Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ με τον ΓΔ να υπερβαίνει τις 610 μονάδες. Οι τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. Ο πονοκέφαλος του τζίρου και ποια blue chips διατηρούν long τάση. Κλειστή σήμερα η Wall Street.

Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Eβδομάδα που ξεκινάει με κλειστή τη Νέα Υόρκη είναι, εκ προοιμίου, γνωστό πως θα έχει συνεδρίαση χαμηλότερων συναλλαγών. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.

Για το ΧΑ, ούτως ή άλλως, ο μέτριος τζίρος, το πιθανότερο σήμερα να είναι ακόμη πιο περιορισμένος σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας. Με τη διαφορά ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε -αναλογικά- μεγαλύτερος τζίρος στις τραπεζικές μετοχές και μάλιστα σε προσπάθεια αντίδρασης από τα ιστορικά χαμηλά. Για μερίδα χρηματιστηριακών παραγόντων, η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή την εβδομάδα ο κλάδος θα βρεθεί στο επίκεντρο. Και εξαιτίας της αναδιάταξης θέσεων των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, αλλά και με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2020. Σημαντική κρησάρα και ενόψει των κύκλων επενδυτικών παρουσιάσεων, που ακολουθούν τον Ιούνιο.

Θα μπορέσει ο πολύπαθος κλάδος να αντιδράσει; Θα κριθεί κυρίως από τη στάση των ξένων, οι οποίοι ως πρώτο και τελευταίο ερώτημα έχουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πώς αυτά θα περιοριστούν δραστικά.

Στις 609,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 1.450-1.455 ο FTSE25, με συγκεκριμένα blue chips να διατηρούν ή διαμορφώνουν long τάση. Αρκεί για να δοθεί ώθηση στην αγορά ή θα συνεχιστούν οι επιλεκτικές ενέργειες traders και επενδυτών, με το stock picking να αποτελεί, για πολλούς, σχεδόν μονόδρομο σε μία αγορά «ρηχή», χωρίς επενδυτική ταυτότητα, με τα χαρτοφυλάκια -στην πλειονότητά τους- εκτός παιδιάς και με συγκεκριμένη ρευστότητα να ανακυκλώνεται από συγκεκριμένες μετοχές σε συγκεκριμένες μετοχές; Και ξανά τα ίδια, σε μία κουραστική συσσώρευση σε εύρος μεταξύ 580 έως 630 μονάδων.

Σε αυτή την αγορά ωστόσο εξελίσσεται, εδώ και εβδομάδες, ένας διαχωρισμός μεταξύ των εισηγμένων, με ορισμένες από αυτές να αναδεικνύονται ή επιβεβαιώνονται ως οι «παίκτες» της «επόμενης ημέρας». Διαχωρισμός εμφανής όχι μόνο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά και στις χαμηλότερες.

Για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ η τάση είναι long, με τις μετοχές στα 12,01 ευρώ -παρά το μείον 2,28% της Παρασκευής- και τα 7,99 -με 0,19% στην τελευταία συνεδρίαση.

Ανάλογη τάση για τη μετοχή της Jumbo, στα 15,50 ευρώ, όπως επίσης για ΔΕΗ (2,894), ΑΔΜΗΕ (2,170) και τον κλάδο της ενέργειας να παρουσιάζει κινητικότητα. Στα 6,080 η Lamda Development, στα 7,030 η Mytilineos, στα 9,76 η Τέρνα Ενεργειακή.

Από τη μεσαία κατηγορία, Quest στα 7,70, ElvalHalcor στο 1,264, ΚΡΙ ΚΡΙ στα 5,060 ευρώ, είναι ενδεικτικές περιπτώσεις μετοχών του δείκτη FTMidCap με long τάση.

Στον ρυθμό της σταδιακής επαναφοράς η οικονομία, με το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων να επιχειρείται σήμερα. Εστίαση, ένα πολύ σημαντικό στοίχημα, μετακινήσεις από και προς τα νησιά, επίσης σημαντικό στοίχημα, με την κοινωνία, οικονομία να αγωνίζονται να ξαναβρούν τα βήματά τους.

Στο επίκεντρο οι μεταφορές, με την προσοχή της αγοράς σταθερά στην πλευρά Aegean-Autohellas, στη δεύτερη μετά και την ανακοίνωσή της σχετικά με τις εξελίξεις στη HERTZ Global.

Στη συνεκτίμηση των δεδομένων και η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για τη σύνθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ε.Ε φέρεται να την καταθέτει την Τετάρτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v