Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ταύροι» και «αρκούδες» συγκρούονται στο Χρηματιστήριο

Οι πρώτοι διατηρούν το πάνω χέρι μετά την ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο η πανδημία δίνει συνεχώς καύσιμα στους δεύτερους. Τα ενθαρρυντικά σινιάλα και τα δεδομένα που θα κρίνουν την τάση για τις τράπεζες.

«Ταύροι» και «αρκούδες» συγκρούονται στο Χρηματιστήριο

"Μάχη" bulls vs bears στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ορίζοντα την συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε και η λήξη της απλής σειράς μηνός Νοεμβρίου, στα Παράγωγα.

Με τον "αέρα" του 11,49% για τον Γενικό Δείκτη, με αιχμή το 26,83% του Δείκτη Τραπεζών και υποστηρικτικό του 12,42% του FTSE25 οι πρώτοι, οι long. Με την αβεβαιότητα για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, που ακολουθούν, με αδιευκρίνιστη- ακόμη- την έκταση των συνεπειών της πανδημίας σε κοινωνία και οικονομία οι δεύτεροι, οι short.

Προφανώς οι πρώτοι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, τόσο εκτός όσο εντός, εύλογα ένα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς προσβλέπει σε συνέχιση της τάσης που εξελίσσεται εδώ και μία- δύο εβδομάδες, ωστόσο θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή, ετοιμότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της υπέρβασης των 675-680 μονάδων.

Από τις 655,68 μονάδες, για τον ΓΔ, τις 309,15 ο ΔΤΡ, τις 1.552,77 ο FTSE25 και από τις 957,51 μονάδες ο FTMidCap η εκκίνηση, από αύριο.

Με κύριο χαρακτηριστικό τον διπλασιασμό της αξίας συναλλαγών, στα 79 εκατ. στην αγορά μετοχών τάση που διαχύθηκε και στις ΟΣΕΚΑ (ο Κώστας Σιαμπράκος "μετρά" εβδομαδιαία αύξηση της κεφαλαιοποίησης- σε όρους ενεργητικού- στα Αμοιβαία Κεφάλαια, στα 201,3 εκατ. ευρώ) μέρος της οποίας διαχύθηκε και σε τμήμα της "μεσαίας κεφαλαιοποίησης".

Είναι προφανές, πως εμβόλιο και Μπάϊντεν επηρεάζουν τις αγορές μετοχών, σημείωνε νωρίς το πρωϊ ο Γιώργος Α. Σαββάκης ωστόσο είναι πολλές οι επιφυλάξεις, για το κατά πόσον το εμβόλιο θα σώσει την οικονομία το 2021, σύμφωνα με την διάγνωση του Dr Money.

Οντως διεθνώς οι εκτιμήσεις των οίκων διϊστανται, όπως σημειώνει (και ) ο οικονομολόγος Λουκάς Παπαϊωάννου αντιδιαστέλλοντας την Goldman Sachs που μας προτρέπει να ετοιμαστούμε για ένα επενδυτικό πάρτυ το 2021 με την Citigroup που αναρωτιέται, πόσα "πυρομαχικά" έχουν απομείνει- ακόμη-στις Κεντρικές τράπεζες.

Θεωρώ απαραίτητη την επισήμανση των ανωτέρω, για να έχουμε ευρύτερη εικόνα και για τις ευκαιρίες αλλά και τις παγίδες που μας περιμένουν. Και στα καθ΄ ημάς, βεβαίως.

Οντως η βελτίωση της επενδυτικής διάθεσης είναι εμφανής στο καθημαγμένο χρηματιστήριο μας, που παραμένει... ουραγός των διεθνών και έρχεται σε μία συγκυρία, που διαχειριστικά, επενδυτικά διευκολύνει τα funds, τους επαγγελματίες να "κλείσουν τα βιβλία" τους σε καλύτερες αποτιμήσεις, παράμετρο που μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εβδομάδα ξεκινά με ενθαρρυντικούς οιωνούς για τους long, καθώς οι εξελίξεις που "τρέχουν" ήδη σε τραπεζικό κλάδο, σε blue chips αλλά και σε ένα ικανό μέρος της "μεσαίας-χαμηλότερης" κατηγορίας λειτουργούν υπέρ τους.

Στον τραπεζικό κλάδο, για τους 3 από τους 4 συστημικούς ομίλους τα όσα διαδραματίζονται μπορεί να κάνουν την διαφορά, να συντηρήσουν την ανοδική διόρθωση με σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 350 μονάδων. Περιοχή καμπής, αλλαγής τάσης για τους αναλυτές, η υπέρβαση της οποίας θα μπορούσε να φέρει τον κλάδο προς ένα...Santa Clauss Rally.

Στο επίκεντρο, χρονικά, η Πειραιώς μετά την αναμενόμενη ετυμηγορία του SSM για τη μη πληρωμή των CoCos, απόφαση αναμενόμενη και προεξοφλημένη από την αγορά.

Στα 0,7054 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς. Ακολουθεί η Alpha Bank, με τα νεότερα για το project Galaxy, με τη μετοχή στα 0,546 ευρώ βγάζοντας αντίδραση 31,12% σε διάστημα εβδομάδος. Επεται η Εθνική, περιμένοντας την κατάληξη των επαφών με το CVC Capital για το ενδεχόμενο πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στα 1,215 ευρώ, με 32,07% η μετοχή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η Eurobank, καθώς την Πέμπτη ανακοινώνει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Κάτι, που θα έχει αντανάκλαση και στους άλλους 3 συστημικούς του κλάδου. Στα 0,3932 με 27,21% στην εβδομάδα ο τίτλος της Eurobank.

Περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών, αυτή που διανύουμε, με ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα από τις εισηγμένες να ενισχύουν την εκτίμηση των πιο αισιόδοξων, πως δηλαδή ένα μέρος της επιχειρηματικότητας έχει αναπτύξει αντισώματα. Εάν τα διατηρήσει στο εξίσου κρίσιμο τρέχων, τέταρτο, τρίμηνο όπως και στο εξίσου σημαντικό πρώτο του 2021, τότε...

Συγκυρία, που σειρά εξελίξεων σε ισχυρούς ομίλους αλλά και μεσαίες/μικρές επιχειρήσεις έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την διάθεση για trading, προεξόφληση αλλά και επενδυτικές κινήσεις. Στο επίκεντρο η Viohalco, αιχμή η Cenergy αλλά και χρηματιστηριακά οφέλη για ElvalHalcor και ΣΙΔΜΑ (την Παρασκευή).

Στα 3,78 με 31,25% η Viohalco και σε απόσταση από το όριο του ενός (1) δισ. , στα 1,81 με 17,53% η Cenergy με την ElvalHalcor στα 1,738 με 21,71% και την ΣΙΔΜΑ με 23,97% στα 0,60 ευρώ.

Φάση της αγοράς, που εισηγμένες με έντονη ταλαιπωρία και αμφισβήτηση το προηγούμενο διάστημα επανέκτησαν μέρος των μεγάλων απωλειών τους. Σηματωρός η Aegean, με τη μετοχή της να αντιδρά 50,38% να φθάνει στα 4 ευρώ, συνακόλουθα η Autohellas, με 28,75% στα 5,06 ευρώ. Από τις πληγείσες του ευρύτερου κλάδου τουρισμού/μεταφορών η Attica Συμμετοχών ακολούθησε, από απόσταση, με 8,75% στα 0,87 ευρώ.  Παράλληλα ενεργοποιούνται επιχειρηματικά, επενδυτικά στοιχήματα σε διάφορες επι μέρους εισηγμένες, διευρύνοντας έτσι τη "μόχλευση" στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ενα από τα bets των ημερών είναι η Frigoglass, με το 53,51% σε διάστημα εβδομάδος να έχει σταθεί αφορμή για διάφορα σενάρια. Η εταιρεία θα ανακοινώσει μεγέθη την Πέμπτη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για ενδεχόμενες επιχειρηματικές ενέργειες από την πλευρά του βασικού μετόχου.

Ανάλογα στοιχήματα παραμένουν ή ενεργοποιούνται για Papoutsanis, Παϊρης, Lavipharm, Intralot, Πετρόπουλος, Ελγέκα, Forthnet, CPI, Δομική Κρήτης, Alumil κ.α. από αυτόν τον χώρο της αγοράς.
Τεχνικά οι 665-668 μονάδες είναι, για τον ΓΔ, η πρώτη ζώνη αντίστασης που θα δοκιμαστεί σύμφωνα με το long σενάριο. Στην περίπτωση πειστικής υπέρβασης της, τότε θα ενισχυθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς στα προCovid-19 επίπεδα.

Μάλιστα υπάρχει μια αρκετά ασυνήθιστη σύμπτωση στο επίπεδο διάσπασης καθώς το τελευταίο ανοδικό ραντεβού της αγοράς με τον εκθετικό κινητό μέσο είχε συμβεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 σχεδόν στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης (677 μονάδες).

Η παράδοση αυτής της διάσπασης έχει ένα μοτίβο συσσώρευσης πριν την τελική επίθεση, σενάριο το οποίο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v