Διορθώνει με Coca Cola το Χρηματιστήριο

Η πτώση της δεικτοβαρούς μετοχής κατά 3% βάζει φρένο στα σενάρια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, παρά την ανοδική κίνηση στις διεθνείς αγορές. Σε αρνητικό έδαφος οι τράπεζες, σταθερή η ΕΤΕ. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

Διορθώνει με Coca Cola το Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά, «φρένο» με Coca Cola/HBC στις όποιες προσδοκίες των long στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εως τις 13.221,20 μονάδες ο DAX, υψηλό σημείο όπου έγιναν ρευστοποιήσεις με γνώμονα και τα αρνητικά νέα για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου της γερμανικής οικονομίας. Πιθανόν λίγο χαμηλότερα -των 13.150- να επανέλθουν οι αγοραστές, τουλάχιστον όσο τα futures στη Wall Street «δείχνουν» προς νέο υψηλό για τον S&P500, από τις 3.448 μονάδες.

Στις διεθνείς αγορές υπάρχει ρυθμός, συναλλακτική δραστηριότητα, ευκαιρίες και παγίδες, λειτουργούν όπως οφείλουν να λειτουργούν.

Στην ελληνική, ήταν αρκετή η αρχική επιφυλακτική προσπάθεια λίγων να εκμεταλλευτούν τη διεθνή συγκυρία για να μπει ένα «τούβλο» στα 22,54 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola/HBC. Το μείον 2,42% σχεδόν με το πρώτο 15' αποθάρρυνε, στην εκδήλωσή της, την όποια προσπάθεια των ενεργών long.

Εύκολα «χειραγωγήσιμη» μία «ρηχή» αγορά όπως η δική μας, καθώς με 1-2 βαριά blue chips μπορεί να διαμορφωθεί διακύμανση για τους δείκτες. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ετσι, χωρίς δεύτερη προσπάθεια και με τη δεικτοβαρή Coca Cola/HBC στο μείον, ακολούθησαν πωλήσεις και σε ακόμη 3-4 μετοχές του δείκτη. Αποτέλεσμα; Το εύκολο «γύρισμα» στο «κόκκινο», η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη κατά 0,49% χαμηλότερα στις 628 μονάδες.

Κάποιοι έχουν αλλεργία με το θετικό πρόσημο, με την προοπτική βελτίωσης -στοιχειωδώς- της κατάστασης της αγοράς. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από εύκολες δικαιολογίες όπως λ.χ. των ελληνο-τουρκικών, της πανδημίας λόγω Covid-19. Η απαξία του ΧΑ έχει ξεκινήσει μήνες πριν, ενώ η πανδημία δεν στέκεται εμπόδιο για αγορές σχετικές με την ελληνική. Και αναφέρομαι λ.χ. στης Λισαβόνας, ενώ και της Μαδρίτης και του Μιλάνου ουδεμία σχέση έχουν με τη δική μας κατάντια.

Στα 3 εκατ. η αξία των συναλλαγών (στα 45' της συνεδρίασης), με λιγότερες των 200 χιλιάδων η αλλαγή προσήμου για τον ΓΔ και με περιορισμένες συναλλαγές η διόρθωση μετοχών-σηματωρών.

Οριακά σε θετικό έδαφος ο τραπεζικός κλάδος, με την προσοχή εστιασμένη στις εξελίξεις για τον «πτωχευτικό» και με την Εθνική να επιβεβαιώνει -προσώρας- την προσέγγισή μας (νωρίτερα στον Εκηβόλο). Η μόνη από τις συστημικές με θετικό πρόσημο και προσπάθεια των αγοραστών, στο 1,149 ευρώ. 

Στα blue chips, πέραν της Coca Cola/HBC που με την εντολή στα μείον έστειλε το μήνυμα προς τους αποδέκτες, με λίγες πωλήσεις διορθώνουν ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ.

Για 125 μετοχές η τιμή παραμένει αμετάβλητη, για 31 είναι θετική και για 20 αρνητική.

Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, MIG, Avax, Κέκροψ, Πετρόπουλος, Cenergy, Quest κ.α. από τις μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου κάτι κινείται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v