Σενάριο τεχνικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ανοδος στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Η χθεσινή αδυναμία της εγχώριας αγοράς να ακολουθήσει το ράλι των ξένων εγείρει ενδεχόμενο τεχνικής ανοδικής αντίδρασης. Βαρίδι ο χαμηλός τζίρος. Σε ποιες μετοχές στρέφεται το ενδιαφέρον.

Σενάριο τεχνικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Επιμένουν στα ρεκόρ στη Wall Street. Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και νωρίτερα κοντά σε υψηλά 2ετίας τα ασιατικά.

Αυτά εκτός, γιατί εντός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είμαστε στον... κόσμο μας. Αδυναμία αντίδρασης, καν στοιχειώδους, με την επενδυτική παρουσία να αποτυπώνεται, ενδεικτικά, στα μόλις 20,2 εκατ. του χθεσινού τζίρου. Ελάχιστη η παρουσία των ξένων, αδιάφορη και χωρίς ουσία των εγχώριων θεσμικών δυνάμεων και μόνο συγκεκριμένες, λιγοστές και μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες βασικών μετόχων, επαγγελματιών της αγοράς να ενεργήσουν τα αυτονόητα.

Γινόμαστε μονότονοι αλλά ο «εγκλωβισμός» της αγοράς συνεχίζεται, έχει αποκτήσει διάρκεια, εκφράζεται στη διακύμανση βασικών δεικτών σε στενά εύρη, με εμφανή την αδυναμία προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.

Από τις 632,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 1.513,72 ο FTSE25 και από τις 325,69 ο Δείκτης Τραπεζών.

Με απόκλιση της αγοράς έναντι του τραπεζικού κλάδου, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα (από την αρχή του έτους), υπέρ των τραπεζικών όμως το premium σε μέτρηση μηνός.

Αυτή η ελαφρά υπεροχή των τραπεζικών θα μπορούσε να κάνει μία σχετική διαφορά, δεδομένης της «αστείας» αποτίμησης των συστημικών του κλάδου. Στα μόλις 3,9 δισ. η χρηματιστηριακή αξία των Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ομως χωρίς ενεργή συμμετοχή ξένων, δίχως προϋποθέσεις μόχλευσης και με τους εγχώριους διαχειριστές χωρίς κατεύθυνση και στρατηγική, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από μία τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση. Μέχρι τις 360, στην καλύτερη έως τις 380 μονάδες, σε «κλείσιμο» μηνός.

Να δούμε τις ευρωπαϊκές αγορές, που υπεραπέδωσαν χθες, με τον DAX κατά 2,36% υψηλότερα, στις 13.066,54 μονάδες. Ωστόσο, τα νεότερα για τη γερμανική οικονομία «δείχνουν» -για το δεύτερο τρίμηνο- τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009. «Βύθιση» κατά 11,3%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και χρηματιστηριακά.

Θα δείξει, από την αρχή κιόλας, με την προσοχή traders και επενδυτών επικεντρωμένη στα επιμέρους.

Στο επίκεντρο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, μετά την εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος από 4 διεθνή επενδυτικά σπίτια.

Στο επίκεντρο και ΟΤΕ, Motor Oil, Mytilineos, Jumbo, TITAN, Sarantis και λιγοστές ακόμη από τη μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση, για τις οποίες συντηρείται ένα στοιχειώδες επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v