Νέα πτώση με οδηγό τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Οι πωλητές πήραν εύκολα τα ηνία στη σημερινή συνεδρίαση με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί σχεδόν 2%, παρά την «εξαίρεση» της Εθνικής. Σε ρόλο αντίβαρου Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Φουρλής. Στα 27 εκατ. οι συναλλαγές.

Νέα πτώση με οδηγό τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και λήξη options στα ευρωπαϊκά, "κλείσιμο" μηνός, για τα Παράγωγα, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δυσάρεστες εκπλήξεις, για τους long, επιφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση, με "κάλυψη" θέσεων και ρευστοποιήσεις -στα καθ' ημάς- από τις 14.20' και σταδιακά μέχρι λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Με οριακές απώλειες έως τότε για ΓΔ (0,17%) και FTSE25 (0,48%) αλλά με απόδοση 3,63% για τις τραπεζικές. Ούτε, καν, στα 30 εκατ. ο ημερήσιος μέσος όρος, αξίας συναλλαγών.

Με περιορισμένες συναλλαγές -12,2 εκατ.- και ελεγχόμενες πωλήσεις, διόρθωση στις 634 μονάδες λίγο πριν τις 15.00' για να ενταθούν, στη συνέχεια, οι ρευστοποιήσεις με τους traders να ακολουθούν την διεύρυνση των απωλειών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Προσπάθεια να ανακάμψει η αγορά επιχειρήθηκε μετά τις 16.55' με το "γύρισμα" των ευρωπαϊκών λόγω, κυρίως, της σταθερά θετικής εικόνας των futures στην Wall. Με την συνεδρίαση να ολοκληρώνεται, με σχετική μεταβλητότητα, αφήνοντας εκκρεμότητες για την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Τελικές τιμές/ποσοστά για Γενικό Δείκτη: 633,27 (-0,57%) για FTSE25: 1.516,74 (-0,585) και 328,52 (-0,80%0 για Δείκτη Τραπεζών.

Μεικτή τάση στα Παράγωγα, με premium για 375 Συμβόλαια τρέχοντος, με discount για 773 ΣΜΕ επόμενου μηνός. Συναλλαγές/τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, στο πρώτο ήμισυ, αυξημένες-συγκριτικά πάντα- στο δεύτερο με 5,7 εκατ. να αλλάζουν χέρια το τελευταίο τέταρτο.

Στον τραπεζικό κλάδο, όπου και τα-συγκριτικά- περισσότερα εβδομαδιαία κέρδη, το κύριο μέρος του trading με τους πωλητές να γίνονται πιεστικότεροι, μάλιστα, από την στιγμή που διόρθωνε προς το χαμηλό ημέρας κι ο αντίστοιχος EuroStoxx Banks.

Σε Alpha Bank, Eurobank, ETE πραγματοποιήθηκε σημαντικό μέρος του τζίρου, με εγχώριους θεσμικούς να "κλειδώνουν" την όποια απόδοση (εβδομάδος) αλλά και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Επικράτηση αγοραστών στον πρώτο, πωλητών στον δεύτερο μη επιβεβαίωνοντας τη στόχευση των 14 ευρώ.

Χωρίς αισθητή διαφοροποίηση κλίματος/τάσης για ακόμη μία εβδομάδα, με τον Ηλία Ζαχαράκη να "μετρά" 13 (εβδομάδες) συσσώρευσης σε στενό εύρος (όπως φαίνεται στο διάγραμμα) με σημαντικές- για τους traders- τις τιμές των 652 και 663 μονάδων.

 

Μόνο με πειστική υπέρβαση, της δεύτερης, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αγοραστικό ενδιαφέρον ικανό να προσδώσει θετικό πρόσημο στον Αύγουστο. Ο μήνας ολοκληρώνεται σε έναν κύκλο 6 συνεδριάσεων και σύμφωνα με την διαμόρφωση τιμών (στα παράγωγα) η πλειονότητα traders και επενδυτών δεν θεωρεί πιθανή υπέρβαση (πέραν των 665 μονάδων).

Ικανοποιητική, και σήμερα, η συμπεριφορά της Mytilineos, στα 7,705-7,785 ευρώ, βγήκε αντίδραση στη Motor Oil (11,41-11,69), με αγοραστές στον ΟΠΑΠ (7,73-7,91), ΟΛΠ, Fourlis.

Mοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών (43/43) λίγο πριν τις 15.00' σταδιακά έκλινε προς την πλευρά των δεύτερων, με μετρημένες μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν άξια αναφοράς μεταβολή: ενδεικτικά για, Κλ. Ναυπάκτου, Moda Bagno, Ακρίτας, Byte, Ικτίνος, Mevaco, Εβροφάρμα, MIG, Πλαστικά Θράκης, ElvalHalcor, Lykos.

Διαγραμματικά, εμφανής ο σχηματισμός "διπλού χαμηλού" (W) οριακά χαμηλότερα των 630 μονάδων (παραμένει στήριξη, μέχρι νεοτέρας), τεχνικά οι περιορισμένες αλλά σταθερά επίμονες πωλήσεις και σε blue chips, συναλλακτικά η αδυναμία προσέλκυσης ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (για τρίτη σερί εβδομάδα ο ημερήσιος μέσος όρος κολλημένος κάτω από τα 40 εκατ.) και θεσμικά με 3-4 διαχειριστές "μετοχικών εσωτερικού" να ρευστοποιούν "από εβδομάδα σε εβδομάδα" μέρος των θέσεων τους.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v