Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αμυνα με το βλέμμα στο... σερί

Σταθεροποιητικό το άνοιγμα για ΓΔ. Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των 780 μονάδων, με τους long να προσβλέπουν σε... ισοφάριση του ρεκόρ με τις 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι κινήσεις στις τράπεζες και η αναδιανομή τίτλων στα υψηλά.

Χρηματιστήριο: Αμυνα με το βλέμμα στο... σερί

Συνεχίζονται τα ρεκόρ στη Νέα Υόρκη, για το 13x13 θα επιχειρήσουν σήμερα οι long στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στις συζητήσεις για το Brexit,
με τον DAX να ξεκινά από τις 13.271 και τον FTSE 100 από τις 6,555 μονάδες.

Ζήτημα που στα καθ' ημάς δεν αποδίδεται ανάλογη σημασία (όπως λ.χ. στη Φρανκφούρτη) καθώς traders και επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στον «μηδενισμό» απωλειών (έτους), στην αποκόμιση υπεραξιών (σε βάθος εννεαμήνου) και στην τοποθέτησή τους γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Για τον Γενικό Δείκτη από τις 786,85 μονάδες, για τον FTSE25 από τις 1.884,06, για τον Δείκτη Τραπεζών από τις 484,35 και από τις 1.070,63 μονάδες για τον FTMidCap.

Σταθερά αυξημένες οι συναλλαγές, ανάλογα υψηλός ο τζίρος, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των τραπεζών.

Ενδεικτικό το χθεσινό 6,25% στο 0,88 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, με συναλλαγές 16,1 εκατ. τεμαχίων. Αλλα 6,12 άλλαξαν χέρια στην Εθνική, περί τα 11,86 στην Eurobank και 3,87 εκατ. μετοχές στην Πειραιώς. Τάση που διαμορφώνεται (και) συντηρείται από τις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, σταδιακά ενισχύεται, φθάνοντας στα μεγέθη των πρώτων συνεδριάσεων του Δεκεμβρίου.

Σημαντική, κατ' αρχάς για τους... στατιστικολόγους, η σημερινή συνεδρίαση, για το κατά πόσον θα ισοφαρισθεί ένα ρεκόρ 13 σερί συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο. Σημαντική και για όσους «μετρούν» πέντε συνεχόμενες εβδομάδες με άνοδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα χαρτοφυλάκιά τους. Και για όσα «κλείνουν» μέρος των θέσεών τους, αυτές τις ημέρες, με ορίζοντα την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και για όσα «ανοίγουν» σταδιακά προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές από την αρχή του 2021.

Προεξοφλητικοί μηχανισμοί τα χρηματιστήρια, χαμηλού κόστους για τα funds το «ρηχό» ελληνικό, που λόγω της θέσης που είχε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου άφηνε περιθώρια υπεραπόδοσης σε σχέση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών.

Ζητούμενη, για σήμερα, η επιβεβαίωση των 780 μονάδων για τον ΓΔ και των 468 για τον ΔΤΡ.

Με μετοχές σηματωρούς την Αlpha Βank (στις τραπεζικές), τον ΟΤΕ, ΔΕΗ και Mytilineos, Motor Oil από τα blue chips.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v