Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Stock picking και τραπεζική «αφύπνιση»

Εβδομαδιαία κέρδη 3% για το Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να «βγάζουν» αντίδραση σήμερα. Ξεχώρισαν ανοδικά ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Πιέσεις για ΟΤΕ. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

ΧΑ: Stock picking και τραπεζική «αφύπνιση»

Συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και "κλείσιμο" εβδομάδος σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από το όριο των 600 μονάδων.

Με τον κύκλο των πέντε συνεδριάσεων να αποφέρει ένα 3,05% για τον Γενικό Δείκτη, υπερκαλύπτοντας δηλαδή τις απώλειες του προηγούμενου όταν διαμορφώνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα των 600 μονάδων.

Στις 609,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οριακά θετικό πρόσημο (0,14%) αλλά συνολική απόδοση 2,69% σε εβδομαδιαίο.

Με την αξία συναλλαγών σε μέτρια μεν επίπεδα, καθώς σήμερα διαμορφώθηκε σε λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο ήταν αυξημένη κατά 10 εκατ. (ή 25%) σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.

Διαφορά, που δημιουργήθηκε με την επαναφορά των ανοιχτών πωλήσεων (από την συνεδρίαση της Τρίτης) αλλά δεν φάνηκε να διατηρεί την δυναμική της μέχρι τέλους.

Η ανοδική διόρθωση στο ΧΑ, προφανώς διευκολύνθηκε από την τάση που επικράτησε διεθνώς (στο 6,09% η εβδομαδιαία απόδοση για τον DAX, στο 2,76% για τον S&P500 με την συνεδρίαση στην Wall Street σε εξέλιξη).

Κίνηση της αγοράς με αιχμή κυρίως τα blue chips και ελάχιστα τον τραπεζικό κλάδο, καθώς μόλις σήμερα υπήρξαν σημάδια "αφύπνισης" των συστημικών τραπεζικών μετοχών. Ενδεικτική άλλωστε η εικόνα των βασικών δεικτών, FTSE25 και ΔΤΡ.

Σε σύγκριση δε των FTSE25 και ΓΔ, όπως αποτυπώνεται διαγραμματικά τα stops στο intraday ανεβαίνουν στις 1.451 και 601 μονάδες αντίστοιχα. Είσοδο, ένδειξη long έχουμε σε τιμές "κλεισίματος" πάνω από τις 1.480 και 613 μονάδες, με την τελική διαμόρφωση των δεικτών να αφήνει σε εκκρεμότητα την βραχυπρόθεσμη τάση.

Πιθανότατα από Δευτέρα θα φανεί, εάν η αγορά μπορεί να συνεχίσει προς τις 630 ή θα δοκιμασθεί, εκ νέου χαμηλότερα των 600 προς τις 595 μονάδες.

Σε στενό εύρος η διακύμανση, σε συσσώρευση εβδομάδων μεταξύ 580-640 μονάδων, με (σχεδόν) μονόδρομο τις επιλεκτικές κινήσεις. Ενα stock picking, αναγκαστικό και διαρκείας.

Πλέον στο ταμπλό διαφοροποιούνται κλάδοι, τομείς δραστηριότητας, συνακόλουθα εισηγμένες ανάλογα με το ρίσκο που ενσωματώνεται και την προοπτική καταγραφής μικρότερων ή μεγαλύτερων ζημιών από τις συνέπειες της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης/ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή, πως για συγκεκριμένες εισηγμένες η τρέχουσα τιμή της μετοχής φθάνει ή και ξεπερνά αυτήν στην αρχή του έτους. Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Sarantis, Quest είναι περιτώσεις ενδεικτικές μετοχών που όχι μόνο κάλυψαν στο σύνολο τους τις ακραίες απώλειες του Μαρτίου αλλά βγαίνουν- μέχρι τώρα- ενισχυμένες. Παράλληλα, σήμερα με την ΕΥΑΘ, εχθές με την Fourlis επιβεβαιώθηκε η τάση που θέλει εισηγμένες με θετικές ειδήσεις να ενισχύονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στις 272,07 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να "δοκιμάζεται" σε νέα χαμηλά και αποτιμήσεις των περιόδων που οι αγορές προεξοφλούσαν αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις (λ.χ 2015) κίνδυνος που όμως δεν υφίσταται τώρα. Αντιθέτως είναι υποστηρικτική η στάση όλων των αρμόδιων φορέων, από ΕΚΤ μέχρι ΤτΕ με ζητούμενο την δραστική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στα 0,5052 ευρώ η Alpha Bank, έβγαλε σήμερα αντίδραση αλλά οι απώλειες έφθασαν στο 5,25% σε διάστημα εβδομάδος.

Ανάλογη εικόνα για την Εθνική, στα 0,95 ευρώ, με την ισχυρότερη αντίδραση σήμερα (3,22%) και τις μικρότερες απώλειες 2,66% στο ίδιο διάστημα. Στα 0,3089 η Eurobank, στα 1,043 η Πειραιώς.

Στην περιοχή των 1.452,48 μονάδων ο FTSE25, με οριακά θετικό πρόσημο σήμερα αλλά ένα 2,27% σε εβδομαδιαίο, με αρκετές μετοχές του δείκτη να κάνουν την ανοδική/θετική διαφορά.

Ειδικότερα σήμερα, ήταν η Τέρνα Ενεργειακή με ισχυρούς αγοραστές, να ενισχυθεί 5,63% στα 9,76 ευρώ. "Δένοντας" σε όρους αποτίμησης το ένα (1) δισ. φθάνοντας, πλέον, στα 1,11 δισ.

Ισχυρή αντίδραση και για ΔΕΗ, με 3,36% στα 2,894 ευρώ και TITANC με 2,72% στα 11,34 ευρώ.

Με αγοραστές και σε Coca Cola, στα 20,92 ευρώ, Mytilineos με 0,43% στα 7,03 ευρώ, στο όριο του 1 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση μπορεί να ικανοποίησε τους long αλλά και οι short έχουν λόγους να διατηρούν τις θέσεις τους εν όψει της προσεχούς εβδομάδος. Τελευταίας για τον Μάϊο, που ξεκινά την Δευτέρα με την αργία στην Wall Street και ολοκληρώνεται με το rebalancing της Παρασκευής. Και Εθνική, Alpha Bank, να ανακοινώνουν, την Πέμπτη αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v