές συντηρείται long τάση.

Οι τράπεζες δίνουν τον τόνο στο Χρηματιστήριο

Τελευταία εβδομάδα Μαϊου για τις αγορές. Δεύτερος συνεχόμενος μήνας ανάκαμψης διεθνώς, μετά τις ακραίες απώλειες του Μαρτίου. Εμφανής η προσπάθεια traders και επενδυτών να αποτιμήσουν τις συνέπειες της μέχρι τώρα κατάστασης και μίας πρώτης προεξόφλησης της εικόνας του δευτέρου τριμήνου. 

Στις 2.955,45 ο S&P500 με 4,18% σε μηνιαίο (μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής), στις 11.073,87 (7,14%) ο DAX, με την διάθεση για ανάληψη ρίσκου κοντά στα καλύτερα επίπεδα από τα χαμηλά Μαρτίου, με τον VIX/CBOE σε σταθερή αποκλιμάκωση. Στις 28,16 μονάδες ο "δείκτης φόβου", με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει- κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα- (μέχρι την Παρασκευή-τέλος εβδομάδος/μηνός) συνεκτιμώντας την αυριανή αργία στην Wall Street. 

Αναμφίβολα για την Ευρώπη, καθοριστική για την βελτίωση της στάσης των funds στα ευρωπαϊκά assets ήταν η πρόταση Μέρκελ/Βερολίνου-Μακρόν/Παρισιού για την δημιουργία ενός Ταμείου Ανακαμψης, ύψους 500 δισ. (προς ώρας) για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Προφανώς απέχει...χιλιόμετρα από την λογική του Αλεξάντερ Χάμιλτον- του πρώτου υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ- στον οποίο αποδίδεται η σε ομοσπονδιακό επίπεδο ανάληψη χρέους (σύμφωνα με το tweet του Χένρικ Εντερλάϊν *) ωστόσο είναι ένα πρώτο-πολύ σημαντικό- βήμα, καθώς κινείται στην βάση της "από κοινού ανάληψης χρέους". Εξέλιξη, που μας αφορά τα μέγιστα, με τα σημαντικά οφέλη να μένει να ποσοτικοποιηθούν σε εύλογο χρονικό ορίζοντα. Είναι, ωστόσο μία βοήθεια που σε συνδυασμό με την αναμενόμενη διευρυνση από την ΕΚΤ του ύψους του έκτακτου προγράμματος κρατικών ομολόγων και της προεξοφλούμενης νέας εξόδου της χώρας στις αγορές μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση της κατάστασης. 

To γιατί η Μέρκελ έκανε τη μεγάλη στροφή της Ευρώπης, επιχειρούν να αναλύσουν οι αρθρογράφοι των Financial Times, μεταξύ άλλων. Προσωπικά θα παραπέμψω σε 2 "δικές μας" παρεμβάσεις, του Γιώργου Παπανικολάου: Η ιστορική απόφαση Μέρκελ-Μακρόν σανίδα σωτηρίας για Ελλάδα και Ευρώπη και την διάγνωση του Dr Money για νέο "δωράκι" (21/5) συμπληρώνοντας πως η απόδοση του 10ετούς μας είναι στο 1,683% έναντι 1,595% του αντίστοιχου ιταλικού. 

Με αυτά και μ'  εκείνα ξεκινά η εβδομάδα, με τον ΓΔ στις 609,20 (0,46% σε εβδομαδιαίο), τον FTSE25 στις 1.452,48 (μείον 0,79%) και τον τραπεζικό στις 272,07 μονάδες με διψήφιες απώλειες- 13,35%- σε διάστημα εβδομάδος. 

Εβδομάδα, που λόγω αργίας στην Νέα Υόρκη αναμένεται να ξεκινήσει με χαμηλές συναλλαγές/τζίρο (χαμηλότερο των 50,9 εκατ. μέσος ημερήσιος τελευταίας εβδομάδος), με επικέντρωση στον τραπεζικό κλάδο και σε επί μέρους τομείς, εισηγμένες.

Κατά γενική εκτίμηση η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των συστημικών τραπεζών, με Εθνική και Alpha Bank να ανοίγουν την αυλαία την Πέμπτη, την Eurobank την Παρασκευή. Και την προσεχή Δευτέρα, 1 η Ιουνίου, η Τράπεζα Πειραιώς. Παρά το ότι χρηματιστές, αναλυτές δεν περιμένουν σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις- και λόγω της χαλαρής στάσης της Φρανκφουρτης- προφανώς θα εστιάσουν σε καθαρά έσοδα, τόκους, περιθώρια κ.λ.π ποιοτικά στοιχεία ισολογισμού. Μείζον θέμα και σταθερά "αγκάθι" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα, με τον Moody's να σημειώνει/θυμίζει (21/5) πως η ΕΚΤ βάζει πλάτη για την κερδοφορία των συστημικών τραπεζών.

Για τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) για τον κλάδο η προσφορά απορροφάται στην περιοχή των 260-270 μονάδων, με τους traders να περιμένουν τη μείωση της προσφοράς μέχρι την Παρασκευή. Για τους short στις 300 μονάδες είναι το stop, με ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση να μπορεί να δώσει "πνοή" ευρύτερα στην αγορά. 

Στα 0,3089 η Eurobank (αποτιμάται 1,15 δισ.), στα 0,95 η Εθνική (869 εκατ. ευρώ), στα 0,5052 η Alpha Bank (780 ) και στα 1,043 ευρώ η Πειραιώς με αποτίμηση 455,4 εκατ. 

Ο κλάδος εμφάνισε για ακόμη μία εβδομάδα απογοητευτική εικόνα, ωστόσο το 1,90% της Παρασκευής αναπτέρωσε τις ελπίδες όσων εκτιμούν πως αυτή η εβδομάδα θα έχει έντονο τραπεζικό χρώμα. 

Το πιθανότερο είναι, πως θα έχει μεγαλύτερους τζίρους λόγω rebalancing, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει όλα τα αναλυτικά στοιχεία για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Εβδομάδα blue chips η τελευταία, κατά πως φαίνεται θα έχει συνέχεια καθώς εξελίξεις, ανακοινώσεις και σενάρια συντηρούν την long τάση για συγκεκριμένες μετοχές. Στην περιοχή των 1.452,48 μονάδων ο δείκτης, με τις 1.481 να είναι το stop για τις short θέσεις και ενδεχόμενη υπέρβαση να ενισχύει την πιθανότητα συνέχισης προς τις 1.530 και 1.565 μονάδες. Στις 1.432 η κοντινότερη στήριξη. 

Η τελευταία εβδομάδα είχε τις θετικές αναφορές της, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις της ΔΕΗ (στα 2,894 με 11,31% σε εβδομαδιαίο), Motor Oil (στα 13,75 με 4,88%), ΤΙΤΑΝC (στα 11,34 με 4,61%), Fourlis (3,82 με 8,68%), Τέρνα Ενεργειακή (9,76 με 12,31%). Ειδικότερα για την ΤΕΝΕΡΓ ήταν μία πολύ αποδοτική εβδομάδα,καθώς με την ισχυρότερη απόδοση από τα 21 blue chips του δείκτη διαμορφώθηκε σε αποτίμηση, στα 1,111 δισ. ανεβαίνοντας στην 9η θέση της σχετικής κατάταξης. Με την Lamda Development στα 1,074 και την Mytilineos στα 1,004 δισ να συμπληρώνουν τις 11 με χρημ.αξία πάνω από το όριο του ενός (1 ) δισ. Και με την 8η Eurobank σε απόσταση, μόλις, 34 εκατ. ( ! ). Σημείο των καιρών, και αυτό. 

Από τις εισηγμένες του δείκτη, αύριο Δευτέρα, τα ΕΧΑΕ ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου (στα 3,375 ευρώ η μετοχή), ακολουθεί-μεθαύριο- η τακτική γ.σ της Viohalco, ενώ την Τετάρτη της Jumbo (μεταξύ άλλων και η πληρωμή του υπολοίπου μερίσματος). Οπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) την Πέμπτη ανακοινώνει μεγέθη 2019 η Byte, ενώ τακτικές γ.σ έχουν Intralot και ΕΧΑΕ. 

Trigger Day η Παρασκευή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για...έκρηξη συναλλαγών/τζίρου, λόγω MSCI.

Με την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών, επιχειρηματικών εξελίξεων να διευκολύνουν το stock picking. Τάση, που επιβεβαιώθηκε με την θεαματική αντίδραση της μετοχής της Fourlis, με Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΑΘ την Παρασκευή, με την αναθέρμανση στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ,ΑΔΜΗΕ), το μέτωπο του καζίνο Ελληνικού (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development).

Και βεβαίως με τα νεότερα στον τουριστικό κλάδο/αερομεταφορές (Aegean), τις εξελίξεις με την Hertz Global (Autohellas) αλλά και συγκεκριμένες εισηγμένες να ενισχύουν σταθερά τη θέση τους (Sarantis, Quest, ΚΡΙ ΚΡΙ, Παπουτσάνης κ.α ). 

Οσον αφορά στις διεθνείς αγορές, όπως σημειώνει ο Κώστας Σιαμπράκος:  αρκετοί δείκτες ξεπέρασαν, όχι μόνον, τον αρχικό πανικό πωλήσεων, αλλά τεχνικά κάποιοι είχαν γυρίσει σε ουδέτερη κατάσταση ή σε πρόθεση αγοράς. Η τάση συνεχίστηκε και ο αριθμός αυτός - είτε δεικτών χωρών, είτε επιμέρους κλάδων – αυξήθηκε. Ο Nasdaq σε σχέση με την έναρξη του έτους “δίνει” κέρδη περί του 4%, ομοίως ο Δανέζικος OMXC25 και ο Κινέζικος SZSE Component. Παρατηρώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες εκάστοτε χώρας διαφαίνεται μεγάλη διαφοροποίηση και απόκλιση αποδόσεων από την μία στην άλλη, που ως κύριες ερμηνείες μπορούν να δοθούν η επιμέρους διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και η προ κρίσης κατάσταση των οικονομιών τους: ξεκάθαρα παραδείγματα η σύγκριση των απωλειών του Ευρωπαϊκού Βορά (με μέσο όρο περί του -14%) και του Ευρωπαϊκού Νότου (με μέσο όρο άνω του -25%). Η ακόμη, αν θέλετε, μεταξύ μεγάλων αναδυομένων χωρών, πχ Κίνας, Ρωσίας με μονοψήφιες απώλειες, ενώ Ινδίας, Βραζιλίας με -25% ή -30%, αντιστοίχως.     

Τεχνικά για τον DAX: οι 11.461 είναι κοντινή αντισταση (στόχος 11.720) με στήριξη στις 10.864 μονάδες και από Τριτη, για τον S&P500 οι 2.980 με πειστική υπέρβαση να ξανάβάζει στο κανάλι προς 3.060 και 3.080. Με ζητούμενη την επιβεβαίωση της στήριξης των 2.933 και stop για long θέσεις στις 2.856 μονάδες. 

Μεταξύ 1.670$-1.708$ το εύρος για τον χρυσό και "βλέψεις" ακόμη και για 1.750$. Στο εύρος των 1,0820-1,1020 η σχέση ευρώ/δολαρίου. 

Στα 34,14$ το αμερικανικό αργό/WTI, στα 36,38$ το μπρεντ, ενισχυμένοι- την Παρασκευή- αμφότεροι οι τύποι.  

(*) οικονομολόγος, της σχολής Διακυβέρνησης Hertie. Για τα καθ΄ημάς, γνωστός από την θέση του/το 2014/ επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και μηδενισμού επιτοκίων. Από τους επφανείς Γερμανούς οικονομολόγους με θέσεις υπέρ ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v