Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφυροκόπημα πωλητών στο Χρηματιστήριο

Αφορμή το δυσμενές μέτωπο Covid διεθνώς. Στις τέσσερις τραπεζικές πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών. Η βουτιά διευρύνεται ακόμη και στο 10%. Iσχυρή παρουσία hedge funds στο trading. Tα blue chips σηματωροί.

Σφυροκόπημα πωλητών στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των πωλητών στα ευρωπαϊκά. Ισχυρή διόρθωση με αυξημένες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ουσιαστικός λόγος ή αφορμή για διόρθωση, οι τελευταίες εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο έρχονται να «κουμπώσουν» με ενός άλλου, κυρίως πολιτικού, που αφορά στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

Οι συνέπειες αποτυπώνονται από νωρίς στις αγορές (μετοχών, ομολόγων, συναλλάγματος, πρώτων υλών), υπενθυμίζοντας (κυρίως ) στους traders πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι. Και ότι ακόμη είναι νωρίς -πολύ νωρίς- για να περιμένει κάποιος άμβλυνση της μεταβλητότητας και θεαματικής μείωσης του βαθμού επικινδυντότητας που ελλοχεύει στις αγορές. Κυρίως για όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα.

Σχεδόν 3% η διόρθωση για τον DAX στη Φρανκφούρτη, σε πτωτικό ξεκίνημα από 1,55% χαμηλότερα παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Και στην Αθήνα, σε ελεύθερη διόρθωση ο τραπεζικός κλάδος, με σημαντικές απώλειες η πλειονότητα blue chips-μετοχών σηματωρών και τίτλων μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας.

Εως τις 749,59 μονάδες (λίγο μετά τις 12:30) ο Γενικός Δείκτης, έως τις 448,81 ο Δείκτης Τραπεζών και έως τις 1.784,08 μονάδες ο FTSE25. Αυτό το μέρος της διόρθωσης πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές αξίας σχεδόν 60 εκατ. ευρώ καθώς ακολούθησε με άλλα 17 εκατ. η προσπάθεια ανάσχεσης, με αποτέλεσμα, ενδεικτικά, ο ΓΔ να αντιδράσει προς τις 765 μονάδες.

Μένει να φανεί εάν οι χαμηλές τιμές ημέρας θα μπορούσε να αποτελέσουν σημεία αναφοράς/στηρίξεις σήμερα-Πέμπτη ή κατά πόσον θα πιεστούν χαμηλότερα. Προσώρας, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα (του Ηλία Ζαχαράκη), στη ζώνη των 749 μονάδων αντιστοιχεί το 23% της ανοδικής διόρθωσης.

Θα περιοριστεί σε αυτή την έκταση; Θα το γνωρίζουμε καλύτερα στην περίπτωση που ο ΓΔ «κλείσει» πάνω από τις 759 μονάδες.

Στα επιμέρους, στις 4 τραπεζικές πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, με το ποσοστό της διόρθωσης να διευρύνεται, νωρίτερα, ακόμη και στο 10% (για την Alpha Bank και την Πειραιώς).
Προφανώς η παρουσία hedge funds στο trading των τραπεζικών συνδυαστικά με τις διψήφιες αποδόσεις (από την αρχή Νοεμβρίου) εξηγεί την εικόνα που διαμορφώνεται στον κλάδο.

Στο 0,889 (-9,19%) για τη μετοχή της Αlpha Βank, στα 2 (-6,76%) της Εθνικής, στο 0,534 (-8,40%), της Πειραιώς στo 1,07 (10,65%).

Από τα blue chips, οι μετοχές των Coca Cola/HBC και ΟΤΕ είχαν αναφερθεί ως σηματωροί, για σήμερα, λόγω της (άμεσης) συσχέτισης με την CC/HBC και της (έμμεσης) με την Deutsche Telekom, αντίστοιχα. Στα 25,34 (-4,74%) η πρώτη, με χαμηλή στα 24,81 η Coca Cola/HBC και στα 12,58 (-2,10%) με χαμηλή στα 12,49 ο ΟΤΕ.

Μετοχές του δείκτη με διόρθωση μικρότερη του 3% εκτός από τον ΟΤΕ οι Sarantis (στα 8,88 με μείον 0,67%),
Fourlis (στα 3,74 με μείον 2,05%).

Εύλογα, ισχυρές πιέσεις σε μετοχές όπως λ.χ. η Aegean (στα 4,67 με μείον 7,52%), παρασύροντας την Autohellas (στα 5,98 με μείον 6,27%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v