Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες φέρνουν την υπέρβαση των 800 μονάδων

Συνεχίζει η εισροή κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά, με πρώτο αποδέκτη σε αυτή τη φάση τις τραπεζικές μετοχές. Η εικόνα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια διευκολύνει τις κινήσεις των παικτών. Ποια blue chips ακολουθούν την κίνηση.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες φέρνουν την υπέρβαση των 800 μονάδων

Στο «πράσινο» τα ευρωπαϊκά, αδιόρθωτο για 14 συνεχόμενη συνεδρίαση σε ανάλογο χρώμα το
Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, με το βλέμμα στους εμβολιασμούς, από 0,29% υψηλότερα και τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Εν μέσω προσδοκιών και στο χρηματιστήριό μας συνεχίζεται η εισροή κεφαλαίων, που σε ικανοποιητικό βαθμό αφορούν εντολές μέσω καλαθιών ξένων επενδυτών με ενεργά ETFs, τάση που κρατά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται, εδώ και μέρες, στο ταμπλό, σήμερα δε με την υπέρβαση των 800 μονάδων. Από τις πρώτες κιόλας εντολές, με το θετικό κλίμα στην Ευρώπη να διευκολύνει εξαρχής τις ενέργειες των long, με εμφανή την ολική επαναφορά της αγοράς σε προ Covid-19 περιοχές.

Εως τις 804,58 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ, που πρακτικά σημαίνει ότι οι τοποθετημένοι σε διαστήματα μηνός, τριών, έξι και εννέα μηνών εγγράφουν μικρότερη ή μεγαλύτερη απόδοση, οι δε εγκλωβισμένοι (σε ετήσιο) βλέπουν τις απώλειές τους να περιορίζονται στο 12,67% (από αρχή έτους).

Ουσιαστικά ο λόγος αφορά σε επενδυτές κερδισμένους, πλέον, σε βραχυμεσοπρόθεσμο βάθος χρόνου και όλο και περισσότερους που απεγκλωβίζονται «γυρίζοντας» προς τις τιμές κτήσης Φεβρουαρίου-Ιανουαρίου. Εύλογο το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, πέραν από τον «απεγκλωβισμό» κεφαλαίων συν την προσέλκυση νέων, με την προσδοκία πως οι αγορές στα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούν να πωληθούν σε υψηλότερα, τον Ιανουάριο.

Ούτως ή άλλως, στην αγορά «τρέχει» ένα ιστορικό ανοδικό σερί, που ως αποτέλεσμα έχει την επαναφορά, επανενεργοποίηση αδρανών επενδυτών. Ενδεικτικό το γεγονός πως από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και την τελευταία εβδομάδα έχει σχεδόν διπλασιασθεί ο αριθμός ενεργών κωδικών/μερίδων.

Σταθερά στον τραπεζικό κλάδο ένα μεγάλο μέρος του trading, με την υπέρβαση των 500 μονάδων -για τον ΔΤΡ- να ενεργοποιεί περισσότερα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Σε Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς και στις 4 με αγοραστές η μεγαλύτερη συναλλακτικότητα, στοιχείο ενδεικτικό της εστίασης (κυρίως) των traders.
Στο 0,9186 (2,07%) η μετοχή της Αlpha Bank, στα 2,058 (1,98%) της Εθνικής, στο 0,5992 (2,95%) της Eurobank και στο 1,343 με 5,25% ο τίτλος της Πειραιώς.

Σε ανάλογο ρυθμό και το σύνολο των blue chips, καθώς από τις 16 μετοχές που ακολουθούν στη σχετική κατάταξη, μόνον η ΔΕΗ διορθώνει λίγο, κατά 0,64%, στα 6,955 ευρώ. Με μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση: ΟΤΕ στα 14,30 (0,70%), ΟΠΑΠ στα 10,44 (2,35%), Mytilineos στα 11,62 (1,04%), Motor Oil στα 12,06 (1,01%).

Συντριπτική η υπεροχή των αγοραστών και στο σύνολο των μετοχών, με 74 σε υψηλότερες τιμές.

Στα 20,2 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, χωρίς πακέτα, στις 11:35.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v